Asociația Evanghelică Slavonă – 25 de ani de slujire pentru slava lui Dumnezeu

911 vizualizari

Asociația Evanghelică Slavonă a sărbătorit 25 de ani de slujire în Republica Moldova. Cu acest prilej, a fost organizată o conferință de 2 zile pentru misionarii din țară și soțiile lor, care a avut loc în sala de conferințe a hotelului „Lido” din orașul Bălți.

Pe lângă faptul că au avut părtășie între ei și cu foștii lor profesori, slujitorii au avut ocazia să audă și câteva rapoarte pe teme actuale. Pastorul William Smiley, care  predă la Școală încă de la înființarea ei, a prezentat următorul subiect: “Calitățile spirituale și de lider ale unui slujitor”. John Byrney a vorbit despre: “Evanghelizarea în mileniul al treilea: principii și metode”. Bill Patterson, profesorul mult iubit și apreciat de mulți,  a împărtășit celor prezenți un mesaj pe tema: “Dezamăgirea în slujire. Ce ar trebui să-l inspire pe un slujitor?”. Participanții la această conferință au luat parte la Cina Domnului, după care, Derek Maxwell, directorul executiv al Asociației Evanghelice Slavone, a avut un mesaj de încurajare și îndrumare.

Duminică, 25 noiembrie, la Biserica „Betania” a avut loc o întâlnire cu mai mulți studenți absolvenți. Aproximativ 120 de slujitori care fost instruiți la Școala Misionară, împreună cu soțiile lor s-au adunat la masa de sărbătoare. Foștii studenți și-au împărtășit amintirile și au mărturisit modul în care cunoștințele obținute i-au ajutat în lucrarea lor de slujire. La rândul lor, profesorii și-au împărtășit impresiile despre procesul de predare și și-au exprimat bucuria că majoritatea foștilor elevi participă activ în viața bisericiilor și în diverse lucrări de misiune.

La serviciul festiv dedicat acestei aniversări a fost prezentat și filmul documentar „Lucrarea de slujire a Asociației Evanghelice Slavone – 25 de ani pentru slava lui Dumnezeu”.

Filmul reflectă o scurtă istorie despre începutul lucrării de slujire și proiectele implementate în țara noastră cu sprijinul partenerilor din Marea Britanie. Printre acestea se numără: educația spirituală, sprijinul misionarilor, asistența acordată la cumpărarea și reconstrucția clădirilor bisericiilor, oferirea motocicletelor pentru misionari, ajutorul acordat văduvelor și alte activități.

În numele Uniunii Bisericilor CEB din Moldova, fratele Valeriu Ghilețchi, fost episcop al Uniunii, a avut un mesaj de felicitare pentru toți misionarii și studenții prezenți. El le-a înmânat câte un certificat de recunoștință din partea Uniunii și, de asemenea, a transmis o scrisoare specială de mulțumire din partea Parlamentului Republicii Moldova. Menționăm că, în prezent, fratele Ghilețchi este vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Derek Maxwell, directorul general al Asociației Evanghelice Slavone,  a mulțumim directorului Școlii de misiune, Nicolai Mălai, pentru munca sa de 25 de ani și i-a oferit un certificat de apreciere din partea Societății. Fratele Nicolai, din motive de sănătate nu va mai putea continua lucrarea în cadrul Asociației, astfel a fost ales un nou coordonator regional – fratele Petru Mikhalchuk, pastorul bisericii „Благовести” din satul Calarașovca.

Derek Maxwell a adresat sincere mulțumiri Bisericii „Betania”, cea care a găzduit Școală de Misiune în toți acești ani. Din partea Asociației, pastorul Petru Legcun a primit un certificat de mulțumire și un cadou foarte necesar pentru biserica „Betania” – 12 mese mari care vor putea fi folosite la diferite evenimente.

În predica sa finală, Bill Patterson a citit cuvintele psalmistului David care sunt relevante pentru toate timpurile: “Binecuvântează pe Domnul, suflete, și nu uita niciuna din binecuvântările Lui”. (Psalmul 103: 2)  El i-a îndemnat pe cei prezenți să-L slăvească pe Domnul, Cel care dă din binecuvântările lui.

Reprezentanții filialei britanice a Asociației Evanghelice au venit pentru prima dată în Republica Moldova în anul 1992, pentru a vedea care sunt posibilitățile de a sluji în țara noastră. Un an mai târziu, cu eforturile Societății și cu sprijinul Uniunii Bisericilor, la Bălți a fost înființată Școala de Misiune, unde au fost instruiți peste 250 de elevi. În prezent, peste 70% dintre aceștia sunt implicați în diferite câmpuri de misiune. Printre absolvenții Școlii de misiune se numără trei pastori regionali, zeci de pastori ai bisericilor locale, misionari, diaconi, lideri de tineret, profesori de școli duminicale, lideri ai grupurile de laudă și închinare. În prezent, un grup de 23 de elevi își continuă studiile, fiind în același timp activi și în bisericile locale.

Privind în  trecut, putem spune fără exagerare că întreaga slujire de 25 de ani a Asociației Evanghelice Slavone în Moldova a fost făcută pentru slava Domnului. Pentru El noi lucrăm, la El chemăm oameni și așteptăm venirea Lui cât mai curând.

 

You may also like...