Recent Biserica Baptistă din satul Corjeuţi a petrecut pe ultimul drum, unul din cei mai bătrâni pastori ai bisericii locale, Zaharia Îndeamnă. Să-şi ia rămas bun de la cel care a fost ca un tată pentru întregul sat, au venit peste 300 de oameni. La eveniment au participat şi episcopul Uniunii Baptiste, Ion Miron, ex-episcopul UBCEB, Valeriu Ghileţchi şi primarul satului Corjeuţi, Victor Andronic.
Cu un mesaj de cercetare şi încurajare către inimile îndurerate s-a adresat episcopul Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste, Ion Miron. Inspirat din Isaia 40, Ion Miron a menţionat că:
“Viaţa omului este foarte scurtă, de aceea trebuie să o trăim frumos. Să avem mare grijă să nu o irosim pentru lucruri şi plăceri distrugătoare pentru sufletul şi trupul nostru. Suntem o nimicnicie în faţa măreţiei Atotputernicului Dumnezeu, totuşi, în dragostea Lui, Dumnezeu s-a uitat către noi şi ne-a dat viaţă, răscumpărându-ne prin jertfa Domnului Isus. Vă îndemnăm în aceste momente să priviţi la viaţa dvs. şi să decideţi care va fi destinaţia pentru veşnicia dvs. Zaharia Îndeamnă a fost credincios până la moarte şi urmează să trăiască veşnicia alături de Domnul Isus. Alegeţi astăzi şi dvs, unde veţi petrece veşnicia”, a declarat episcopul Uniunii Baptiste, Ion Miron.
Potrivit mărturiilor celor care l-au cunoscut, pastorul Zaharia Îndeamnă a fost un om blând şi iubitor, un tată pentru întreg satul.
Despre Zaharia Îndeamnă, ex-episcopul Uniunii Baptiste, Valeriu Ghileţchi vorbeşte cu admiraţie: “L-am cunoscut pe fratele Zaharia Îndeamnă pe când eram episcopul Uniunii Baptiste. Pe atunci, dânsul era membru onorific în cadrul Consiliului Uniunii. Numele de familie care l-a purtat, Îndeamnă, îl caracteriza în totalitate. A fost un frate foarte activ în comunitatea noastră. Mereu încuraja, susţinea, îndemna oamenii să facă lucruri frumoase. Tot timpul căuta să facă binele şi era un om al păcii. A lăsat o mărturie foarte frumoasă în urma lui şi mă bucur că Domnul mi-a dat harul să îl cunosc în activitatea la nivel de Uniune”, a spus fratele Valeriu Ghileţchi.
Actualul pastor al Bisericii din Corjeuţi, Sergiu Cucereavîi spune despre fratele Zaharia că: “Pentru mine personal, a fost un exemplu de hărnicie şi punctualitate. Despre el pot să spun că deşi a fost un om simplu s-a bizuit pe harul Domnului şi de-a lungul anilor a reuşit să păstreze o mărturie bună a bisericii pe care a păstorit-o. Chiar şi cei din sat mărturisesc aceasta cam aşa: “Cu celelate adunări ne-am lamurit, mai este ce mai este la adunarea lui Zania (așa îi spuneau oamenii în sat)”, ne-a împărtăşit pastorul Sergiu Cucereavîi.
Copiii mărturisesc că el a fost un exemplu demn de devotament în slujire. De asemeni le-a demonstrat ce înseamnă să fii grijuliu, punctual şi primitor de oaspeţi.
Ca mărturie în sat a rămas un model autentic a unui tată bun care a reuşit să crească o familie unită. Toţi copii sunt credincioşi, excepţie face doar un singur ginere. Cei din sat spun că moş Zania a fost un om de treabă care mereu i-a îndemnat la pocăinţă şi o viaţă de bunătate.
Pastorul Zaharia Îndeamnă s-a născut la 29 octombrie 1931. Deşi a crescut într-o familie de credincioşi evanghelici, a decis să urmeze părinţii lui pe calea Domnului abia ajuns la maturitate înainte de căsătorie (1951). A mărturisit credinţa în apa botezului în anul 1957 prin binecuvântarea pastorului David Petru.
La un an de la căsătorie, când s-a născut primul fecior a fost recrutat în armată. A fost antrenat în trei ani în serviciul militar. Întors din armată, a fost chemat la biroul raional KGB unde a fost supus mai multor încercări pentru a se lepăda de Cristos.
În 1967 a fost ordinat la slujirea de păstor în Biserica Baptistă din Corjeuti. La serviciul de ordinare au luat parte: episcopul Uniunii Baptiste, Karl Sedleţchii şi un pastor cu numele Malanciuc de la Bălţi. A păstorit Biserica din Corjeuţi în perioada 1967-1994. Aproximativ în anii 1975-1976 a fost ales ca pastor responsabil pentru raionul Briceni şi cam în aceiaşi perioadă a devenit membru în Consiliul Uniunii Baptiste.
Pastorul Zaharia Îndeamnă a lăsat 7 urmaşi care îi poartă credinţa, faptele şi numele în viaţa lor.