Ştiri externe

Baptiştii din Italia şi-au cântat calea de 150 de ani

Italian celebration150 de delegaţi s-au adunat la Institului Baptist „Taylor” într-o suburbie din Roma, pentru a sărbători trecutul, prezentul şi viitorul comunităţii lor. Muzica a avut un rol important, întrucât în cadrul programului cei prezenţi i-au adus slavă lui Dumnnezeu prin imnurile din perioada reformei, cât şi prin muzica contemporană.

O expoziţie istorică a redat istoria lucrării baptiste în Italia, începând cu Wall şi Clarke, doi pioneri misionari ai Societăţii Baptiste Misionare Britanice. Mai târziu lucrarea a fost încredinţată Convenţiei Baptiste de Sud a SUA, care a ajutat la înregistrarea edificiilor şi organizaţiilor. Începând cu 1950 lucrarea a fost autogestionată, ajungând pe atunci sub influenţa mişcărilor studenţeşti şi politicelor radicale din 1960, relatează EBF.org

Toate acestea oferă baptiştilor din Italia unicitatea lor în ce priveşte înflăcărarea pentru Evanghelie, reunită cu o adâncă îngrijorare pentru problemele de pace şi dreptate în societate şi în întreaga lume. Ei sunt foarte conştienţi în a fi „nonconformişti” în mijlocul tradiţiilor şi covârşitoarelor culturi romano-catolice din Italia. Această situaţie îi determină să fie puţin liberali în unele probleme social-etice. O caracteristică remarcabilă a comunităţii lor este numărul femeilor ordinate în slujirea pastorală sau lucrarea de lider la nivel naţional. O broşură editată cu ocazia celei de-a 150-a aniversare reprezintă unele dintre istoriile acestor femei.

Programul serviciul de aniversare a inclus un timp de închinare plin de inspiraţie şi creativitate, predici, seminare de provocare şi diverse genuri de muzică. Bineînţeles, masa de dragoste şi părtăşia între fraţi a fost o parte integrantă a celebrării.

Printre invitaţii speciali au fost prezenţi Regina Class, ex-secretarul general al Uniunii Baptiste din Germania; vicepreşedintele Alianţei Mondiale Baptiste; Karin Wiborn, Secretar general al Consiliului Creştin din Suedia şi Tony Peck, secretarul general al Federaţiei Baptiste Europene. Oaspeţii de onoare au luat parte la un seminar în cadrul căruia au fost abordate relaţiile mai largi ale baptiştilor din Italia.

Cu ocazia celei de-a 150-a aniversare a comunităţii baptiste din Italia de asemenea, s-a desfăşurat un seminar privind solidaritarea şi sănătatea „BMW” – Bisericilor Baptiste Metodiste şi Waldeniste, care au lucrat într-o strânsă colaborare pe baza unui acord elaborat în 1990.

Comunitatea baptistă din Italia este formată din 120 de biserici cu un număr de circa 600 de membri.

Traducere de, Iuliana David