Ultimul drum pentru pastorul Bisericii Baptiste din Corjeuţi, Zaharia Îndeamnă

5,163 vizualizari
oficierea unui botez

Pastorul Zaharia Îndeamnă la oficierea unui botez în Biserica Baptistă din Corjeuţi

Recent Biserica Baptistă din satul Corjeuţi a petrecut pe ultimul drum, unul din cei mai bătrâni pastori ai bisericii locale, Zaharia Îndeamnă. Să-şi ia rămas bun de la cel care a fost ca un tată pentru întregul sat, au venit peste 300 de oameni. La eveniment au participat şi episcopul Uniunii Baptiste, Ion Miron, ex-episcopul UBCEB, Valeriu Ghileţchi şi primarul satului Corjeuţi, Victor Andronic.

Cu un mesaj de cercetare şi încurajare către inimile îndurerate s-a adresat episcopul Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste, Ion Miron. Inspirat din Isaia 40, Ion Miron a menţionat că:

“Viaţa omului este foarte scurtă, de aceea trebuie să o trăim frumos. Să avem mare grijă să nu o irosim pentru lucruri şi plăceri distrugătoare pentru sufletul şi trupul nostru. Suntem o nimicnicie în faţa măreţiei Atotputernicului Dumnezeu, totuşi, în dragostea Lui, Dumnezeu s-a uitat către noi şi ne-a dat viaţă, răscumpărându-ne prin jertfa Domnului Isus. Vă îndemnăm în aceste momente să priviţi la viaţa dvs. şi să decideţi care va fi destinaţia pentru veşnicia dvs. Zaharia Îndeamnă a fost credincios până la moarte şi urmează să trăiască veşnicia alături de Domnul Isus. Alegeţi astăzi şi dvs, unde veţi petrece veşnicia”, a declarat episcopul Uniunii Baptiste, Ion Miron.

trecut de 70 dar dornic de studiu

Un model demn de urmat. Şi după 70 de ani dornic după studierea Cuvântului lui Dumnezeu

Potrivit mărturiilor celor care l-au cunoscut, pastorul Zaharia Îndeamnă a fost un om blând şi iubitor, un tată pentru întreg satul.

Despre Zaharia Îndeamnă, ex-episcopul Uniunii Baptiste, Valeriu Ghileţchi vorbeşte cu admiraţie: “L-am cunoscut pe fratele Zaharia Îndeamnă pe când eram episcopul Uniunii Baptiste. Pe atunci, dânsul era membru onorific în cadrul Consiliului Uniunii. Numele de familie care l-a purtat, Îndeamnă, îl caracteriza în totalitate. A fost un frate foarte activ în comunitatea noastră. Mereu încuraja, susţinea, îndemna oamenii să facă lucruri frumoase. Tot timpul căuta să facă binele şi era un om al păcii. A lăsat o mărturie foarte frumoasă în urma lui şi mă bucur că Domnul mi-a dat harul să îl cunosc în activitatea la nivel de Uniune”, a spus fratele Valeriu Ghileţchi.

impruna cu slujitorii din r. Briceni la Chisinau

Împreună cu slujitorii din raionul Briceni la Biserica “Betel” din Chişinău

Actualul pastor al Bisericii din Corjeuţi, Sergiu Cucereavîi spune despre fratele Zaharia că: “Pentru mine personal, a fost un exemplu de hărnicie şi punctualitate. Despre el pot să spun că deşi a fost un om simplu s-a bizuit pe harul Domnului şi de-a lungul anilor a reuşit să păstreze o mărturie bună a bisericii pe care a păstorit-o. Chiar şi cei din sat mărturisesc aceasta cam aşa: “Cu celelate adunări ne-am lamurit, mai este ce mai este la adunarea lui Zania (așa îi spuneau oamenii în sat)”, ne-a împărtăşit pastorul Sergiu Cucereavîi.

fratele zaharia a fost si un constructor harnic

Un bun gospodar şi constructor harnic

Copiii mărturisesc că el a fost un exemplu demn de devotament în slujire. De asemeni le-a demonstrat ce înseamnă să fii grijuliu, punctual şi primitor de oaspeţi.

Ca mărturie în sat a rămas un model autentic a unui tată bun care a reuşit să crească o familie unită. Toţi copii sunt credincioşi, excepţie face doar un singur ginere. Cei din sat spun că moş Zania a fost un om de treabă care mereu i-a îndemnat la pocăinţă şi o viaţă de bunătate.

copii si nepotii la un program de slujire in bis.

Copii şi nepoţii lui Zaharia Îndeamnă la un program de slujire în Biserica din Corjeuţi.

Pastorul Zaharia Îndeamnă s-a născut la 29 octombrie 1931. Deşi a crescut într-o familie de credincioşi evanghelici, a decis să urmeze părinţii lui pe calea Domnului abia ajuns la maturitate înainte de căsătorie (1951). A mărturisit credinţa în apa botezului în anul 1957 prin binecuvântarea pastorului David Petru.

jubileul de 70 de ani

Aniversarea a 70 de ani de la căsătorie.

La un an de la căsătorie, când s-a născut primul fecior a fost recrutat în armată. A fost antrenat în trei ani în serviciul militar. Întors din armată, a fost chemat la biroul raional KGB unde a fost supus mai multor încercări pentru a se lepăda de Cristos.

În 1967 a fost ordinat la slujirea de păstor în Biserica Baptistă din Corjeuti. La serviciul de ordinare au luat parte: episcopul Uniunii Baptiste, Karl Sedleţchii şi un pastor cu numele Malanciuc de la Bălţi. A păstorit Biserica din Corjeuţi în perioada 1967-1994. Aproximativ în anii 1975-1976 a fost ales ca pastor responsabil pentru raionul Briceni şi cam în aceiaşi perioadă a devenit membru în Consiliul Uniunii Baptiste.

sfatul uniunii 25.08.1973

Cu echipa din Consiliul Uniunii. 25 august 1973

Pastorul Zaharia Îndeamnă a lăsat 7 urmaşi care îi poartă credinţa, faptele şi numele în viaţa lor.

You may also like...