Articole,  Ştiri externe

Alianţa Evanghelică Română a marcat un nou stâlp de aducere aminte la ARAD

congresul-aliantei-evanghelice-2octombrie2015

Luna octombrie 2015 a fost marcată de un eveniment istoric în Comunitatea Evanghelică din România. Biserica “Speranţa” din Arad a găzduit cel de-al VII-lea Congres al Alianţei Evanghelice din România (AER).

La evenimentul cu tema: “Să continuăm împreună în vestirea Evangheliei” au participat 65 de delegaţi din Uniunea Baptistă, Uniunea Penticostală şi Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie din România.

Agenda de lucru a Congresului a cuprins raportul de activitate a fostului preşedinte AER, Virgil Achihai şi prezentarea statistică la zi a numărului şi implicării creştinilor evanghelici din România. Totodată, delegaţii au dezbătut un subiect fierbinte în aceste vremuri: “Cum să răspundem ca şi comunitate evanghelică la manifestările anti-creştine din mass-media?”.

Delegaţii au mai discutat şi despre moţiunea adoptată de Parlamentul şi Guvernul României privind modificări în Constituţia României. Drept răspuns la această iniţiativă legislativă, autorul a peste 90 de tilturi pentru pregătirea şi zidirea familiei, Viorel Iuga a prezentat delegaţilor o moţiune care reafirmă valorile tradiţionale ale familiei şi prin care AER îşi exprimă convingerea fermă că familia nu poate fi înţeleasă în alţi termeni decât în aceia ai uniunii voluntare dintre un bărbat şi o femeie. Textul a fost adoptat unanim de cei prezenţi şi va fi dat publicităţii în timpul apropiat.

Delegaţii celui de-al VII-lea Congres AER şi-au asumat angajamentul ferm de a susţine şi promova pe scară largă adevărul biblic despre familie: „Familia a fost instituită de Dumnezeu, iar căsătoria este unirea dintre un bărbat şi o femeie”.

Congresul s-a încheiat cu alegerea noii conduceri. Preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine după Evanghelie, Virgil Achihai a transmis ştafeta preşedintelui Uniunii Baptiste, Viorel Iuga. Rolul de vicepreşedinte a fost încredinţat pastorului Moldovan Ian, iar secretarul general a fost numit, Virgil Achihai.

logo AERPotrivit noului preşedinte AER, Viorel Iuga, scopul principal pentru următorii ani este de a revitaliza AER-ul şi prin această instituţie să unească bisericile evanghelice în extinderea Evagheliei Împărăţiei.

Demersurile pentru inființarea Alianței Evanghelice din România, după modelul alianțelor deja existente la nivel european și mondial, a fost inițiat de Iosif Țon, care a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Cultelor Evanghelice. Grupul de inițiativă format din 55 de credincioși baptiști, creștini după Evanghelie, penticostali, cât și de la Biserica Evanghelică Română și din Oastea Domnului, a decis înființarea Alianței Evanghelice astfel încât în data de 26 martie 1990 Judecatoria Sectotului 1 București emite Sentința nr. 937, prin care recunoaște Statutul de organizare și funcționare AER și acordă acesteia calitatea de persoană juridică.

Primul Congres al Alianței a avut loc în luna octombrie 1990, cu motto-ul “Toți suntem una în Hristos Isus”. Conducerea AER se exercită prin rotație de către fiecare cult membru, iar mandatul este de 4 ani.