Ca pedeapsă pentru că s-a căsătorit cu bărbatul pe care îl iubea, tatăl Sabei a împușcat-o în cap, a pus-o într-un sac și a aruncat-o în râu. Apoi a scăpat nepedepsit, din cauza unei portițe din legislația pakistaneză care permite bărbaților să comită așa-numitele “crime de onoare”. Dar Saba a supraviețuit. Mai sunt patru zile până la decernarea premiilor și premierul pakistanez a promis să schimbe legea, dar activiștii se tem că acest lucru se va întâmpla doar dacă presiunea publică e suficient de mare. Echipa Avaaz face un apel către întreaga lume şi ne cheamă să pune capăt acestor atrocităţi semnând PETIŢIA: “APEL către Pakistan – Opriţi crimele de onoare”
Vă lăsăm mai jos apelul echipei Avaaz.
“Dragi prieteni și prietene din întreaga lume,
În mod miraculos, Saba a reușit să supraviețuiască și să aducă tuturor speranța că aceste atrocități nu vor mai fi posibile! În următoarele patru zile, o putem ajuta să schimbe soarta femeilor din Pakistan. Povestea Sabei e prezentată într-un documentar nominalizat la Oscar și a făcut ocolul presei internaționale. Premierul pakistanez a răspuns promițând să pună capăt acestor crime odioase, iar surse din interior spun că i-a încredințat fiicei sale sarcina de a se implica în procesul de reformă. Activiștii se tem însă că proiectul de lege nu va fi adoptat decât dacă presiunea publică va rămâne la cote ridicate și acest subiect va primi și mai multă atenție în preajma Oscarurilor.
Hai să strângem un milion de semnături pentru a susține schimbările legislative înaintea începerii ceremoniei de duminică. Vom aduce povestea Sabei în atenția întregii lumi și vom înmâna apoi petiția noastră premierului pakistanez. Semnați apelul urgent și trimiteți vestea mai departe, înainte să pierdem această șansă. SEMNAŢI ACUM la doar un click distanţă Petiţia: “APEL către Pakistan – Opriţi crimele de onoare”.
La fiecare 90 minute, o femeie e ucisă printr-o “crimă de onoare” undeva în lume. Deși Pakistanul a introdus în 2004 o nouă lege pentru a pune capăt acestor asasinate, 70% dintre criminali scapă nepedepsiți din cauza unei portițe de scăpare din legislație, care permite “iertarea” lor. Dacă o femeie aduce “rușine” asupra familiei refuzând o căsătorie aranjată, privește prea mult către un băiat sau e violată, un bărbat are dreptul de a o ucide, atâta timp cât un alt membru al familiei îi va oferi iertare! Comunitățile care își prețuiesc și protejează onoarea au o anumită noblețe. Dar aceste crime nu au nimic de-a face cu onoarea, ci cu faptul că femeile sunt văzute ca proprietăți. Iar portița ”iertării” protejează dreptul de a ține sub stăpânire și a ucide femei și fete.
O nouă lege care urma să elimine clauza ”iertării” a fost propusă de ceva timp, dar nu a ajuns să fie adoptată pentru că niciun membru influent al partidului aflat la putere nu a susținut-o. Primul ministru, care are pentru prima oară o intervenție pe această temă, a promis reforme pentru a opri crimele și a implicat-o în acest proces și pe fiica lui, Maryam, considerată a-i fi urmașă în partid. Dar propunerea are încă de înfruntat o opoziție puternică și experții spun că Saba, Maryam și activistele pentru drepturile femeilor din Pakistan au nevoie de susținere publică din toate colțurile lumii pentru a reuși să schimbe sistemul.
Mai avem patru zile la dispoziție pentru a le arăta parlamentarilor pakistanezi că întreaga lume e cu ochii pe ei și nu va da înapoi până când portița “iertării” pentru crimele de onoare nu va fi eliminată din legislație. Hai să ne asigurăm că povestea Sabei va ocupa un rol central în ceremonia Oscarurilor și să înmânăm apoi o petiție cu un milion de semnături premierului pakistanez.
Știm că putem reuși. Întreaga lume a fost oripilată când Malala Yousafzai, o tânără de 15 ani din Pakistan, a fost împușcată de talibani. Am reacționat printr-o petiție cu aproape un milion de semnături, cerând Guvernului pakistanez să-i împlinească visul și să asigure accesul la educație pentru toți copiii. I-am înmânat petiția președintelui pakistanez, iar acesta a lansat un program de burse pentru trei milioane de copii. Iată ce putem face când ne unim forțele! Hai să fim alături de femeile din Pakistan, pentru a le ajuta să creeze legi care să le protejeze, culturi care să le apere demnitatea și comunități care să le sprijine dreptul de a-și alege singure destinul.
Cu speranță și determinare,
Nell, Nell, Alaphia, Ari, Dalia, Ricken, Luis, Ben și restul echipei Avaaz”.
Sursa: Avaaz.org