Întâlnirile au loc în nouă regiuni ale Uniunii Bisericilor Baptiste pentru a analiza rapoartele slujirii bisericilor în 2019. În contextul Anului familiei declarat în Uniunea Bisericilor Baptiste, la toate întâlnirile, partea de rugăciune a fost dedicată temei relațiilor matrimoniale ale slujitorilor.
Episcopul-asistent al Uniunii Bisericilor CEB din Republica Moldova, Serghei Ghermanov pe baza textului: “Căsătoria să fie ținută în toată cinstea și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari” (Evrei 13:4) a dezvăluit una dintre cele mai grave probleme în căsătorie: puritatea relațiilor intime. El a remarcat faptul că mulți slujitori din vest au căzut în capcana ispitei doar pentru că s-au bazat pe propriile forțe și nu au arătat loialitate. Potrivit fratelui Serghei, acest subiect a fost mult timp ignorat de slujitori și nu i-a fost acordată atenția cuvenită în biserici. Cu toate acestea, Biblia conține o învățătură specifică cu privire la această parte importantă a relațiilor conjugale.
Fratele Serghei a prezentat 7 pași pentru a-i proteja pe slujitori de acest păcat:
- păstrați instrucțiunile biblice pe acest subiect;
- îndepărtați masca înșelăciunii și fiți cinstiți la privire cu păcatul;
- îndepărtați-vă de acele locuri și persoane ce vă duc la păcat în cadrul căsătoriei;
- amintiți-vă întotdeauna de consecințele grave cauzate de păcat;
- căutați satisfacția completă în căsătorie;
- amintiți-vă că Dumnezeu este omniscient și omniprezent;
- amintiți-vă de distincția dintre credincioși și necredincioși.
Episcopul Uniunii Bisericilor Nicolae Vozian a atras atenția asupra modului în care statisticile întocmite din rapoartele serviciului arată probleme în activitatea spirituală a bisericilor. Una dintre ele este marea diferență în numărul celor care se pocăiesc și primesc botezul. Potrivit fratelui Nicolae, această diferență indică o muncă insuficientă cu noii convertiți în biserici. El a îndemnat participanții la întâlnire să colaboreze mai mult cu cei care s-au pocăit și să le acorde cât mai multă atenție la nivel personal.
În plus, fratele Nicolae a atras atenția asupra unui număr mare de excomunicate și a celor ce se retrag din biserici. Această tendință este legată, printre altele, de faptul că recent, mulți membri ai bisericii au plecat să lucreze și să rămână acolo pe mult timp. El a îndemnat ca fiecare suflet să fie abordat cu grijă și numaidecât să fie desfășurate consilieri, atunci când se decide separarea unei persoane de biserică.
Păstorii responsabili din toate cele nouă regiuni au prezentat statistici comparative și analize ale activităților la reuniuni. În pofida unei ușoare scăderi a numărului total de membri ai bisericii, în primul rând legat de emigrare, anul trecut a avut loc o creștere a numărului de copii, tineri și convertiți, ceea ce dă un motiv de optimism în creșterea și dezvoltarea viitoare a frăției evanghelic-baptiste.
La reuniuni, secretarul Uniunii Bisericilor CEB, Ion Miron a pregătit o prezentare actualizată pe tema creșterii spirituale. Pe baza textului: “Iată, astăzi îţi pun înainte viaţa şi binele, moartea şi răul. Pentru că astăzi îţi poruncesc să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, să umbli în căile Lui şi să păzeşti poruncile, hotărârile şi legile Lui; atunci vei trăi şi te vei înmulţi, iar Domnul, Dumnezeul tău, te va binecuvânta în ţara în care ai intrat s-o iei în stăpânire” (Deuteronom 30:15-16), fratele Ion a construit o diagramă a structurii bisericii. Dragostea este temelia. Trei coloane simbolizează cuvântul, părtășia și slujirea, iar partea superioară o constituie slăvirea Domnului.
Trebuie să iubim Cuvântul lui Dumnezeu, să avem părtășie de dragoste și să servim unui prieten cu dragoste. De asemenea, predicăm cuvântul, avem părtășie, ne slujim reciproc, făcând toate acestea pentru slava lui Dumnezeu.
Ion Miron
În prezent, Uniunea Bisericilor include 387 de biserici și grupuri cu un număr total de peste 18 mii de membri. Anul trecut, 527 de credincioși s-au alăturat fraternității prin botezul în apă, iar numărul convertiților a depășit 950 de oameni. Aceasta înseamnă că toți trebuie să ne rugăm cu seriozitate și să avem grijă de aceste suflete pentru a-i ajuta să facă un legământ cu Domnul și să devină parte dintr-o mare familie de creștini-evanghelici baptiști.