Rezoluția Alianței Baptiste Mondiale privind războiul din Ucraina

298 vizualizari

Consiliul General al Alianței Mondiale Baptiste, reunit la Birmingham, Alabama, SUA, 10-15 iulie 2022:

”REAMINTEȘTE cuvintele și exemplele profeților Vechiului Testament preocupați să spună adevărul Cuvântului lui Dumnezeu în situații de război și conflict și încearcă să le urmeze exemplul:

”Ţi s-a arătat, omule, ce este bine! Şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” (Mica 6:8).

”Ci dreptatea să curgă ca o apă curgătoare şi neprihănirea, ca un pârâu care nu seacă niciodată!” (Amos 5:24).

”El va fi Judecătorul neamurilor…: niciun popor nu va mai scoate sabia împotriva altuia şi nu vor mai învăţa războiul.” (Isaia 2:4).

REAMINTEȘTE că primii baptiști au spus clar că numai Isus este Domnul, nu un conducător pământesc și, adesea, cu un preț pentru ei înșiși, erau îndrăzneți și curajoși în a spune adevărul puterii lumești acolo unde acea putere devenise apăsătoare și libertățile fundamentale erau refuzate.

CONDAMNĂ invazia neprovocată și nejustificată a națiunii suverane Ucrainei de către Rusia, începând cu 24 februarie 2022 și care a condus la actualul război devastator pe teritoriul ucrainean.

ESTE ÎNGROZIT de pierderile uriașe de vieți omenești, în special de țintirea civililor, și de distrugerea proprietăților și a infrastructurii – inclusiv distrugerea caselor de cult – care a rezultat din atacurile Rusiei asupra municipilor, orașelor și zonelor rurale ale Ucrainei.

ESTE ÎNDURERAT pentru miile de soldați care servesc atât în ​​forțele militare ruse, cât și cele ucrainene, care și-au pierdut viața sau au fost răniți din cauza acestui război.

DEPLÂNGE costul uman în ceea ce privește cei peste 14 milioane de bărbați, femei și copii ucraineni strămutați forțat din casele lor, devenind fie persoane strămutate în interior, fie refugiați în alte țări.

ESTE PREOCUPAT cu privire la restricțiile în privința libertății religioase sau de credință care apar în teritoriile Ucrainei aflate sub control rusesc – așa cum am menționat într-o rezoluție privind libertatea religioasă în regiunea Lugansk din estul Ucrainei (Rezoluția Consiliului General BWA 2018.1).

RESPINGE ideologia naționalistă din Rusia care a dus la acțiunea sa agresivă în Ucraina și la amenințările sale la adresa altor state vecine.

SOLICITĂ Uniunii Europeane, grupului G7 și altor entități interguvernamentale să își dubleze eforturile pentru a sprijini Ucraina.

SPRIJINĂ toate inițiativele pentru o soluționare pașnică a acestui război, dar consideră că trebuie să fie o pace justă și că aceasta trebuie să includă restaurarea întregului teritoriu ucrainean dinainte de 2014 și repararea daunelor de război.

SUSȚINE liderii din Rusia, inclusiv liderii religioși, care au condamnat războiul țării lor în Ucraina ca fiind contrar valorilor Evangheliei.

SE ROAGĂ ca toți cei care sunt preocupați de adevăr astăzi să aibă harul de a fi curajoși în a lupta pentru ceea ce este drept și în a condamna suferința și nedreptatea cauzate de acest război și de ideologia naționalistă expansionistă care l-a dat naștere.

APRECIAZĂ călduros resursele umanitare și spirituale oferite de Uniunea Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste al tuturor ucrainenilor și ale Uniunilor Baptiste și ale altor grupuri creștine din țările învecinate pentru ospitalitatea lor generoasă, ajutorul umanitar și ajutorul spiritual pentru refugiați, susținut de Federația Baptistă Europeană, Fondul Alianței Mondiale Baptiste pentru Ajutor și Dezvoltare și generozitatea familiei baptiste globale.

ASIGURĂ conducerea, pastorii și bisericile Uniunii Baptiste din Ucraina de solidaritatea continuă, sprijinul în rugăciune, ajutorul practic și susținerea familiei baptiste globale în toate lucrurile cu care se confruntă în acest timp de război. Împreună cu ei, familia baptistă globală, încrezându-se în promisiunile lui Dumnezeu, așteaptă cu nerăbdare timpul în care „războiul nu va mai fi” și adevărata pace și reconciliere între națiuni va predomina.”

 

You may also like...