În declarația sa, Consiliul constată că ratificarea Convenției de la Istanbul nu face decât să mărească riscurile implantării ideologiei de gen în Ucraina, în primul rând în domeniul educației. În acest sens, Consiliul Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase face apel la public să susțină inițiativele, vizând denunțarea acestui document. În special, cetățenii sunt îndemnați să susțină petiția nr. 22/146508-ep publicată pe pagina președintelui Ucrainei.
Consiliul constată faptul că în Ucraina devine tot mai pronunțată tendința când, susținătorii relațiilor maritale tradiționale (între o femeie și un bărbat) și a valorilor familiale tradiționale pentru poporul ucrainean, sunt supuși persecuției și defăimării, iar libertatea lor de exprimare este restrânsă.
Este important să reamintim că, în răspuns la comentariile membrilor Consiliului Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase în adresa Convenției de la Istanbul în timpul întâlnirii din 17 decembrie anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a asigurat că nu va semna nici un document important fără a dialoga cu șefii bisericilor și organizațiilor religioase. Cu toate acestea, în ciuda promisiunii, a fost inițiată ratificarea acestei convenții, s-a asigurat votul dorit în parlament, iar semnarea s-a realizat fără consultări prealabile. Nu au fost luate în considerare remarcile comunităților religioase, a organizațiilor obștești și a peste o sută de consilii locale, ce reprezintă comunități teritoriale de diferite niveluri (regiuni, orașe etc.)
Potrivit Consiliului Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase, pentru a combate violența în familie, ar fi mai bine să nu se implementeze Convenția de la Istanbul, ci să se îmbunătățească legislația națională a Ucrainei și mecanismele practice de implementare a acesteia: extinderea rețelei de adăposturi pentru femeile cu copii, creșterea responsabilității pentru agresori și mijloace legale de influențare a acestora pentru a preveni repetarea violenței, a răspunde la contestații și a investiga cazurile de violență în familie pe baza declarațiilor martorilor, și nu doar a victimelor etc.
„Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie” a fost adoptată de Consiliul Europei la Istanbul în mai 2011.
Susținătorii convenției spun că aceasta va ajuta la combaterea tipurilor de violență împotriva femeilor, fără a forța statele aderente să regândească și să schimbe conceptele de gen, familie și căsătorie. Cu toate acestea, organizațiile religioase, inclusiv bisericile evanghelice din fosta URSS, sunt sigure că documentul contrazice abordările fundamentale pentru protejarea și promovarea valorilor tradiționale și, de asemenea, promovează o ideologie de gen dăunătoare și subminează conceptul de familie.
Moldova a semnat documentul de la Strasbourg în februarie 2017. Pe 14 octombrie 2021, Parlamentul țării noastre a votat în lectură finală legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul.
În baza materialelor: sobor.com.ua