Cea de-a 5-a scrisoare de informare și rugăciune din Khakassia

895 vizualizari

Khakassia este o republică componentă a Federației Ruse cu statut de subiect federal, localizată în partea de sud a Siberiei, iar după suprafață este de 2 ori mai mare decât Republica Moldova.  Populația –540 mii de locuitori.

Capitala –orașul Аbakan, ce din limba hacasă semnifică “sângele ursului”.

Populația băștinașă – Khakassia.

Religia tradițională – șamanismul. În secolul XIX majoritatea Khakassilor au fost obligați să se convertească la religia ortodoxă. Dar la sfârșitul anilor 1980 a început renașterea religiilor tradiționale Khakassia. Au fost create câteva organizații șamaniste, care se ocupau de renașterea și răspândirea șamanismului. În ultima perioadă au fost organizate 6 întruniri a șamanilor, iar în școli s-au introdus lecții de șamanism.  Șamanii ocupă locuri de conducere și astfel au o mare influență asupra populației. În centrul raional al orașului Askiz 12 șamani ocupă posturi în conducerea raionului. Când apar anumite greutăți sau probleme, hacasii în orice caz se adresează șamanilor, iar aceștia deținând o putere demonică îi ajută. Populația Khakassia tot mai mult și mai mult este dependentă de forțele celui rău.

Khakassia a fost prima regiune în Siberia unde a apărut baptismul. Baptiștii au fost trimiși în exil în anii 1870. În 1930  pe teritoriul Khakassia erau 150 adunări baptiste, 130 case de rugăciune, 610 presbiteri.

Actualmente în Khakassia sunt doar 10 adunări baptiste și grupuri mici. Numărul total de creștini nu depășește 500 de persoane. Toți membrii adunărilor – sunt ruși după naționalitate, Khakassi – nu sut mai mulți decât 5 adunări evanghelice în toată republica.

În prezent, misionarul din Moldova, Marina Tsapkova, lucrează in Khakassia. Marina Ţapcova este membra Bisericii „Covceg” din or. Bălţi. Sora Marina în mod repetat a luat parte la călătoriile misionare din întreaga lume și a fost foarte activă în lucrarea cu copii și adolescenți. Anul trecut, fiind din nou în misiune pe termen scurt în Hakasia, Marina a fost invitată la misiune pentru o perioadă mai lungă ca să ajute la dezvoltarea lucrării cu copiii din Republica Hakasia.

Hakasia se află în partea de sud a Siberiei și face parte din teritoriul Krasnoiarsk. Hakasia este centrul șamanismului din Rusia. La acest popor este foarte greu de ajuns cu Evanghelia. Din toată populația, doar câțiva sunt creștinii evanghelici.

Marina a fost binecuvântată de biserica locală şi trimisă în misiune în Hakasia. Vă rugăm să mijlociți pentru lucrarea pe care o face Marina şi pentru sora Dina Atamaniuc care o ajută. Dina Atamaniuc este membra Bisericii „Harul” din or. Sângerei.

Multă rugăciune – multă putere!

Scopul slujirii misionare în Khakassia – fondarea bisericii evanghelice naționale Khakassă.

Să ne rugăm împreună pentru:

  • Protecția misionarilor noștri în călătorie;
  • Putere și curaj în vestirea Cuvântului;
  • Plantarea unei biserici naționale în Khakassia.

You may also like...