Primul pastor ordinat la Alexandru Ioan Cuza

4,613 vizualizari

DSC_0295Duminică, 09 februarie biserica din satul Alexandru Ioan Cuza a găzduit prima mare sărbătoare. După mulți ani de alergare anevoioasă, Vasile Florea este primul pastor ordinat, chemat să lărgească Împărăția lui Dumnezeu într-o localitate reticentă față de religie.

La bucuria celor 24 de membri din localitate s-au alăturat: episcopul Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste (UBCEB), Ion Miron, președintele Comunității de Cahul, Andrei Ciobanu, pastorul bătrân al bisericii „Harul” din Colibaşi, Ion Tricolici şi pastorii, Stepan Stăucean şi Petru Chiradi din Vulcăneşti.

Programul de închinare a fost condus de corul bisericii din Vadul lui Isac. O astfel de sărbătoare cu mulţi oaspeţi, este o premieră pentru biserica din Alexandru Ioan Cuza.

DSC_0259În mesajul său, episcopul UBCEB, Ion Miron a punctat câteva teze care definesc ordinarea şi responsabilităţile care vin odată cu acest eveniment în viaţa unui slujitor. „Ordinarea este o recunoaştere a faptului că slujitorul a primit o chemare din partea lui Dumnezeu. Această recunoaştere este confirmată prin acordul slujitorului, acordul soţiei şi a bisericii locale. Ordinarea mai este punerea deoparte, care implică o atenţie deosebită din partea noului slujitor faţă de Cuvântul lui Dumnezeu, o trăire după Scripturi, pentru a putea învăţa, călăuzi şi îndrepta biserica locală pe urmele lui Cristos. În al treilea rând, ordinarea implică împuternicire. Cu alte cuvinte, la ordinare, biserica locală spune fratelui ales, de azi încolo îţi dăm dreptul să ne conduci, să ne înveţi, să ne mângâi şi să ne mustri când e nevoie. În al patrulea rând, ordinarea implică identificare. Aceasta se referă la faptul că ne angajăm să împărtăşim împreună aceleaşi valori morale, spirituale şi aceiaşi învăţătură.

În concluzie, un pastor ordinat este chemat să conducă biserica pe urmele Domnului Isus (1 Petru 5:2). Să lege rănile prin consiliere biblică. Să facă ucenici care să rămână după el (1 Timotei 2:1-2). Să înveţe biserica din Cuvântul lui Dumnezeu în aşa fel ca să ajungă tot mai asemenea Domnului Isus (1 Tim 4:16)”.

DSC_0222Preşedintele Comunităţii, Andrei Ciobanu ne-am împărtăşit o mărturie interesantă despre noul pastor ordinat la Alexandru Ioan Cuza: „Într-un sat în care şi Popa se plânge că oamenii nu merg la biserică, să fii numit de toţi sătenii fratele Vasile, este o mărturie frumoasă. Sătenii de la Cuza nu cunosc numele de familie a pastorului, pentru ei el este fratele Vasile şi atât. Alexandru Ioan Cuza este un sat românesc înconjurat geografic de sate de găgăuzi, de fiecare dată când vin pe aici mă mir de româna curată şi frumoasă pe care o vorbesc oamenii din acest sat. Mă rog continuu şi acum, la fel ca şi acum 20 de ani când am început aici lucrarea de Evanghelizare cu fratele Zaharia Vasilache pentru trezirea acestui sat, pentru inimi deschise la ascultarea Cuvântului şi pentru membrii bisericii ca să fie mai activi implicaţi în Evanghelizarea celor de lângă ei”.

Ordinarea este ca un stâlp de aducere aminte pentru fiecare slujitor. Despre această zi, fratele nou ordinat, Vasile Florea ne-a împărtăşit: „Am trăit momente de bucurie, o adevărată sărbătoare în familie. Au fost şi încercări, dar Domnul ne-a întărit. Pentru că suntem în proces de a da Casa de Rugăciune în exploatare, cu două zile înainte de ordinare, ne-au vizitat cei de la Inspecţia Muncii şi alte organe de control. Cu toate acestea, bucuria mare nu a fost diminuată. M-am bucurat să am alături în această zi fraţi care au fost alături de mine încă de când am făcut primii paşi în slujire, fraţi care m-au sfătuit şi au investit în mine ca slujitor. Acum mă rog ca Domnul să mă învrednicească să duc la bun sfârşit ce am început”.

DSC_0274

Biserica din Alexandru Ioan Cuza a fost plantată o dată cu deschiderea uşilor pentru Evanghelie la începutul anilor 90, după căderea Uniunii Sovietice de către fratele Andrei Ciobanu, Zaharia Vasilache şi Slavic Vulpe. Aici au început lucrarea de la zero, fără nici un credincios. Fratele Vasile Florea, după doi ani şi jumătate de slujire la Paşcani, este chemat la Alexandru Ioan Cuza. Când a venit în 1998 ca responsabil în acest sat, erau doar 7 membri şi cu el 8. Astăzi, după mai bine de 15 ani de slujire, Domnul a crescut numărul credincioşilor la 24, dintre care 9 sunt tineri. Deşi este o biserică mică de la sat, are o agendă plină de activităţi prin care se răspândeşte Evanghelia. Constant la şcoala duminicală vin 15 copii. În activităţile Clubului Awana vin peste 30-40 de copii. Tinerii bisericii fac săptămânal studiu biblic, iar într-un cerc mai restrâns pastorul Vasile Florea îi antrenează în programul „Ucenicie în şcoala lui Isus”. Fiind născut la Colibaşi şi antrenat de la 14 ani în orchestra de mandoline, a fost aproape imposibil pentru fratele Vasile să nu fondeze şi la Cuza o mică orchestră de mandoline. Săptămânal fac vizite la bătrâni şi familii care îi invită în casele lor. Surorile de două sau trei ori pe săptămână, fac grupuri mici de case cu familii din biserică şi vecinii acestora unde duc discuţii din Biblie.DSC_0309

Rugaţi-vă pentru cucerirea în întregime a satului Alexandru Ioan Cuza. Rugaţi-vă pentru tinerii şi copii, pentru orchestra de mandoline. Pentru ucenicii care cresc să mărturisească mai departe tot ce învaţă şi să crească lideri puternici pentru sat. Pentru finisarea construcţiei Casei de Rugăciune şi pentru Centrul „Speranţa” prin care vor sluji bătrânii şi copii din sat.

Două proiecte mari pe agenda noului pastor şi a bisericii din Alexandru Ioan Cuza este posibilitatea de a preda Religia în şcoala din sat şi pentru plantarea câtorva biserici baptiste în satele: „Staţia de Tren Vulcăneşti”, „Frecăţei” şi „Limanscoe” – Ucraina, peste graniţă.

Rugaţi-vă pentru familia pastorului şi pentru membrii din acest sat să fie o adevărată lumină şi soli ai Adevărului.

 

You may also like...