Fondul “PUNTE ÎN VIAŢĂ”,  Slides,  Ştiri interne

O nouă “PUNTE ÎN VIAȚĂ” la Antonești (FOTO)

deschidere_antonesti

10 pătuțuri moi, doi părinți iubitori şi doi frăţiori așteaptă cu dor să se transforme într-o nouă “PUNTE ÎN VIAȚĂ” pentru copii orfani sau lipsiţi de grija părintească. După șase luni de muncă intensivă, Biserica “Harul Mântuirii” din Antoneşti a deschis oficial uşile primei Case de tip familial din raionul Ştefan Vodă.

alexandrumalancea_pastorantonesti

Pastorul Bisericii locale, Alexandru Malancea a deschis momentul festiv al evenimentului citând pasajul: “Poate o femeie să uite copilul pe care-l alăptează şi să n-aibă milă de rodul pântecelui ei? Dar chiar dacă l-ar uita, totuşi Eu nu te voi uita cu niciun chip: Iată că te-am săpat pe mâinile Mele, şi zidurile tale sunt totdeauna înaintea ochilor Mei!”. Isaia 49:15-16

În mesajul său, Alexandru Malancea a îndemnat oaspeţii prezenţi să fie atenţi la chemarea şi responsabilitatea pe care o purtăm în faţa lui Dumnezeu pentru cei orfani şi lipsiţi de afecţiune, accentuând faptul că această sarcină este o poruncă, nu o opţiune.

Chemarea familiei Oprea

Casa de tip familial va fi gospodărită de familia Igor şi Cristina Oprea. De cinci ani formează o familie şi cresc doi copii biologici. S-au întors recent din Timişoara unde Cristina şi-a finisat studiile superioare, iar anul 2015 a fost un moment de răscruce în care au trebuit să decidă ca familie unde se stabilesc cu domiciliul pe termen lung.

familiaoprea_antonesti

Testul nu a durat prea mult timp, dar a fost complicat de chemarea Bisericii “Harul Mântuirii” din Antoneşti, care i-a provocat ca şi familie să se roage împreună cu ei pentru a fi părinţii Casei de tip familial. Prima reacţie a fost un refuz categoric, dar chemarea lui Dumnezeu a fost clară şi fără prea multe alternative. Prima variantă pe agendă, să se mute în satul Viişoara unde se implicau în lucrarea de misiune, a fost suspendată pentru că nu au găsit o casă potrivită unde să locuiască. Revenirea la Timişoara a fost imposibilă din cauza că a fost condiţionată să ducă la bun sfârşit ce au început în Moldova, iar când toate variantele posibile s-au epuizat, Dumnezeu a vorbit scurt şi convingător.

Igor Oprea este poliţist şi a crescut fără mamă de la nouă ani. Această chemare insistentă prin biserica locală l-a prins răsfoind prin amintiri: „Când nu mai aveam nici o variantă de a refuza mi-am amintit că ceva timp în urmă, pastorul de la Colibaşi, Zaharia Vasilache de unde este soţia mea Cristina, ne-a spus că urmează să deschidă o casă de acest fel şi vrea să ne mutăm acolo ca să fim părinţi. Noi am refuzat atunci. Chemarea repetată deja în biserica din Antoneşti mi-a amintit o scenă din copilăria mea. Când eram mic tot timpul aveam un comportament agresiv ca să ies în evidenţă, iar de multe ori vara la prânz când ne jucam în stradă cu copiii, mamele îi strigau la masă, iar eu de multe ori rămâneam singur în drum. Atunci Dumnezeu parcă mi-a spus foarte clar: „tu tot ţi-ai dorit o familie integră, acum e timpul tu să oferi ceea ce ţie ţi-a lipsit, altor copii. Tu ai crescut fără un părinte, dar sunt mulţi copii care nu au nici un părinte”. Acest gând a continuat să îmi aducă argumente, că aceasta este chemarea şi slujirea prin care pot să aduc pe acesti copii la mântuire. Că pot să le ofer prin educaţie dragostea lui Dumnezeu şi viaţa veşnică”, ne-a explicat Igor Oprea.

Cristina Oprea este originară din Colibaşi. La încurajarea soţului, după nuntă s-au mutat la Timişoara să termine studiile la filologie, profilul de limbă română-engleză. Pentru ea chemarea este un proces emoţionant care a devenit o adevărată aventură cu Dumnezeu.

“În momentul când am primit convingerea că: “Da, aşa-i, trebuie să acceptăm, primul gând mi-am zis – Doamne, nu am idee ce o să fac eu acolo, dar abia aştept să văd ce o să faci Tu. Cum o să aduci Tu copii, Doamne? Cum o să vorbesc eu cu ei? Nu am idee ce trebuie să fac, dar aşa de mult mă bizui pe Tine şi abia aştept să văd ce o să creşti Tu din ei”, ne-a împărtăşit emoţionată Cristina Oprea.

Bogdan îşi aşteaptă frăţiorii

Băieţelul familiei Oprea are trei anişori şi îşi aşteaptă cu nerăbdare alţi 10 frăţiori. Cristina şi Igor i-au explicat că noua casa mare va servi pentru lărgirea familiei lor.

Cristina: “Bogdan uite, aici o să aducem nişte copii care nu au ce mânca şi nu au părinţi”.

Bogdan: “Mama hai să îi aducem în seara asta. Mama uite cămăşuţa asta e pentru un băieţel, hai îi aducem odată pe acei copii?”, ne povesteşte Cristina.

Pregătiţi pentru marea bătălie

Cu toate emoţiile, tinerii părinţi sunt conştienţi de responsabilitatea care o vor purta pe umeri. Îşi doresc să primească copii în noua casă cât mai curând, dar procesul de plasare a copiilor în familii este un drum anevoios. Igor şi Cristina vor să primească în inimile lor copii mai mici în care să poată sădi Cuvântul lui Dumnezeu. Sunt la a treia încercare de a lua copii din raionul Ştefan Vodă, iar persoanele responsabile de Asistenţa Socială nu doresc să faciliteze angajarea în câmpul muncii ca şi părinte educator a Cristinei.

Primarul satului Antoneşti a declarat: “Îmi pare rău că procesul de perfectare a actelor durează uneori prea mult. Avem foarte mulţi copii în raionul nostru care sunt lipsiţi de grija părintească. Nu ştiu cine vor fi copii care vor beneficia de dragostea şi afecţiunea lui Igor şi al Cristinei, dar îi apreciez pentru curajul lor şi ştiu că vor fi cei mai buni părinţi”, a declarat primarul satului Antoneşti.

taiereapanglicii_antonesti

Din 19 decembrie 2015 casa de tip familial din Antoneşti este pregătită şi aşteaptă suflete de copii însetaţi după afecțiune. La evenimentul festiv au participat: episcopul Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste, Ion Miron, preşedintele Fondului “PUNTE ÎN VIAŢĂ”, Waldemar Schröder, preşedintele Misiunii “Purtătorii de Speranţă. Est”, Heinrich Beck şi păstori din mai multe Biserici Baptiste din Republica Moldova. Evenimentul festiv împletit cu mesaje din partea lui Dumnezeu și cântări de laudă s-a încheiat cu rugăciunea de binecuvântare la care au participat peste 10 pastori.

Casele de tip familial sunt un proiect al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste realizat cu suportul financiar al FonduluiPUNTE ÎN VIAŢĂ”. Proiectul este prezent în Republica Moldova, România, Ucraina, Armenia, Georgia și Belarus prin investițiile omului de afaceri din Germania, Gerd Johannes Hemmerling. În 2015, prin Fondul “PUNTE ÎN VIAŢĂ” au fost construite în total 17 case de tip familial, dintre care 5 sunt în Republica Moldova.