Ziua a 21-a – Ramadan 2015: “Indo-Malaezia trei valuri”

2,050 vizualizari

Indo-MalaysiaMapWithData-614x400

Camera Indo-Malaezia în casa Islamului se extinde de la peninsula Maly prin vastul arhipelag indonezian cu mai mult de 18,000 de insule, înspre națiunile înconjurătoare: Singapore, Brunei, Filipine și Sudul Tailandei. Localizată în cea mai îndepărtată parte a Casei Islam, Camera Indo – Malaezia are mai mult de 200 de milioane de musulmani într-o regiune cu 290 de milioane de locuitori. Multiplele întoarceri ale musulmanilor la Hristos au început cu lucrarea a unui credincios cu trecut musulman pe nume Sadrach Surapranata în anul 1870.

Prin 1873 evanghelistul de origine musulmană Sadrach Surapranata (c. 1835-1924) văzuse mai mult 2,500 musulmani Javanese întorcându-se de la Islam spre credința în Isus Hristos, o realizare pe care nici un creștin nu o văzuse de 1,238 de ani de la moartea profetului Mohamed. În primii trei ani ai lucrării sale Sadrach a văzut mai multe convertiri ale musulmanilor decât în toată istoria de 268 de ani de lucrare a Indische Kerk (biserica Indoneziană) și a sutelor de misionari olandezi care au lucrat împreună cu ei. Până în momentul morții sale din anul 1924, numărul credincioșilor indonezieni care veneau din context musulman a fost estimat între 10- 20,000 botezați creștini.

Mai multe valuri de mişcări ale musulmanilor înspre Hristos din regiune au fost în trei valuri distincte. Primul a fost victoria pionieratul lui Sadrach. Al doilea a fost întoarcerea care a avut loc între anii 1967-1971 și cel de-al treilea val este în curs de desfășurare azi. A doua mare întoarcere a fost provocată de lovitura de stat comunistă eșuată care a rezultat cu asasinarea a șase generali indonezieni în 30 septembrie 1965 și a determinat o lovitura de stat militară și o reacție sângeroasă împotriva amenințării comuniste. Guvernul militar a suprimat violent comunismul și guvernul generalului Suharto a cerut tuturor indonezienilor să declare supunerea lor față de una din cele cinci religii ale statului: Islam, Hinduism, Budism, Catolicism sau Protestantism.

Ce a urmat, puțini și-au putut imagina. Într-un program din ușă în ușă, împotriva oricăror persoane care fie nu declarau sau erau suspecte, justițiarii islamici au condus un asalt asupra propriilor lor cetățeni, omorând astfel aproximativ 500,000 bărbați, femei și copiii. Aproximativ 2,8 milioane de indonezieni care au respins violența s-au îndreptat spre creștinism și au fost botezați în mare majoritate în Biserica Creștină Indoneziană de stat, marcând astfel poate una din cele mai mari convertiri a musulmanilor la Hristos din istorie. Azi, creșterea bisericii din Indonezia continuă, dar e mai puțin dramatică, dar în aceeași manieră omniprezentă. În camera Indo – Malaeză, tot mai mulți musulmani aud Evanghelia lui Isus Hristos prin limbile lor materne și răspund dragostei lui Isus Hristos.

Progrese au loc prin inovații precum calea de cinci pași a evangheliei prezentată în cartea lui Mike Shipman “Any-3: Anyone, Anywhere, Any Time” (Ori – 3: Oricine, Oriunde, Oricând) contextualizată curajos de mărturia evangheliei și prin mărturia credincioasă a creștinilor locali care acum se extinde în fiecare colț al acestei Camere aglomerate din Casa Islamului.

Cum ne putem ruga?

Rugați-vă ca Evanghelia să continue să ajungă înfiecare colț al Camerei Indo – Malaeze.
Rugați-vă pentru musulmanii care vin la credința în Hristos și care îndură persecuție și stau fermi pentru Isus Hristos.
Rugați-vă pentru creștinii și misionarii prin a căror curaj și inovație ajung cu Evanghelia la cei 282 grupuri etnice musulmane.

Sursa: ŞtiriCreştine.ro

You may also like...