Maratonul Pascal din Israel reface paşii “Omului din Beniamin”

1,426 vizualizari

“Un om din Beniamin a alergat din tabăra de bătaie şi a venit la Silo, în aceeaşi zi cu hainele sfâşiate şi cu capul acoperit cu ţărână”. (1 Samuel 4:12)

bible-marathon

Înainte de Paşte, când ne vom pregăti de învierea Domnului Isus, în Israel se va desfăşura maratonul biblic numit “Omul din Beniamin”, anunţă Breaking Israel News.com

Cursa iconică cunoscută ca maraton, lungă de 42 km îşi are numele de la o veche legendă grecească în care un mesager atenian, Pheidippides, a alergat distanţa de la Marathon, locul bătăliei, până la Atena ca să anunţe victoria, în anul 490 ÎdC.

Însă Pheidippides nu a fost primul care a alergat această distanţă ca să raporteze rezultatul unei bătălii. Unul dintre primii alergători înregistraţi în istorie a fost un bărbat din Beniamin, cu 3000 ani în urmă. Acum, Israel oferă atleţilor şansa să alerge pe urmele lui.

În vremea preotului Eli filistenii au atacat oraşul israelit Eben-Ezer. Crezând că Dumnezeu nu va abandona poporul Său dacă chivotul ar fi pe câmp, cei doi fii ai lui Eli, Hofni şi Fineas, au dus Chivotul Legământului în câmpul de luptă, unde au fost omorâţi, iar chivotul capturat.

Un bărbat din seminţia lui Beniamin a avut sarcina dificilă de a raporta rezultatele bătăliei eşuate lui Eli. Conform cu 1 Samuel 4, bărbatul a alergat de la locul bătăliei la Shilo pentru a duce vestea. Eli, lovit cu durere pentru pierderea chivotului, a căzut de pe scaun şi a murit.

După războiul de şase zile din 1967, Yosef Yekutieli, fondatorul Jocurilor Maccabia, replica evreiească la Jocurile Olimpice, a măsurat distanţa acelei rute istorice. Spre surprinderea sa, a descoperit că aceasta avea de asemenea, 42 km. În 1970 Yekutieli a iniţiat mai multe curse bazate pe ruta ’’omului din Beniamin.’’

Anul acesta, pe 9 aprilie, Maratonul Biblic va avea loc pe urmele paşilor istoricului “Om al lui Beniamin”. Cu un maraton întreg, unul pe jumătate plus opţiunile de 15 şi 5 km, evenimentul de Paşte va oferi câte ceva pentru toată lumea.

Cursa va începe în oraşul modern Rosh Haayin, locul vechiului Eben-Ezer, acum casă pentru 38 500 oameni. Va continua spre oraşul Ariel şi se va încheia în locul biblic numit Shilo. Acolo, printre ruine şi mozaicuri, va avea loc o expoziţie pentru participanţi şi vizitatori.

Israel găzduieşte mai multe maratoane anuale, dar acesta poartă cu el o bucată de istorie.

Sursa: ŞtiriCreştine.ro

You may also like...