Evenimente,  Ştiri externe,  Ştiri interne

Valeriu Ghileţchi a participat la micul dejun cu rugăciune în Rada Supremă de la Kiev, Ucraina

10173796_10202028259055063_796737350114728063_nGrupul de rugăciune, format din 15 deputaţi creştini din Rada Supremă a Ucrainei, a organizat săptămâna trecută cel de-al III-lea mic dejun cu rugăciune la Kiev. La eveniment a participat preşedintele Radei, Alexandr Turcinov, lideri religioşi din Ucraina şi fostul episcop UBCEB și președintele EBF, actualmente deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi.

Evenimentul solemn a fost deschis cu rugăciunea comună „Tatăl nostru”. În timpul micului dejun, participanţii au împărtăşit nevoi, idei, gânduri de pace şi îndemnuri din Scriptură.

În adresarea sa, Valeriu Ghileţchi a menţionat: „Vreau să menţionez că mulţi creştini din Republica Moldova susţin zilnic în rugăciune Ucraina. Asemenea evenimente precum cel în care ne-am întâlnit astăzi sunt foarte importante. Întâlnirile de rugăciune au menirea să responsabilizeze liderii din societate în faţa lui Dumnezeu. Să fie conştienţi că sunt responsabili de deciziile pe care le iau nu doar în faţa unui poporului care i-a ales, ci în faţa lui unui stăpân Suveran şi Atotputernic care ţine în control toate lucrurile. În asemenea momente, prin care trece Ucraina, venind în faţa lui Dumnezeu, înţelegem o dată în plus că fără El nu putem face nimic. Aşa cum spunea Domnul nostru Isus Cristos: „… căci despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15:5). Doar Dumnezeu prin rugăciunile şi ascultarea noastră, poate vindeca, poate da pacea, poate opri orice rău îndreptat împotriva noastră”, a punctat fratele Valeriu Ghileţchi.

10371697_10202028262775156_1808338444987064115_nLa rândul său, preşedintele parlamentului ucrainean şi pastorul baptist, Alexandr Turcinov a declarat că asemenea evenimente aduc unitatea mult aşteptată, pe care nu o poţi crea artificial, ci care se poate naşte doar atunci când oameni cu diferite viziuni şi poziţii se unesc în rugăciune în faţa lui Dumnezeu.

Liderul parlamentului ucrainean a declarat în discursul său că: „Atunci când lideri politici din diferite ţări se unesc în rugăciune, ei nu se vor mai privi prin ţeava pistolului şi nu se vor înjosi unul pe altul, dar se vor auzi reciproc, şi aceasta este foarte important”, a mai punctat Turcinov.

În contextul situaţiei dificile în care se află Ucraina, liderul Radei de la Kiev a menţionat un pasaj din Scriptură care vorbeşte despre măreţul Babilon, dar care până la urmă a fost distrus şi transformat într-un pustiu. Turcinov a specificat că: „Babilonul întotdeauna va ajunge la cădere, la distrugere, pentru că zidurile lui sunt construite pe frica şi neîncrederea oamenilor”.

„De aceea, părtăşia în rugăciunea comună are un rol foarte important – de a ne înţelege şi a ne auzi unul pe altul. Nu este important unde îngenunchem şi ne rugăm, contează cum te rogi în faţa lui Dumnezeu. Închinarea noastră trebuie să fie în Duh şi în adevăr, aşa cum o dată a învăţat-o Cristos pe femeia samariteancă”, a mai punctat speakerul Radei de la Kiev.

În încheierea discursului său, Turcinov a punctat: „Anume astfel de părtăşie este foarte necesară în societatea noastră – rugăciune sinceră, care să încurajeze şi să anime sufletele cu speranţă, pentru că mai mare protecţie, nu este arma, ci vocile noastre, care să fie auzite. Eu mă rog ca bunul nostru Dumnezeu să binecuvânteze Ucraina, Europa şi lumea întreagă, mă rog ca dragostea lui Dumnezeu să se reverse peste orice norod”, a conchis Alexandr Turcinov.

Micul Dejun cu Rugăciune este o tradiţie cu istorie lungă care s-a născut în SUA. De obicei acest eveniment are loc în prima zi de joi a lunii februarie şi este organizat de grupul de rugăciune a deputaţilor din Congresul şi Senatul american. Micul dejun cu rugăciune naţional participă membrii congresului, senatului, liderii confesiunilor din toată ţara şi preşedintele SUA

Practicarea Micului Dejun cu Rugăciune începe să treacă oceanul şi să prindă rădăcini şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova şi Ucraina.