Preşedintele Federaţiei Europene Baptiste (FEB), Otniel Bunaciu a declarat că baptiştii din Rusia şi Ucraina au oferit o mărturie frumoasă naţiunilor şi conducerilor lor, prin unitatea de care au dat dovadă în ciuda evenimentelor şi relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, scrie Revista Creştinul AZI.
Este evident că există o rupere între două popoare care sunt înrudite lingvistic și istoric atâta timp cât ele se confruntă cu un conflict politic și militar, a spus Otniel Bunaciu. Dar, a continuat el, baptiștii au avut o bună mărturie în această situație. Acest lucru a fost exprimat în cel mai vizibil mod pe 8 aprilie când liderul baptist ucrainean și cel rus s-au întâlnit la Kiev și au dat o declarație comună ca dovadă a sprijinului vizibil pentru posibilitatea unui dialog pașnic între biserici și popoare. Este demn de remarcat faptul că într-un loc în care oamenii văd lucrurile total diferit, noi avem o mărturie comună. Modul în care aceste afirmații vor influența evenimentele nu este încă vizibil, a afirmat el. Dar dacă oamenii vorbesc despre război, iar baptiștii ucraineni și cei ruși stau la masa discuțiilor și dau o astfel de declarație, acest lucru este semnificativ.
Mărturia comună a credincioșilor baptiști ucraineni și ruși a fost intensificată inclusiv în cadrul Federației Europene Baptiste. Au existat legături continue încă din timpurile Uniunii Sovietice când au avut o conducere comună. Este un lucru important faptul că ei se cunosc, iar faptul că au avut această relație este un element de încredere.
De asemenea, conflictul din Siria a atras atenția lui Otniel Bunaciu întrucât puținii credincioși baptiști de acolo sunt afiliați Federației Europene Baptiste. Federația a oferit ajutor umanitar victimelor războiului civil și a refugiaților de război prin intermediul credincioșilor baptiști din Liban și Iordania. Lucrul trist pentru mărturia creștină este acela că numărul creștinilor – nu doar al baptiștilor – este în declin. Acesta este un motiv bun, spunem noi, pentru rugăciune.
Restricțiile libertăților religioase rămân de asemenea o provocare în zonele în care se întinde Federația Europeană Baptistă, iar această zonă începe din Irlanda și ajunge până în părțile dinspre Pacific ale Rusiei. Sunt anumite limitări în unele locuri. Situația este fluidă, se schimbă. Anul trecut Egiptul era problematic. Lucrurile stau mai bine acum. De asemenea, în Asia Centrală libertatea religioasă este în scădere, iar aceasta ne preocupă.