Articole,  Slides,  Ştiri interne

Seminar pentru familiști la Cahul: “Cum să rezolvi conflictele”?

10696187_10203245289192833_5768596687473994067_nPeste 30 de cupluri din zona de sud şi-au dat întâlnire sâmbătă, 27 septembrie la biserica “Emanuel” din Cahul. Participanţii din 8 biserici au învăţat “Cum să rezolve conflictele”. Evenimentul organizat de biserica gazdă a avut ca invitat pastorul Gigi Dobrin.

Primul lucru pe care l-au învăţat cei 60 de participanţi a fost:

A. Moduri greşite de a rezolva conflicte:

1. Abordarea ca şi exchimoşii – rece, nu-mi pasă de problemele care sunt, indiferent de situaţie.
2. Abordarea ca şi Cowboy – trebuie să rezolvăm acum şi aici – spun ei. Activ, fără să ţină seama de celălalt.
3. Fiecare fuge unde apucă; Ea la mama, el la mai multă treabă şi mai multe ocupaţii. Cine este tot mai ocupat de regulă are probleme în relaţia de familie.
4. Dominator. Cine ţipă mai tare. De regulă femeile au tendinţa de manipulare prin a controla bărbaţii. Aşa a fost şi Eva mama voastră, dorinţa mare la ea să-l stăpânească pe Adam, să spună ea ce trebuie să facă el.

B. Cum să rezolvi în mod corect. Efeseni 4:25-32

1. Spune adevărul partenerului tău (v. 25). Doamne fereşte dacă umbli cu minciuni faţă de soţ sau soţie. Masca nu ţine mult . Cu ascunzişuri şi mai periculos. Cu fentatul te surprinde când ţi-e lumea mai dragă. Mulţi au mai păţi-to când au umblat cu minciuni. E timpul să învăţăm din greşelile altora , dar mai ales din Cuvântul lui Dumnezeu care îi învaţă pe familişti ca să trăiască cu adevărul în relaţia lor, aşa relaţie va fi trainică şi va dura mult timp.
2. Cu vorbe bune, (v. 29) nu cu strigare şi supărare, preocupat să-l înţelegi pe celălalt, şi să ajuţi la relaţia voastră. Tot mai zgârciţi suntem în relaţia de soţ/soţie în cuvinte de apreciere. Însă cuvintele bune nu costa nimic, dar fac atâta bine. Apreciaţi-vă şi veţi înflori. Cuvintele bune vindecă, încurajează, înalţă, cresc pe celălat în ochii altora, zidesc caracterul.
3. Cu iertare (v. 32). Greşim în multe feluri, mai ales cu vorbele, din intenţie şi mai ales din neatenţie ne rănim fără să vrem. Ne trebuie grijă în felul cum păşim, în prezenţa celuilalt, cum ne exprimăm în primele 4 minute dimineaţa, cum atingem, cum privim, cum vorbim. Însă dacă vom fi gata să recunoaştem că am greşit şi celălalt dacă va fi gata să ofere iertare, Doamne bine le va fi celor doi, dar ei parcă nu ştiu.

1234786_10203245288352812_4532114761828608740_n

Problema mare nu este dacă greşim, ci dacă recunoaştem că am greşit şi ne cerem iertare din toată inima, aceasta îl ajută pe celălalt să ofere iertare. Exemplu de iertare ne este Domnul Isus. Doamne mult ai mai iertat Tu, iar când vine vorba de mine, întreb dacă merită celălat. E c-am egoist modul acesta, aşa că mă uit la El ca să mă vindec şi să acţionez iertarea. Dar El – Isus este şi măsura de iertare. Noi nu trebuie să iertăm partenerul că merită, ci pentru că Isus ne-a iertat pe noi în ciuda faptului că nu am meritat. Dar la sigur un partener de viaţă credincios Domnului îşi va cere iertare şi va da iertare după exemplul şi după măsura Domnului Isus (v.32).

Una din participantele la seminarul pentru familişti a împărtăşit următoarele gânduri: “De fiecare dată când știu că se va discuta despre familie, anulez totul din agendă și vin. Și azi, ca de fiecare dată, eram prima… Cine știe de ce? Poate că văd tot mai mult cum familia de azi degradează, poate că tot mai multe familii există doar pe niște hârtii vechi și prăfuite sau poate că rata divorțului este într-o creștere continuă. Sau poate și mai grav, realizez că fără de Dumnezeu toate remediile în salvarea unei familii duc la un eșec total. Cert este că, Dumnezeu ne-a ușurat drumul vieții prin Cartea lăsată de care trebuie să ne conducem pentru a avea o familie unde să-și găsească loc adevărul, înțelegerea, respectul, iertarea, blândețea și iubirea. Mulțumim d-lui Dobrin Gheorghe, precum și gazdei acestui seminar”, a împărtăşit Alexandra Hanganu.

Vă dorim succes în relaţia de familie, să vă iubiţi, să vă ietaţi, vorbiţi cu apreciere şi cu iertare, toate acestea în adevăr, este îndemnului pastorului bisericii locale, Anatol Dunas.

1460072_10203245188350312_2861247496881636781_n