Un arheolog evreu a descoperit cetatea legendară a regelui biblic David

1,332 vizualizari

627x0 (1)După mai bine de 20 de ani de căutări şi eforturi în ruinele istoriei, arheologul israelian, Eli Shukron aduce dovezi clare ce susţin relatarea biblică despre existenţa Cetăţii Împăratului David. Anunţul a stârnit noi dezbateri în rândul cercetătorilor care neagă existenţa acestei figuri importante pentru cultura evreiască şi nu acceptă utilizarea Bibliei ca dovadă a descoperirilor arheologice, notează Adevărul.ro  

Potrivit arheologului Shukron, niciun alt sit din zona vechiului Ierusalim nu se potriveşte atât de bine cu scrierile biblice. Printre dovezile descoperit de Eli Shukron se numără o fortificaţie masivă formată din pietre de cinci tone, aşezate pe o lăţime de 6 metri. Amplasarea acestor pietre înconjoară un izvor, fapt ce demonstrează că oraşul a fost amplasat lângă o sursă de apă pentru a fi protejat de atacuri. În susţinerea relatărilor biblice, vine şi o serie de fragmente din ceramică vechi de circa 3 800 de ani, care oferă detalii despre datarea zidurilor cetăţii.

Arheologul israelian este ferm convins că relatarea biblică despre cucerirea Ierusalimului de către regele David poate să ofere detalii importante despre această fortificaţie.

 

627x0

„Aceasta este cetatea regelui David. Aceasta este Cetatea Sionului care a fost luată de David de la iebusiţi. Tot acest sit arheologic se potriveşte perfect cu detaliile din scrierile biblice”, susţine Eli Shukron.

Descoperirea lui Shukron nu este singulară. Şi alţi arheologi din Ierusalim susţin că în urma numeroaselor săpături au descoperit dovezi importante în legătură cu existenţa palatelor regelui biblic David. Istoricii nu au consemnat intenţionat aceste evidenţe. Majoritatea arheologilor din Israel nu contestă faptul că Împăratul David a fost o figură istorică importantă. O referinţă la numele său a fost descoperită într-un sit arheologic din nordul Israelului.

"Este pentru prima oară când arheologii descoperă oraşul fortificat al Iudeei din timpul regelui David. Nici în Ierusalim nu avem un asemenea oraş fortificat din acea perioadă. Astfel, sugestiile conform cărora regele David a fost doar o legendă biblică şi spun că a fost o figură mitologică nu sunt adevărate", susţine alt arheolog Yosef Garfinkel. 

O altă cercetare arheologică susţine istoria biblică despre Împăratul David. Profesorul Yosef Garfinkel, de la Institutul de Arheologie al Universităţii Evreieşti din Ierusalim a descoperit obiecte de artă şi de cult, obiecte din lut, pietre şi unelte din metal. Acestea datau cu 30-40 de ani înainte de construcţia Templului lui Solomon. Ele sunt prima dovadă clară a iudaismului înainte de Solomon, scrie The Daily Mail.

 

646x404 (1)

Obiectele au fost descoperite în urma săpăturilor în Khirbet Qeiyafa, un oraş fortificat din zona Iudeii. Cercetătorii sunt convinşi că obiectele aparţineau evreilor pentru că nu aveau imagini cu animale sau oameni, aşa cum este specific pentru alte culturi şi obiectele de cult ale religiilor din zonă.

Cu toate acestea, istoricii seculari sunt reticenţi cu privire la identificarea exactă a Cetăţii lui David. Ronny Reich, un fost colaborator al lui Eli Shukron, nu este de acord cu teoria arheologului israelian, care susţine că dovezile sunt prea puţine. Potrivit lui, istoricii vor să scoată în evidenţă scrierile biblice fiind conduşi de propriile convingeri religioase sau pentru a dovedi importanţa poporului evreu.

„Legătura dintre arheologie şi Biblie a devenit foarte problematică în ultimii ani”, susţine arheologul Ronny Reich.

Biblia îl descrie pe Împăratul David, ca al doilea rege al lui Israel, după Saul. El este şi autorul a numeroase cântări şi poeme biblice din Cartea Psalmilor. Împăratul a lăsat o poveste impresionantă de viaţă pe paginile Sfintei Scripturi. El a fost numit „Omul după inima lui Dumnezeu”, iar profetic este predecesorul din familia căruia s-a născut Domnul Isus.

You may also like...