Ziua a 10-a – Ramadan 2015: “Orma şi Wardei din Africa de Est”

1,628 vizualizari

Ramadan 2015  (17)

Un lucrător localnic scrie: “Când apune soarele, văd cum Orma îşi aduc animalele înapoi în sat. Prima dată băieţii intră cu caprele şi oile, apoi bărbaţii cu vacile. Când ajung în sat se aude, sunetul animalelor împreună cu vocile copiilor cântând şi sunetul tobelor. Este multă bucurie când se întorc animalele, păstorii cunosc fiecare animal şi fiecare animal îi cunoaşte. Animalele cunosc drumul dar uneori se mai rătăceşte câte una şi pastorul se întoarce să o caute, strigând “oi, oi, oi” până o găseşte. Dacă nu o găseşte se întoarce cu alţi membrii ai familiei şi caută următoarea zi.”

Wardei au un mod asemănător de viaţă cu Orma; ei locuiesc în delta Tana din regiunea Kenyei. Populaţia estimată este de 53 300. Există puţine informaţii despre ei, şi puţine agenţii ajung specific la ei. Sunt izolaţi de alte grupuri de oameni, deşi unii din ei s-au căsătorit cu Orma. Cei care vin din alte triburi în satul lor vin să îi ajute în ceva specific. Femeile Wardei sunt cele care le construiesc casele, adună lemnele pentru foc, gătesc, vând lapte, scot apă şi se îngrijesc de viței. Bărbaţii au grijă de turme şi merg dintr-un loc în altul pentru păşune. Ei urmează islamul şi unii îşi iau mai mult de o nevastă, în mod special cei care au o poziţie de conducere în sat.

Mestecatul de miraa este comun printre bărbaţii Wardei. Miraa provine dintr-o plantă care creşte în regiune şi are efect de drog. Este o afacere importantă şi este exportată în Europa.

Tradiţia spune că Wardei sunt originari din Orma şi au fost luaţi captivi de somalezi timp de patru generaţii. Ei s-au întors în Kenya când aceasta şi-a recăpătat independența. Asta poate explica de ce ei vorbesc somaleza si nu orma. Aceste triburi îşi împart istoria, haideţi să ne rugăm să găsească un viitor care să îl includă pe Păstorul cel Bun.

Cum ne putem ruga?

Rugaţi-vă ca triburile să Îl găsească pe Păstorul cel Bun.
Rugaţi-vă pentru dependenţii de miraa să găsească eliberare.
Rugaţi-vă pentru alţi creştini care să ducă vestea Pastorului care îşi dă viaţa pentru oaia pierdută Orma şi Wardei.

Sursa: ŞtiriCreştine.ro

You may also like...