Și în anul 2020 – mâna Domnului nu a încetat să salveze suflete!

1,176 vizualizari

Au avut loc reuniuni în nouă regiuni ale țării pentru a examina rapoartele de slujire din anul 2020. Restricțiile asociate pandemiei au împiedicat bisericile să-și pună în aplicare pe deplin planurile lor de slujire programate anterior.

Cu toate acestea, chiar și în carantină, multe biserici au găsit noi oportunități de închinare, edificare și evanghelizare. Datorită slujirilor desfășurate în mediul online, nu numai membrii bisericii, ci și toți ascultătorii din diferite părți ale lumii au putut primi cuvântul Domnului.

Pe timp de pandemie, credincioșii și-au continuat lucrarea cu copiii, respectând în același timp prevederile legale. Totodată, slujirea socială a crescut și a devenit un instrument deosebit de puternic pentru evanghelizare. În ciuda unei ușoare scăderi a numărului total de oameni botezați comparativ cu 2019, în unele regiuni numărul celor care au încheiat un legământ cu Domnul a crescut. Este deosebit de îmbucurător să observăm că 65 de suflete au fost botezate în regiunea Bugeac în 2020 – de peste două ori mai multe decât anul trecut. În regiunea Cahul s-a înregistrat nu numai o creștere a numărului de oameni botezați, ci și o creștere a numărului de biserici: pe timp de pandemie, acolo s-au format patru comunități noi. De asemenea, este încurajator faptul că frăția are, deși o creștere mică, dar totuși în ascensiune a numărului de convertiți: 953 în 2019 și 977 în 2020. Iar aici ne amintim de cuvintele lui Isaia: „Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă”. (Isaia 59:1)

La reuniunile regionale, o scurtă prezentare generală a slujirii și concluziile generale au fost prezentate de slujitorii Uniunii Bisericilor CEB: Episcopul – Nicolae Vozian, Secretarul executiv – Ion Miron și Episcopul adjunct – Serghei Ghermanov. Pastori regionali, lideri de tineret și lideri a departamentului de femei al Uniunii au raportat, de asemenea, despre slujirea din acest an.

În cele ce urmează, citiți un scurt interviu cu episcopul Uniunii, Nicolae Vozian, care și-a împărtășit principalele concluzii cu privire la slujirea bisericilor în 2020.

-Mulți oameni consideră că din cauza pandemiei, anul trecut a fost unul cu impact negativ, raportându-se la declinul slujirii în biserici. Ce credeți că a fost pozitiv în ultimul an?

Cred că s-au întâmplat multe lucruri pozitive. Deși, când a început totul, nu ne gândeam așa: ne-am pierdut cu firea, am căutat răspunsuri și nu am știut cum să răspundem la multe provocări. Oricum, după o scurtă perioadă de timp am putut analiza ceea ce ni se întâmpla și ne-am dat seama că acesta este un fel de binecuvântare. Domnul prin pandemie ne dezvăluie lucruri noi. El ne-a dat ocazia să medităm la unele pasaje din Scriptură pe care le-am interpretat anterior cumva automat, pentru a înțelege esența frângerii pâinii, pe care unii creștini au adoptat-o ca un obicei. Anul acesta nu am putut participa la cina Domnului, nu am sărbătorit Paștele, ceea ce este foarte important pentru credincioși. Era dificil chiar să ne imaginăm că acest lucru era posibil, dar situația cu pandemia ne-a forțat să pătrundem în Cuvânt și să căutăm răspunsuri la întrebări. Și în acest sens, anul trecut a fost o binecuvântare imensă. Zeci și sute de oameni mărturisesc că Domnul i-a trezit. În slujirile sociale timp de două luni, un grup de credincioși din biserica noastră (Betania) au vizitat 11 sate. Credincioșii mergeau prin sat, încurajând oamenii și ajutându-i.

-Credeți că bisericile se vor întoarce la lucrarea lor obișnuită? Este posibil să se întâmple aceasta?

Nu știu dacă bisericile vor reveni la lucrarea lor obișnuită. Poate că voi spune ceva tăietor de urechi, dar mi se pare că unii nu trebuie să se întoarcă la formele lor obișnuite de slujire. Suntem foarte închiși în casele noastre. Pandemia ne-a ajutat să vedem că există oameni în jurul nostru care au nevoie de noi și de ajutor. Viziunea oricărei biserici ar trebui să fie împărțită în două componente: ar trebui să ne gândim la oamenii din afara bisericii și să ne gândim la cei din biserică. Și aceasta nu este doar părerea mea, ci chemarea Domnului Isus. El spune: „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile”. Botezul este o etapă intermediară, când sufletele devin parte a bisericii, iar apoi El îi cheamă ca să-i instruiască, învățându-i să asculte poruncile Sale, deja în biserică. Aceasta este frumusețea Evangheliei și a slujirii. Cred că bisericile nu trebuie să se întoarcă la „a nu face nimic” obișnuit.

-Mulți se întreabă dacă credincioșii se pot vaccina?

Bună întrebarea și avem un răspuns. Am emis informații despre acest lucru. Un vaccin este un produs medical obținut prin anumite cercetări științifice și teste. Dacă alte medicamente ne ajută să ne recuperăm, atunci vaccinul previne boala. Dacă este necesar să fie vaccinat – fiecare ar trebui să decidă pentru sine, dar împreună cu Domnul. Dacă aveți dubii, nu vă vaccinați și, dacă aveți încredere, faceți-o. Dar nu este necesar să se asocieze vaccinarea cu cipizarea sau așteptările apocaliptice în general. Nu vedem acest lucru ca pe un pericol pentru viața spirituală.

-Vă mulțumim pentru interviul acordat!

You may also like...