Rezoluția “Combaterea intoleranţei şi discriminării creştinilor în Europa” a fost aprobată la APCE

1,195 vizualizari

După două ore de dezbateri în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), raportul pastorului baptist şi deputatul moldovean, Valeriu Ghilețchi privind discriminarea creștinilor și rezoluția au fost adoptate. Decizia finală a fost luată joi, 29 ianuarie și a fost votată cu 67 de voturi pentru și 2 împotrivă.

38407_12

Adoptarea proiectului: “Combaterea intoleranţei şi discriminarea creştinilor în Europa” s-a bucurat de atenţie în presa internaţională şi de susţinere atât din partea deputaţilor APCE, cât şi din partea confesiunilor creştine printre care menționăm: Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Catolică, Alianţa Evanghelică din Europa ş.a.

Argumentând necesitatea aceste rezoluţii, în societatea europeană, fratele Valeriu Ghileţchi a declarat:

42541_17“Astăzi creștinii din Europa se confruntă cu intoleranță. S-ar putea să fie un fapt “subestimat” deoarece multora le este dificil să-i perceapă pe creștini în rol de victimă. Totuşi, avem predicatori arestaţi pentru faptul că predicau în stradă în public. Oameni care şi-au pierdut locul de muncă din cauza că au protestat. Un lucru pozitiv, însă, este faptul că înregistrăm o creștere în conștientizarea acestei forme de discriminare, prin urmare apare necesitatea de a colecta, din țările Europei, cele mai bune practici pentru a o combate. În textul rezoluției nu se pune accent atât pe descrierea problemei, cât pe identificarea soluțiilor. Scopul urmărit este de a sensibiliza, de a încuraja și de a promova o cultură a conviețuirii pașnice, indiferent dacă cineva crede sau nu”, a explicat autorul raportului.

În cele două ore de examinare a raportului, atât fratele Valeriu, cât şi proiectul în sine a fost apreciat ca fiind o iniţiativă absolut necesară, binevenită şi actuală pentru Europa.

Totuşi, colegii din stânga europeană, au declarat: “Avem probleme cu această rezoluţie” şi au îndemnat delegații APCE să voteze împotriva acestui raport.

“Deși sunt de acord cu multe lucruri, am o problemă cu acest raport. Toate incidentele descrise nu constituie probe pentru a spune că există intoleranța față de creștini în Europa. Din punct de vedere politic sunt departe de Ghilețchi, iar concluziile din rezoluție nu sunt bine argumentate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Coaliţiei Stânga Europeană, originar din Olanda, dl Kox.

De cealaltă parte, colegii din grupul socialiştilor europeni au apreciat raportul ca fiind unul “Echilibrat”, iar grupul Partidului Popular European (PPE) au dat nota finală: “Excepţional”.

aprobat

Raportul pentru: “Combaterea intoleranţei şi discriminarea creştinilor în Europa” este cel de-al patrulea şi cel mai important proiect al fratelui Valeriu Ghileţchi în cadrul APCE .

Această rezoluţie oferă instrumente legislative pentru protecţia drepturilor creştinilor în Europa şi pentru prima dată introduce în cadrul legislativ noţiunea de extinderea principiului de “acomodare rezonabilă” din motive religioasă. Rezoluția cere, de asemenea, să fie respectată libertatea de conștiință la locul de muncă, dreptul creștinilor să participe plenipotențiar în viața publică, să fie asigurată libertatea de exprimare fără a limita exprimarea opiniilor cu caracter religios, investigarea tuturor cazurilor de incitare la ură și violență din motive religioase, protecția grupurilor creștine minoritare și permisiunea de a avea locașe de închinare, dreptul părinților să-și educe copiii în conformitate cu convingerile lor religioase, etc.

Potrivit ultimelor statistici, peste 480 milioane de creștini suferă în urma persecuției. În aria lumii arabe, discriminarea a trecut de mult de faza de discriminare şi incitare la ură, cauzând masacre în masă în urma acţiunilor grupurilor teroriste ca Statul Islamic şi Boko Haram.

You may also like...