Președintele Ucrainei a semnat un decret privind Celebrarea a celor 500 de ani de la Reforma Protestantă

1,904 vizualizari

02156f3ca4bb919f23eccfff2f6a1b98_1472228892

Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko a sprijinit inițiativa Consiliului ucrainean a Bisericilor și a semnat un decret “Cu privire la celebrarea a 500 de ani de la Reformă Protestantă”. Semnarea decretului a avut loc în timpul unei întâlniri cu conducătorii ucraineni și internaționali a uniunilor protestante, care s-au adunat la Kiev pentru petrecerea celui de-al doilea forum ucrainean misionar a Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste.

Președintele ucrainean a salutat prezenţa liderilor evanghelici internaţionali la Kiev şi desfăşurarea forumului misionar, accentuând importanța decretului, care trebuie să demonstreze poziția autorităților întru susținerea Bisericii protestante.
„Noi vrem să arătăm, că atitudinea noastră dintre stat și biserică are o diferență principială de cea a Rusiei. Diferența se poate observa din exemplul Crimeii și Dombas, unde cu baionetele rusești a intrat lumea rusă. Toată lumea vede cum acolo sunt încălcate totalmente drepturile omului”, – a menționat, Pestro Poroşenko.

Șeful statului de asemenea a menționat, că Ucraina se consideră o țară mulți-confesională și a numit ca una dintre cele mai mari realizări a Ucrainei crearea Consiliului Bisericilor Ucrainene, cu care autoritățile activ colaborează, garantând pacea și unicitatea între diferite confesiuni. Președintele a accentuat susținerea sa față de acest consiliu, inclusiv și în direcția internațională.

Vorbind despre vizita mult respectatei internaționalei delegații a conducătorilor uniunilor protestante, președintele a spus următoarele: „Pentru mine este foarte important, ca partenerii internaționali să vadă personal ce se întâmplă în Ucraina, ce fel de procese extrem de importante astăzi noi, ca autoritate, însoțim. Și cum ucrainenii se comportă în vremuri extrem de complicate de agresiune rusească… Ucrainenii demonstrează unitate, unind oameni cu viziuni diferite, religii diferite, naționalități diferite, unindu-se în jurul ideii de libertate și democrație” a notat Poroşenko.

Poroșenko a subliniat, de asemenea, nevoia acută de capelani în Forțele Armate ale Ucrainei de toate credințele și a îndemnat pe cei prezenți să se alăture în mod activ în acest proces, inclusiv schimbul de experiențe internaționale de muncă pastorală în armată. „Aceasta este foarte important pentru asigurarea unui climat moral-psihologic pentru cei care se află pe linia frontului” a spus mai punctat el.

Președintele a exprimat, de asemenea, opinia că: „organizațiile religioase protestante ar putea deveni o componentă importantă atât a suportului spiritual cât și a celui social, nu numai soldaților noștri, dar și răniților și familiilor victimelor. Aceasta este o funcție foarte importantă, de care are nevoie Ucraina”, a spus Președintele.

Președintele a mulțumit organizațiile protestante pentru susținerea colosală acordată Ucrainei: Eu foarte clar înțeleg, ce rol au jucat bisericile protestante și organizațiile religioase în dezvoltarea sferei religioase, culturale și sociale a Ucrainei, și apreciez asta foarte mult.

La rândul său, Președintele Alianței Mondiale a Baptiștilor Paul Msiza a mulțumit președintelui Ucrainei pentru susținere și a urat poporului ucrainean pace, stabilitate și binecuvântare. El de asemenea a menționat, că Ucraina ocupă primul loc în Federația Baptistă Europeană după numărul comunităților religioase baptiste și a creștinilor.

„Noi suntem azi aici pentru a demonstra solidaritate față de ucraineni. Inimile noastre sunt frânte din cauza tragediilor omenești. Ne rugăm pentru voi, pentru pace și prosperitate în Ucraina”, – a declarat Paul Msiza.

Secretarul General al Federației Baptiste Europene, Antoni Pek a numit ca fenomen unic existența Consiliului Ucrainean a Bisericilor în Ucraina, care unește diferite grupuri religioase și a menționat că Ucraina mereu se află în rugăciunile noaste și că ei fac tot posibilul ca să aducă pacea în țară.

În perioada, 26-27 august în centrul internațional al culturii și artei s-a desfășurat al Doilea forum ucrainean misionar a uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste. La eveniment au participat conducătorii organizațiilor baptiste ucrainene și internaționale.

Sursa: President.gov.ua

You may also like...