Otniel Bunaciu: “Cântarea Mariei”

2,990 vizualizari

Şi Maria a zis: “Sufletul meu măreşte pe Domnul, şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu, pentrucă a privit spre starea smerită a roabei Sale. Pentrucă Cel Atot Puternic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfânt, şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El. El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gândurile, pe cari le aveau cei mândri în inima lor. A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriţi. Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mânile goale. (Evanghelia dupa Luca 1:46-53)

met078

Textul evanghelistului Luca ne prezintă cântarea cu care Maria a răspuns la întâlnirea cu îngerul care a anunţat-o că Dumnezeu are un plan deosebit cu viaţa ei. De-a lungul istoriei au existat oameni a căror texte au avut un impact deosebit asupra lumii. Un asemenea exemplu este Manifestul comunist al lui Karl Marx, o analiza care a contribuit la formarea ideologiei ce a stat la baza sistemelor comuniste totalitare. Pentru mai bine de jumătate de veac numeroase ţări şi popoare au fost afectate de acest sistem politic. Poate oare fi la fel de “periculos” pentru lume acest cântec al Mariei, o adolescentă din Orientul mijlociu, într-o lume în care ea nu putea avea o poziţie de autoritate? Maria era femeie şi pentru că era şi însărcinată fără ca să fie căsătorită se găsea în situaţia de a fi respinsă şi condamnată atât de familia ei, cât şi de societatea din care făcea parte.

Acest text, preluat de credincioşii creştini de-a lungul veacurilor a fost considerat de mai multe ori ca având un potenţial revoluţionar. În urma cu 100 de ani, William Temple care era Arhiepiscop de Cantebury, a atenţionat misionarii englezi din India să nu citească textul acesta în public deoarece se temea că ar putea fi înţeles ca o chemare la revoluţie şi creştinii se aflau sub suspiciunea că ar promova anarhia.

Întrebarea ce se pune pentru noi, astăzi este dacă în timpul sărbătoririi naşterii Mântuitorului cântarea Mariei ne poate inspira să urmăm viziunea pe care vestea adusă de înger a generat-o în sufletul şi înţelegerea ei. Aceasta viziune se confruntă cu indiferenţa ce caracterizează lumea noastră când este vorba de Dumnezeu, indiferenţă care uneori se reflectă chiar şi în viaţa bisericilor.

Ispita izolării de lume şi de problemele sale este o ameninţare permanentă nu numai pentru relevanţa mesajului bisericilor creştine, dar şi pentru puterea care trebuie să însoţească mesajul acestora.

Uneori indiferenţa faţă de realitatea nevoilor lumii poate fi rezultatul unor dorinţe pioase sau chiar spirituale. Întrebarea este însă cum implineşte Dumnezeu viziunea aceasta de transformare a lumii? Maria intelege ca Dumnezeu a hotarat sa se arate in Hristos, venind in lume pentru a fi prezenta care transforma. Transformarea adusa de prezenta lui Hristos cel intrupat este cea mai mare revolutie pe care a trait-o lumea.

Adolescenta din Israel de acum două mii de ani a înţeles din vestea îngerului ca Dumnezeu o cuprinde şi pe ea în revoluţia Sa. Fără să fi cercetat istoria, fără să fi făcut studii politice sau sociologice şi fără experienţă în economie, Maria recunoaşte ca Dumnezeu poate face o revoluţie care să transforme lumea.

Dumnezeu face o revolutie morala prin care a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gîndurile, pe cari le aveau cei mîndri în inima lor. Lumea dorita de Dumnezeu este o lume careia ii pasa de cei slabi si marginalizati si nu numai cei care sunt mandri in inima lor. In viziunea sociala propusa, autoritatea nu este una a dictaturii, ci a slujirii semenilor pentru ca Dumnezeu a răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriţi. Economia lumii pe care o doreşte Dumnezeu nu caută doar profitul cu orice preţ, ci este preocupată în primul rând de cei a căror existenţă este ameninţată deoarece Dumnezeu pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi.

Orânduirile politice încerca să găsească soluţii prin care să transforme lumea. În acelaşi timp ştim că Dumnezeu are un scop pentru lumea pe care a creat-o şi un scop care este realizarea Împărăţiei Sale. Evanghelia are un impact spiritual dar şi politic, social şi economic. Din acest motiv, biserica participa la transformarea lumii potrivit scopului lui Dumnezeu. Cu ocazia sărbătoririi naşterii Mântuitorului Isus Hristos, cântarea Mariei ne aduce aminte că Dumnezeu a ales să se implice în lume, întrupându-se ca un prunc. Dragostea lui Dumnezeu este aducătoare de speranţă deoarece mărturisesc această acţiune divină în lume dar, este în acelaşi timp, o provocare pentru implicarea comunităţii de credincioşi în transformarea lumii potrivit scopului lui Dumnezeu.

Otniel Ioan Bunaciu

Preşedintele Federaţiei Europene Baptiste

Sursa: Revista Creştinul Azi.ro

You may also like...