Ziua mondială de rugăciune intensă pentru copii şi şcoli Tema: „Suntem în şcoala lui Hristos …“ 11 septembrie 2017
Au rămas undeva în trecut acei ani când am stat pe băncile şcolii … Fiecare dintre noi aveam disciplini preferate şi nu prea; profesori preferaţi şi profesori de care ne temeam … lucrări de control, examene … dar asta a fost cu mult timp în urmă … Cineva a absolvit liceul acum 10 ani, alţii acum 20… dar unii şi astăzi învaţă! Şi aceştia sunt copiii şi nepoţii noştri! De aceea, vă invităm pe 11 septembrie la Ziua Mondială de Rugăciune pentru elevi, profesori şi şcolile în care învaţă copiii! Trăim într-o perioadă dificilă, programul şcolar e foarte complicat şi, de multe ori, nici noi nu-i putem ajuta. Dar este cineva care poate s-o facă- acesta e Domnul! Să ne unim şi să-I cerem ca El să ne binecuvânteze copiii cu înţelepciune şi capacităţi de a înţelege toate ştiinţele (Pr.2:6), ca El să le dea copiilor dorinţa de a învăţa şi de a dobândi cunoştinţe (Pr.15:14).
Dar mai există o şcoală „La două şcoli copii umblă şi ambele sunt bune: una din ele – pentru minte, celălaltă-n suflet să adune…” Aceasta este Şcoala lui Dumnezeu, la care sunt invitaţi toţi doritorii, de orice vârstă «Toată viaţa este o şcoală, aşa a lăsat Dumnezeu! El însă nu anunță orarul: când e lecţia marii bucurii, când e lecţia răbdării, a ascultării. Oh, nu ne plac toate lecţiile, nu suntem bucuroşi de unele din ele. Însă El nu îşi schimbă planurile, El cunoaşte de ce noi avem nevoie». Şcoala Lui presupune anumite condiţii, pentru a învăţa în ea (Luca 14:26-33), dar se merită! Bine aţi venit la şcoala lui Hristos!
Рroslăvire: Isus- Învățătorul nostru
„Voi Mă numiţi “Învăţătorul şi Domnul” şi bine ziceţi, căci sunt.“ (Ioan 13: 13) El a fost un învățător venit de la Dumnezeu (Ioan 3:2). El a fost drept. «Învăţătorule, ştim că eşti adevărat şi că înveţi pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ţi pese de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor»(Matei 22: 16) El le-a dat un exemplu ucenicilor. „Pentru că Eu v-am dat o pildă, ca şi voi să faceţi cum am făcut Eu.” (Ioan 13:13-15) El a avut mulți ucenici (Luca.6: 13, Luca 10: 1, Fapte 9: 36, Luca 19: 37). El nu a avut nici şcoli, nici locaşuri. A învățat în mod public, din casă în casă, învăţa în templu şi pe străzi (Luca.13: 26), pe munte, lângă mare şi în sinagogi.A învăţat în timpul zilei şi, uneori, în timp de noapte (Ioan 3: 1). El a învățat atât bărbați cât și femei, bogați și săraci, cărturari şi necărturari. Învățătura lui a fost minunată “și-a deschis gura și i-a învățat …” (Matei 5:1-7: 29, Luca 11:1, Matei.4: 23-25) «… noroadele au rămas uimite de învăţătura Lui; căci El îi învăţa ca unul care avea putere, nu cum îi învăţau cărturarii lor» (Matei 7:28-29) Învățătura Lui a ajuns în zilele noastre, datorită discipolilor săi devotați, care au transmis-o din generație în generație, „…duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile.“ (Matei 28:18-20). Deşi Isus a plecat la cer, El este prezent în mod invizibil cu noi prin Duhul Sfânt „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.“ (Ioan 14: 26). Ce privilegiu că Învăţătorul nostru este întotdeauna cu noi! Atunci „…toată mulţimea ucenicilor, plină de bucurie, a început să laude pe Dumnezeu cu glas tare pentru toate minunile pe care le văzuseră. Ei ziceau: “Binecuvântat este Împăratul care vine în Numele Domnului! Pace în cer şi slavă în locurile preaînalte!” (Luca 19: 37-38)! Să ne unim şi noi la mulţimea de voci pentru a-L proslăvi!
Mulţumire: „Eu binecuvântez pe Domnul care mă sfătuieşte, căci până şi noaptea îmi dă îndemnuri inima. Am necurmat pe Domnul înaintea ochilor mei..“ (Ps.16:7-8a) Să-i mulțumim Domnului pentru că El ne învață, ne zideşte, ne corectează cu ajutorul Bibliei – Manualul nostru de bază, din care noi învățăm
(2Timotei 3:16-17), și prin Duhul Sfânt care locuiește în noi (Ioan 16:13). Dar şi pentru instrumentele suplimentare care contribuie la învăţarea noastră: seminare, conferințe. Să-I mulțumim, de asemenea, pentru cei care învață împreună cu noi și ne ajută să trecem practica: pentru frații și surorile noastre în Hristos! Sunt cei care au învățat materialul mai bine şi-l pot explica. Sunt elevi din clasele mari care au trecut deja unele lecții pe care noi nu le-am trecut încă și acum ne pot sugera cum să le trecem şi noi. Să-I mulţumim pentru îndelunga lui răbdare pentru noi, pentru că El nu ne exmatriculează pentru nereuşită; şi ne promite că „Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos….“ (Fil.1: 6)
Și să-I mulțumim că în țara noastră, copiii au posibilitatea să înveţe în şcoli generale. Nu toţi copiii au asemenea oportunitate, undeva e război, undeva e sărăcie şi analfabetism. Iar noi toţi putem scrie, citi, număra! Aceasta este mila lui Dumnezeu!
Mărturisire: Se întâmplă, uneori, să nu înțelegem lecțiile pe care ne învață Dumnezeu. Ucenicii lui Hristos nu au înţeles întotdeauna lecțiile. Isus le-a vorbit despre moartea și învierea Lui „Ei n-au înţeles nimic din aceste lucruri: căci vorbirea aceasta era ascunsă pentru ei şi nu pricepeau ce le spunea Isus.”
(Luca 18: 34, Ioan 8:27, Marcu.6:51,52)
Uneori noi uităm ceea ce El a spus: (Ioan 2:22, Ioan 12:16), nu aplicăm lecţiile pe care deja le cunoaştem: „Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.”“ (Ioan 13:35) Se întâmplă să nu ne învăţăm lecţiile, să nu fim consecvenţi, să nu ne facem temele, să nu citim în Manual. „Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei“ (Ioan 8:31; 2 Timotei 3: 16) Din acest motiv cineva rămâne repetent: «În adevăr, voi, care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare» (Evrei 5:12-14, Evrei 6:1) Uneori fugim de la lecţii ca elevii. „Atunci toţi ucenicii L-au părăsit şi au fugit.“ (Matei 26: 56) Unii au renunțat la şcoală şi n-au finisat studiile: «Din clipa aceea, mulţi din ucenicii Lui s-au întors înapoi şi nu mai umblau cu El» (Ioan 6:66)
Cât de mult ne asemănăm cu ucenicii lui Isus şi comitem aceleaşi greşeli. … avem pentru ce să-I cerem ertare «Oricine o ia înainte, şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine rămâne în învăţătura aceasta are pe Tatăl şi pe Fiul» (2 Ioan1:9)
Mijlocire: Cred că nouă, la fel ca şi copiilor noștri, ne place mai mult vacanţa! Dar acum, ea se apropie de sfârșit și, în curând, înapoi la școală! Trebuie să ne amintim întotdeauna de cele două școli. În şcoala lui Dumnezeu nu este nici o vacanță, trebuie întotdeauna să învăţăm de la Hristos să ne educăm copiii „în mustrarea și învățătura Domnului“ (Efes.6:4) Trăim vremuri în care „oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă…“ (2Tim.4:3) și trebuie să avem grijă să transmitem copiilor noștri o învățătura sănătoasă, ca şi ei să devină discipoli ai lui Hristos. Ucenicii nu se nasc, dar devin (V.Henrikson. )Pavel era un om foarte educat: știa mai multe limbi, a studiat de la marii oameni ai timpului, dar când a devenit ucenic al lui Hristos, a spus el, „Dar lucrurile care pentru mine erau câştiguri le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos.“ (Filipeni 3:7-8) În 1Cor.8:2-3, Pavel a scris: „Dacă crede cineva că ştie ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască. Dar dacă iubeşte cineva pe Dumnezeu, este cunoscut de Dumnezeu.” Dumnezeu dă înțelepciune și cunoştinţe, dar le oferă, în cazul în care le căutăm insistent. Un exemplu în acest sens este Daniel și cei patru prieteni ai lui (Dan.1:17, Dan.10:12). De aceea, trebuie să fim preocupaţi ca şi copii noştri să fie nişte elevi sârguincioşi la şcoală. „…să nu fure nimic, ci totdeauna să dea dovadă de o desăvârşită credincioşie, ca să facă în totul cinste învăţăturii lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru “ (Tit 2:10)
Nevoi de rugăciune
Pentru copii
- Să ne rugăm pentru copiii noștri ca, în primul rând, să fie ucenici ai lui Hristos! (Filipeni 3:7-8)
- Să ne rugăm pentru copiii necredincioși, ca ei să devină ucenici ai lui Hristos! (Ioan 15: 8)
- Să ne rugăm ca copiii noștri să aibă dorința de a învăța și de a dobândi cunoştinţe! (Pr 15: 14)
- Să ne rugăm pentru ca Dumnezeu să le dea cunoştinţe şi pricepere! (Pr. 2:6, 2 Tim.2:7, Dan.1: 17) Pentru şcoli şi profesori
- Să ne rugăm pentru profesori, ca aceștia să aibă dorința de a cunoaşte învățăturile lui Isus Hristos (Ioan 7: 17) și să-L primească în viaţa lor!
- Să ne rugăm ca şi în acest an să avem posibilitatea de a preda învăţăturile lui Isus în şcoală! (FA 5: 28-29) – Să ne rugăm pentru profesorii de școală duminicală, ca Dumnezeu să le dea înțelepciune pentru a transmite o învățătură sănătoasă copiilor! ( Tit 2:1)
Pentru slujirea Mame în rugăciune
- Rugați-vă ca tot mai multe mame să vină la rugăciune, ca armata mamelor în rugăciune să fie atât de mare, ca tabăra lui Dumnezeu! (1Cron.12: 22)
- „Vă îndemn, dar, surorilor, pentru Domnul nostru Isus Hristos şi pentru dragostea Duhului, să vă luptaţi împreună cu mine în rugăciunile voastre către Dumnezeu pentru mine”(Romani 15:30), ca Dumnezeu să ne dea înţelepciune în slujire!
- Să ne rugăm pentru surse financiare în această slujire!
Doamne, fie ca Măreţia Ta să acopere cerurile, şi slava Ta să umple pământul Moldovei! (Habacuc 3:3)
Alla Verenciuc Coordonator al slujirii «Mame în rugăciune» Republica Moldova allaver73@rambler.ru
Mobil: 069664856 Domiciliu: (022)460704 |
Eugenia Podoleanu Coordonator al departamentului al surori UBCEB din RM eugenia.podoleanu@yahoo.com Mobil: 069 907707 Serviciu: (022) 292639 Domiciliu (022)596498 |