La Colibași a fost pusă piatra de temelie pentru prima casă de tip familial

4,201 vizualizari

IMG_0796La sfâritul lunii mai biserica din satul Colibași, raionul Cahul, a trăit un eveniment istoric atât pentru întreaga localitate, cât și pentru Uniunea BCEB din Republica Moldova. În cadrul unui eveniment solemn, cu prezența administrației publice locale și autorităților raionale, a fost pusă piatra de temelie pentru construcția primei case de tip familial din localitate.

La deschiderea evenimentului episcopul Uniunii Bisericilor CEB din Moldova, Ion Miron, a recunoscut că a ajuta orfanii printr-un asemenea proiect este un vis realizat pentru Uniunea Bisericilor Baptiste din țara noastră.

“Acest vis a fost demult în inima noastră. Din partea Uniunii Baptiste noi am vrea să avem parte de o Moldovă fără orfani. Cum putem avea parte de o țară fără orfani? Doar atunci când acești copii vor putea fi integrați în familii și își vor găsi părinți care au o inimă pentru acest proiect, care au dragoste față de acești copii. Am dori ca prin contribuția noastră să putem găsi părinți ca să vină și să ia parte la acest proiect”, a spus episcopul UBCEB.

Invitatul de onoare la eveniment a fost Waldemar Shroeder, președintele Fondului “PUNTE ÎN VIAŢĂ” care la rândul său a amintit celor prezenți că, Dumnezeu iubește orfanii și că El este tatăl orfanilor.

“Nu este prima punere de piatră la care particip. Trebuie să recunosc că de fiecare dată este un moment emoționant pentru mine. Ca și creștini înțelegem și credem ceea ce este scris în Scriptură: Domnul este Tatăl orfanilor și apărătorul văduvelor. Noi Îl iubim pe Dumnezeu, încercăm să-I facem pe plac și din această dragoste față de Domnul, ne atârnăm pozitiv față de copiii Lui. De aceea, eu mă bucur foarte mult, că astăzi în acest loc se pune piatra de temelie pentru o asemenea casă de tip familial și copiii pot găsi o familie unde să crească destoinici cetățeni ai Moldovei. Domnul iubește copiii orfani și noi vrem să dăm o șansă acestor copii”.

IMG_0800

În ultimii ani din cauza migrației în masă tot mai mulți copii au rămas fără îngrijire părintească. Unii dintre aceștia au rămas în îngrijirea rudelor, însă cea mai mare parte au rămas nesupravegheați. O altă problemă este reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului lansată în anul 2007 în Republica Moldova. Aceasta prevede închiderea și reorganizarea instituțiilor de tip rezidențial. În rezultat, copiii din școlile internat sunt plasați în familii biologice, în case de tip familial sau în centre de plasament temporar. În perioada anilor 2007-2011 au fost închise 11 instituții de tip rezidențial și 1 instituție a fost reorganizată în Complex de servicii sociale. În aceeași perioadă numărul copiilor instituționalizați în instituțiile de tip rezidențial s-a redus cu 40 % ( de la 10.500 în 2007 la 5813 în 2011).

IMG_0835Până în anul 2015 Ministerul Educației planifică reorganizarea a 22 instituții de tip rezidențial, iar întrebarea cheie rămâne aceeași: “Unde vor merge acești copii?”

“Atunci când niște copii nu pot crește în familia biologică sau cel puțin în familia extinsă, este de datoria statului s-o facă, ceea ce nu este posibil la moment, să creeze niște condiții cât mai aproape de mediul familial. Ideal ar fi să nu avem copii orfani, să nu avem copii rămași fără îngrijire părintească. Dar odată ce există problema, înseamnă că, trebuie să căutăm și soluționarea acesteia. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în soluționarea acestor probleme și într-adevăr sunt alături de acei copii, care duc o viață mai tristă. Să-I mulțumim lui Dumnezeu că totuși avem oameni de bună-credință care încearcă să bucure acești copii și să le ofere o viață mai bună”, a evidențiat vicepreședintele raionului Cahul, responsabila de domeniul social și sănătate, Elena Bacalov.

IMG_0820În aceeași ordine de idei, primarul satului Colibași, raionul Cahul, Ion Dolganiuc a promis colaborare și susținerea din partea administrației publice locale la perfectarea actelor pentru construcție, în conformitate cu legislația în vigoare.

Oaspeții prezenți la eveniment au experimentat un moment inedit, rând pe rând clădind câte o piatră la temelia construcției.

Un moment cu totul special, emoționant și solemn a fost rugăciunea de binecuvântare asupra construcției. Episcopul Uniunii BCEB din Moldova și pastorii prezenți la sărbătoare au cerut prezența Domnului asupra lucrărilor de construcție. De asemenea, ca această casă să devină o binecuvântare pentru țara noastră, pentru copiii care vor crește aici să Îl cunoască pe Domnul în mod personal și să devină cetățeni destoinici pentru țara noastră.

Până la finele anului curent cu ajutorul Domnului se planifică finalizarea lucrărilor de construcție a noii case de tip familie, iar în luna decembrie va avea loc inaugurarea acesteia. În noua casă vor putea găsi adăpost în condiții foarte bune de trai cel puțin 10 copii.

Grație  Fondului “PUNTE ÎN VIAŢĂ”, un asemenea proiect se realizează și în or. Bender, Transnistria. În anul 2015 de asemenea, se planifică punerea pietrelor de temelie încă pentru câteva case de tip familial. Astfel încât mai mulți copii orfani fără adăpost nu doar că vor avea posibilitatea de a crește în confort și căldură familială, mai mult, acest loc va deveni pentru ei o PUNTE spre o VIAȚĂ destoinică.

Dragi prieteni, fiți parte a acestei slujiri prin rugăciunile D-voastră. Rugați-vă ca Domnul să binecuvânteze lucrările de construcție, ca Domnul să pregătească o familie iubitoare cu o inimă deschisă pentru această slujire. Ca fiecare copil din această casă să poată găsi mângâiere, speranță și o viață nouă în Hristos, spre slava Dumnezeului nostru.

În anul 2013 în cadrul Uniunii Bisericilor CEB în colaborare cu misiunea ”Purtătorii de Speranță” au fost restaurate două case de tip familie din or. Telenești și Bălți, unde deja câțiva copii și-au găsit refugiul. La începutul anului curent au demarat lucrările de reconstrucție la cea de-a doua casă de tip familie din or. Telenești.

Autor: Iuliana David

You may also like...