PRINCIPII DE SLUJIRE DIN CARTEA „NEEMIA”, part. a II-a

1,707 vizualizari

Continuare

Să ne ridicăm şi să zidim

PRINCIPII DE SLUJIRE  DIN CARTEA  „NEEMIA”

 Probleme în slujire şi soluţionarea lor.  Factori exteriori si interiori.

„Când a auzit Sanbalat că zidim iarăşi zidul, s-a mâniat şi s-a supărat foarte tare…” Orice lucrare în care ne punem la dispoziţia lui Dumnezeu, va fi şi în vizorul stăpânitorului lumii acesteia. El urlă ca un leu şi caută pe cine să apuce.

Iată ce le-a răspuns Neemia duşmanilor săi externi : „Dumnezeul cerurilor ne va da izbânda. Noi, robii Săi, ne vom scula şi vom zidi; dar voi, n-aveţi nici parte, nici drept, nici aducere aminte în Ierusalim.”

Duşmanul extern, care de cel mai multe ori ne pare cel mai  puternic, de care ne temem şi care reuşeşte să ne intimideze în activităţile noastre, se dovedeşte de fapt a fi cel la care nici nu trebuie să tragem prea multă atenţie. Lucrarea şi lupta este de fapt a Dumnezeului Celui Prea Înalt, a Domnului Oştirilor. Datoria noastră este să înaintăm, iar El se va îngriji de toate celelalte lucruri. Să nu uităm ca viziunea şi chemarea pentru lucrare am primit-o de la Dumnezeu, şi  ce este cu neputinţă la oameni este posibil la Dumnezeu.

Adevăratul pericol vine însă din interior. La început vor veni cei care nu văd menirea şi nici importanţa lucrării. Nu se cuvine, nu este bine, nu ai autoritatea, nu avem posibilitatea să te susţinem.. sunt doar câteva argumente care deseori îţi stinge râvna pentru slujire din interior. Soluţia rămâne aceeaşi : viziunea şi chemarea pentru lucrare am primit-o de la Dumnezeu. Desigur, fiecare să slujească Domnului căutând pacea şi buna armonie în trupul Domnului Isus.

Un alt duşman din interior este păcatul. Păcatul liderilor, păcatul celor din echipă, păcatul din Biserică…

Neemia vine cu soluţia pentru această stare în interiorul poporului lui Dumnezeu:  „  Ce faceţi voi nu este bine. N-ar trebui să umblaţi în frica Dumnezeului nostru, ca să nu fiţi de ocara neamurilor vrăjmaşe nouă?”

Nu tolera păcatul, confruntă-l încă  în starea incipientă, mustră cu Cuvântul lui Dumnezeu. Nu ştiti că puţin aluat dospeşte toată plămădeala, avertizează Pavel biserica din Corint, făcând referire la păcatul din mijlocul lor. Dar nu este îndeajuns doar să confrunţi şi să mustri. Neemia a înţeles care este calea de unificare, întărire şi echipare a celor ce se pun la dispoziţia lui Dumnezeu. El  plasează întreg poporul pe cei trei piloni ai creşterii şi prosperării spirituale:

I. Sudierea  Cuvântul în comun.   Neemia a  adunat tot poporul pentru a citi Legea lui Dumnezeu. „ … Ei citeau desluşit în cartea Legii lui Dumnezeu, şi-i arătau înţelesul, ca să-i facă să înţeleagă ce citiseră….” Orice lucrare daca nu are la bază studierea Cuvântului nu va prospera. Este necesară studierea Cuvântului în grup ca să poată să înţeleagă şi cel nou şi cel priceput să-şi mărească priceperea .

II. Postul în comun. „  În a douăzeci şi patra zi a aceleiaşi luni, copiii lui Israel s-au adunat, îmbrăcaţi în saci şi presăraţi cu ţărână, pentru ţinerea unui post.( Neemia 9:1) Avem nevoie să postim cu echipa de slujire pentru sfinţirea fiecăruia, pentru descoperire si călăuzire.

III. Rugăciune în comun. „După ce au şezut jos, au cetit în cartea Legii Domnului, Dumnezeului lor, a patra parte din zi; şi altă a patra parte s-au închinat înaintea Domnului, Dumnezeului lor.” din zi şi-au mărturisit păcatele şi

Prin rugăciune, Neemia a primit  viziunea pentru lucrare, a unit poporul într-un singur duh şi o singură chemare. Prin rugăciune poporul şi-a mărturisit păcatele şi s-au închinat lui Dumnezeu. Rugăciunea este arma şi  respiraţia credinciosului.

Totodată pentru a evita problemele din interior, cât şi eventual pentru a avea autoritatea  să confrunţi şi să mustri pe cei ce pot fi o piedică în lucrare, este foarte important exemplul personal al liderului.  Biruinţa lui Neemia a fost condiţionată şi de exemplul care l-a văzut poporul în el.

Neemia 4:23  Şi nu ne-am dezbrăcat de haine, nici eu, nici fraţii mei, nici slujitorii mei, nici oamenii de strajă, care erau sub porunca mea. Fiecare se ducea cu armele la apă.

Neemia 5:14  … nici eu, nici fraţii mei n-am trăit din veniturile cuvenite dregătorului.

15  … Eu n-am făcut aşa, din frică de Dumnezeu.

16  … am lucrat la dregerea zidului acestuia, n-am cumpărat nici un ogor, şi toţi slujitorii mei erau la lucru.

17  Aveam la masă o sută cincizeci de oameni, Iudei şi dregători, în afară de cei ce veneau la noi din neamurile de primprejur.

18  … n-am cerut veniturile cuvenite dregătorului, pentru că lucrările apăsau greu asupra poporului acestuia…

Menirea unui lider este să ţină echipa alipită de  Domnul şi dedicată chemării primite. Acest lucru insă se va întâmpla doar atunci când liderul însăşi  va da dovadă de curăţie şi dedicare în lucrare. Nimic nu poate fi mai distrugător decât  un lider care nu face decât să împrăştie oile Celui ce le-a răscumpărat. „Calcaţi pe urmele mele, căci şi eu calc pe ale lui Hristos”, îşi îndeamnă Pavel ucenicii.

Studiind cartea „Neemia” şi având acest exemplu minunat de acţiune si reuşită în slujirea lui Dumnezeu, nu ne rămâne decât să zicem : să ne ridicăm şi să zidim! Aşa să ne ajute Domnul.

 

You may also like...