Vitalie Pochidco: “Înnoirea Spirituală vine din părtăşia intimă cu Dumnezeu”

2,293 vizualizari

vitalie pokodkoScumpi fraţi şi surori!

În acest an nu odată se ridică întrebarea Înnoirii Spirituale în viaţa credincioşilor. Este o întrebare destul de actuală, luând în considerare toate greutăţile cu care suntem nevoiţi să ne întâlnim fiecare din noi. Cu ce poate fi comparată viaţa omului credincios? Haideţi s-o comparăm cu râul Nil, care este cel mai mare râu din lume şi joacă un rol important în viaţa multor oameni, de acest râu depinde roada şi respectiv hrana oamenilor. Oamenii au mari speranţe în acest râu.

Dar, în viaţa râului Nil vin perioade când este mult nămol şi puterea râului scade. Ceva asemănător se întâmplă şi în viaţa spirituală a credincioşilor. Oamenii care înconjoară un om credincios şi cunosc chemarea lui, mereu aşteaptă ca acest credincios să fie un ajutor pentru ei, o încurajare şi un învăţător bun.

Dar, ispitele şi încercările, pe care creştinii le întâlnesc zilnic, usucă câte puţin starea noastră spirituală. Adesea lipsa timpului pentru părtăşie cu Dumnezeu aduce la deshidratarea stării noastre spirituale. Pe lângă aceasta noi ne adâncim în toate grijiile pământeşti zilnice: rezolvarea problemelor casnice, slujirea, relaţiile cu alţi oameni ne iau prea mult timp şi puteri. Noi suntem chemaţi să-I slujim Domnului şi oamenilor, fiecare zi rezolvăm probleme practice cu care se confruntă oamenii în viaţa cotidiană. Oamenii aşteaptă de la noi răspunsuri la toate întrebările, pe cineva consolăm, pe cineva încurajăm, pe cineva mustrăm, pe cineva îndreptăm… noi oferim foarte mult! Atunci când dăm mult şi nu ne recuperăm puterile spirituale, începem a seca… secăm şi ne transformăm într-un pârâu, care nu mai este în stare să stea contra atacurilor di-nafară nici celor dinlăuntru. Noi nu mai avem ce da, dacă nu ne recuperăm puterile în părtăşie cu Domnul. Ca rezultat apare criza spirituală, dăm mâinile în jos şi mergem cum bate vântul. Noi mergem la biserică, citim Biblia, ne rugăm ca înainte, dar… ne aflăm înttr-o criză spirituală, trebuie să înţelegem că trăind pe pământ, fiecare credincios s-a întâlnit, se întâlneşte sau încă nu odată se va întâlni cu starea crizei spirituale.

Haideţi să ne amintim de râul Nil. Oamenii au început să folosească tehnologii contemporane ca să ţină apa, evitând uscarea. Astăzi nivelul apei în râul Nil este nivelat cu ajutorul dambelor şi plotinelor, ceea ce permite ca oamenii să adune roada de 3 ori pe an.

Ce ne recomandă Biblia să facem atunci când ne aflăm în stare de criză spirituală şi cum să atingem nivelul renaşterii spirituale?

1. Avem nevoie de o pauză şi o revizuire a vieţii spirituale.
„Adu-ti aminte, dar, cum ai primit si auzit! Ţine şi pocăieşte-te!” Apoc. 3:3. Adu-ţi aminte cine eşti în Hristos, ce ai primit, cine este Domnul tău, adu-ţi aminte unde şi când ai încetat să veghezi şi pocăieşte-te. Noi trebuie să recunoaştem şi să lepădăm tot ce ne încurcă să ne mişcăm după Hristos.

2. Trebuie să veghem, citim Scriptura şi să ne rugăm.
„Vegheaţi şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă”. Мt. 26:41. Cuvântul Domnului este oglinda sufletului. Împreună cu psalmistul trebuie să ne îndreptăm către Domnul cu cuvintele: „Înviorează-mă după Cuvântul Tău”.

3. Trebuie să conştientizăm faptul că nu putem nimic face fără Domnul Isus Hristos.
„Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine ramâne în Mine şi în cine rămân Eu aduce mult rod” Ioan 15:5.

4. Este nevoie zilnic să ne umplem de Duhul Sfânt, ca să avem putere să stăm împotriva păcatului, lumii, răului.
„Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh”. Efeseni. 5:18.

5. E nevoie să ne învăţăm să ne odihnim.
Acesta este un aspect important al vieţii noastre, pe care mulţi îl neglijesc. Epuizarea fizică duce la epuizarea emoţională. Isus adresându-se ucenicilor le-a zis: “Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă putin.” Căci erau mulţi care veneau şi se duceau, şi ei n-aveau vreme nici să mănânce”. Matei 6:31.

6. Este nevoie să admirăm minunăţiile Domnului.
“Cat de mari sunt lucrările Tale, Doamne, şi cât de adânci sunt gândurile Tale!” Ps. 92:5.

Nu există o singură rugăciune, o cântare, o acţiune pentru Înnoirea Spirituală. Este un lucru complex asupra vieţii personale, asupra relaţiei cu Domnul, şi cel mai important, este nevoie de conştientizat importanţa Înnoirii Spirituale. Domnnul să ne binecuvânteze, pe fiecare în parte, fiecare familie, fiecare biserica şi toţi creştinii din Moldova!

Vitalie Pochidco – păstorul bisericii “Vocea Adevărului” or. Chişinău.

You may also like...