Purtătorii de sperantă. Evenimente,  Slides,  Ştiri interne

Tabără pentru copii: “Cavalerii mesei rotunde” au vizitat internatul din Ciadîr Lunga

IMG_7718

În luna august copiii din internatul Ciadîr Lunga au avut parte de o călătorie împresionantă în trecut. Timp de o săptămână teritoriul instituției s-a transformat într-o “împărăție”, unde atmosfera medievală a predominat pe deplin.

Costumele, teatrul în aer liber, jocurile, confecționarea “armelor”, programul divers au transformat timpul copiilor într-o adevărată poveste. Spiritul medieval a fost încins și de personaje precum, cavalerii mesei rotunde, împăratul, prințul și cavalerul negru.

Pentru a aduce cât mai clar la cunoștința copiilor adevărurile biblice, organizatorii programului au creat o frumoasă analogie între istoria “Cavalerilor mesei rotunde” și istorioarele biblice. Solicitat de redacția noastră mai multe detalii ne-a oferit Waldemar Beck.

“Istoria cavalerilor ni-l prezintă pe împăratul care locuiește cu noi, totul este bine, însă într-o zi el este nevoit să plece și trimite o scrisoare cavalerilor. Paralela cu lecția Biblică acestea sunt cele 10 porunci pe care le-a lăsat Domnul. În lipsa lui, cavalerul negru ia în stăpânire împărăția și dorește ca toți să-i slujească. Împăratul auzind despre aceasta trimite o scrisoare în care spune că ei nu mai trăiesc în pace, sunt păcătoși și fiecare se îngrijește doar de sine. El trimite pe fiul său, însă toți spun că nu au nevoie de el și îl resping. Istoria se termină cum împăratul se reîntoarce și restabilește împărăția. Paralel cu această istorie prin lecțiile biblice copiii au învățat că Dumnezeu ne-a creat, însă satana dorește să ia totul în stăpânire, iar din cauza păcatului oamenii slujesc lui satan. Domnul a trimis pe Fiul Său ca să moară pentru păcatele noastre și într-o zi El va reveni ca să-și ia copiii acasă unde va fi o nouă Împărăție”, a explicat Waldemar Beck.

IMG_7554

Istoria “cavalerilor mesei rotunde” a lăsat în inimile copiilor amintiri minunate despre timpul petrecut în tabără, iar unii dintre ei ne-au mărturisit că i-a impresionat mult lecția despre Împărăția lui Dumnezeu.

Navacilî Maria a participat pentru prima dată la o tabără creștină: “A fost foarte interesant când am participat la diferite jocuri pe grupuri. În acest an am mai fost la o tabără, însă aici mi-a plăcut cel mai mult. Mi-a plăcut mult să fac scut și de asemenea, când liderii noștri se schimbau în diverse costume și făceau diferite scenete. M-a împresionat că ne-au spus că în ceruri este o cetate de aur și acolo este foarte bine”.

Vasile Tudorov de asemenea, ne-a spus: “Aici ne-au arătat cum să facem scuturi, topoare. După masa rotundă ne relatau istorii cum cavalerul negru a pus stăpânire pe împărăție, iar apoi s-a întors împăratul bun. Am învățat despre cer, acolo nu va fi întuneric, răutate, mereu vom trăi, mereu va fi inima curată și nu vor fi păcate. Vreau să mulțumesc tuturor, mi-a plăcut mult ce au făcut pentru noi”.

Tabăra s-a desfășurat cu participarea unui grup de tineri a bisericii din Darmstadt, Germania. Adresându-se către tnerii oaspeți, directorul adjunct al școlii internat din Ciadîr Lunga, Ecaterina Marinciu a menționat:

“Slavă Domnului că v-a dat suficietnte puteri și că ați transformat prima voastră vizită într-o tradiție bună şi anual sunteţi alături de noi. Fiecare părticică din inima voastră pe care atât de generos o dăruiți copiilor noștri, sunt convinsă că se va transforma în iubire mai întâi de toate, față de Domnul și față de oameni. Mereu vom contribui ca ușile școlii noastre să fie deschise pentru asemenea oameni care duc lumină copiilor noștri”.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 17 – 23 august cu sprijinul misiunii ”Purtătorii de Speranță. Est”, organizarea taberelor de vară devenind deja o tradiție în fiecare an. Pentru al doilea an consecutiv alături de copiii din internat au avut oportunitatea să beneficieze de odihnă și copiii din or. Ciadîr Lunga.

Pe parcursul anilor, prin suportul misiunii și a fraților din străinătate în instituția de învățămând au fost desfășurate lucrări de renovare în dormitoare, bucătărie și pe terenul de joacă. În cadrul proiectului din vara anului curent, ”Purtătorii de Speranță” au oferit o combină frigorifică pentru cantina școlii.

Următoarea tabără pentru copiii din internatul Ciadîr Lunga se va desfășura în perioada 28 septembrie – 3 octombrie cu participarea unei echipe din Elveția.

Autor: Iuliana David