Ştiri interne

Pastorul Ilie Coadă PREMIAT pentru protejarea drepturilor omului şi combaterea sclaviei sexuale

10525649_890122581002719_2195304138380314021_nPastorul bisericii din Ţînţăreni, Ilie Coadă a primit premiul Denton şi Janice Litz, pentru combaterea traficului de fiinţe umane şi protejarea drepturilor omului. Premiul a fost decernat de către preşedintele Alianţei Mondiale Baptiste, John Upton în cadrul şedinţei anuale a Consiliului Mondial Baptist, ce se desfăşoară în aceste zile la Izmir, Turcia.

În discursul de apreciere la înmânarea premiului, preşedintele AMB, John Upton a spus: “Acest premiu este conferit pentru toată lucrarea în domeniul combaterii trafiacului de fiinţe umane şi a comerţului sexual în Republica Moldova. Pentru pasiunea neobosită pe care Ilie Coadă o depune în exterminarea celei mai grave sclavii al secolului nostru, sclavia sexuală. Pentru întreprinderea multor activităţi semnificative şi eficiente în vederea asigurării protecţiei şi restabilirii drepturilor omului aşa cum sunt stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a Naţiunilor Unite”, a conchis John Upton.

10343673_890122661002711_8642920859480854959_nLa rândul său pastorul Ilie Coadă a menţionat: “Ştim că această lucrare aparţine în totalitate lui Dumnezeu. Atunci când am pornit la acest drum periculos ştiam doar faptul că vreau să Îl slujesc pe Domnul meu. Îi mulţumesc pentru minunata mea soţie care mă susţine în tot ce fac şi pentru echipa în care m-a pus”, a spus Ilie Coadă.

Pastorul Ilie Coadă a fost apreciat ca un luptător fidel şi neînfricat în această lucrare. “Un om al înţelepciunii, inteligenţii, curajului şi transparenţei. O adevărată inspiraţie pentru ceilalţi avocaţi ai drepturilor omului. Un pioner exemplar şi dedicat până la sacrificiu în domeniul asigurării şi protecţiei drepturilor şi libertăţilor copiilor din Moldova. El a riscat totul şi a ascultat vocea Celui care l-a iubit şi l-a salvat, iar prin el a salvat nenumăraţi copii de la cea mai tragică formă de sclavie a vremurilor noastre. El s-a angajat în această lucrare, în ciuda ameninţărilor asupra vieţii şi persoanei sale primite din partea proxeneţilor“, se menţionează în comunicatul oficial emis de AMB.

Pastorul Ilie Coadă este fondatorul Asociaţiei Creştine Betania, prin intermediul căreia desfăşoară câteva proiecte ce previn traficul de fiinţe umane şi sclavia sexuală. În cadrul Asociaţiei a deschis adăpotsul pentru fete vulnerabile, majoritatea din ele fiind absolvente al şcolilor internat. Aici fetele au un adăpost unde pot să se adăpostească şi să îşi continue studiile. Pe lângă acest adăpost, a fondat şi un centru de copii comunitar, care oferă programe educative şi meditaţii, atât după orele de la şcoală, cât şi în timpul vacanţelor. De aceste servicii beneficiază peste 500 de copii din Moldova.

Mai mult decât atât, pe lângă centrul de copii, a fost deschis şi o casă de bătrâni care oferă o masă caldă vârstnicilor şi îi implică în educarea copiilor în rolul de părinţi adoptivi.

10468088_890122591002718_7485124552642901835_n

În cadrul aceleiaşi Asociaţiei, a fost iniţiat un program de burse care oferă posibilitatea fetelor în situaţii de risc să-şi continue studiile în şcolile profesionale sau universităţi. Totodată, acestea sunt încurajate să iniţieze mici afaceri prin creşterea legumelor în sere oferindu-le şi un loc de muncă.

Pe lângă lucrarea măreaţă în protejarea tinerei generaţii de sclavia sexuală, pastorul Ilie Coadă este fondatorul unui număr semnificativ de biserici Baptiste. Predică cu mult curaj şi în mod autentic Cuvântul lui Dumnezeu şi îndeamnă oamenii să încheie un legământ cu Domnul Isus.

Uniunea Baptistă din Republica Moldova salută gestul AMB şi felicită pastorul Ilie Coadă cu această realizare. Totodată, îndeamnă toţi creştinii din ţară să se roage pentru protecţia pastorului Ilie Coadă, protecţia copiilor supuşi riscului de a fi traficaţi şi pentru binecuvântarea acestei lucrări mai departe spre slava Domnului.