«Până la adânci bătrâneți» — «Tabita» își serbează aniversarea de 20 de ani de la fondare

909 vizualizari

În Casa Milei «Tabita», care este localizată în satul Iablona, raionul Glodeni, s-a desfășurat un serviciu solemn, dedicat jubileului de 20 de ani de existență al azilului de bătrâni. Spre fericirea oaspeților numeroși, a angajaților și a locatarilor Casei «Tabita», această zi s-a dovedit a fi una caldă, fapt ce a permis desfășurarea serviciului divin în aer liber.

Istoria: Dumnezeu a înfăptuit imposibilul prin oameni credincioși

Prezbiterii Petru Ciumak, Petru Polevoi și Veceaslav Aftinescu și-au împărtășit amintirile despre istoria construcției casei de bătrâni. Din spusele lui Petru Ciumak despre istoria existenței «Tabitei», aceasta este precedată de altă istorie, și anume cea a construcției casei timp de 6 ani, care a început în anul 1993, când o grupă de pastori, în frunte cu episcopul Victor Popovici, au vizitat aceste locuri pentru a căuta un loc potrivit pentru viitorul azil. Tot atunci, împreună cu acești pastori au venit și reprezentanții misiunii «Holland – Moldova», care de atunci și până în ziua de astăzi rămân parteneri de încredere al acestui proiect binecuvântat.

 

Alături de participanții de peste hotarele țării, construcția Casei Milei a fost susținută activ de multe biserici din cadrul Uniunii noastre. Una din ele, amplasată la doar 12 km de «Tabita», — este comunitatea din satul Sturzovka. Pastorul acestei biserici – Petr Polevoi, a atras atenția la faptul că credincioșii au luat parte în mod activ și s-au dedicat slujirii de construire a azilului, totodată fiind protejați și binecuvântați de mâna Domnului. Oferind ca exemplu, fratele Petru a spus că odată, în timpul descărcării lemnelor, el nu a putut ține sub control greutatea acestora, a căzut, iar toate lemnele din mașină au căzut și ele peste el. «De fiecare dată, chemându-l pe Domnul, noi am primit răspunsuri de la El. Domnul a trimis oamenii potriviți în cale, mijloace, a predispus autoritățile, peste tot ne-a arătat mila Sa săvârșind ceea, ce noi nu puteam face», — a mărturisit fratele Veceaslav.


Cadourile și urările pentru «Tabita»
În această zi, oaspeții nu au adus doar bani, dar și cadouri. Pastorul bisericii «Betania» Veceaslav Agafonov a venit împreună cu un grup de surori, care cu ocazia jubileului au pregătit o masă festivă pentru locuitorii bătrâni ai «Tabitei», totodată oferind ca cadou și un set de vase. Grupul din această biserică vine aici regulat, ca să-i bucure pe oamenii în etate cu un prânz gustos, cadouri și program pentru suflet.


Pastorul bisericii «Ghetsimani» Alexandr Goncearuk a povestit despre momentul în care a întâlnit o femeie fără picioare, care se simțea extenuată și nefolositoare nimănui. Numele acelei femei era Vera Dobreanskaia. Din cauza situației sale nefavorabile, ea a vrut să-și sfârșească viața prin suicid, dar prin fratele Alexandru Domnul s-a îngrijit ca Vera să devină prima locatară a Casei Milei. Anume ea a tăiat panglica roșie în ziua deschiderii, 20 de ani în urmă. «Din acel moment, biserica noastră a hotărât să susțină lunar, prin finanțele sale acest azil din satul Iablona, ceea ce facem de 20 de ani deja», a zis fratele Alexandru, înmânând plicul directorului Timofei Grama.
Pastorul bisericii «Covceg» Vladimir Colibaba a dat citire din Evanghelie, 2 Petru 1.3. «Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce privește viața și evlavia, prin cunoașterea Celui ce ne-a chemat prin slava și puterea Lui ». El a reamintit că primind călăuza de la Domnul, noi trebuie să ne împărțim la fel și cu alți oameni. Biserica «Covceg» susține permanent azilul «Tabita» și în această zi ei au împlinit o nevoie a Casei Milei, dăruindu-le cinci saci de zahăr.


Urări de bine și cadoul deosebit – autocarul pentru deplasarea oamenilor cu capacități limitate — au fost înmânate de reprezentantul misiunii «Holland – Moldova» Ian Peshlipte. Trebuie menționat și faptul că această organizație binecuvântează mereu azilul «Tabita» cu resursele necesare. Spre exemplu, cu ocazia aniversării celor 15 ani de la fondare, cu ajutorul misiunii «Holland – Moldova» a fost săpată o fântână arteziană cu adâncimea de 230 de metri. Iar cu prilejul «majoratului» «Tabita» a primit un acoperiș nou, iar în fiecare iarnă cei de la «Holland» dăruiesc căldură (în sens direct), ajutând la plătirea gazului.

Cel mai prețios cadou

Ajutorul episcopului Uniunii Bisericilor CEB Serghei Ghermanov, care a condus adunarea festivă, a mulțumit lui Veceaslav Aftinescu pentru slujirea binecuvântată pe parcursul mai multor ani și l-a prezentat pe noul director Timotei Grama, care a fost aprobat anterior pentru această slujire de Sfatul Uniunii. Fratele Timotei este diaconul bisericii Betania, din orașul Bălți și e responsabil de desfășurarea taberelor de vară. Printre credincioși, el este cunoscut pentru capacitatea sa de a găsi contacte și de a menține relații bune cu orice partener. Fratele Timotei este un organizator foarte
bun, dar cel mai important – este un creștin dedicat și fidel Domnului. Viziunea lui — nu constă doar în îmbunătățirea condițiilor de trai ale bătrânilor, dar și intensificarea vieții duhovnicești, prin implicarea bisericilor locale în slujire. Acest lucru e important, deoarece majoritatea locatarilor Casei Milei sunt necreștini, care au nevoie de salvare.

În slujire, care a decurs în jur de trei ore, au fost prezente mărturiile recunoscătoare ale locatarilor Casei Milei, de asemenea și cântările melodioase ale grupei «Gloria».

«Până la adânci bătrâneți»

La finalul sărbătorii binecuvântate, fratele Serghei Ghermanov a dat citire din cartea prorocului Isaia 46:44 «până la bătrâneţea voastră Eu voi fi acelaşi, până la cărunteţea voastră vă voi sprijini. V-am purtat, şi tot vreau să vă mai port, să vă sprijin şi să vă mântuiesc». El a reamintit despre promisiunea minunată a Domnului dată de către El poporului Său și despre faptul că Dumnezeu, care este Salvatorul, mereu va rămâne credincios promisiunii Sale. «El nu îi va lăsa pe cei, care fiind în circumstanțe disperate au apărut în Casa Milei și pe cei care se îngrijesc de ei prin sacrificiu, muncă și rugăciuni», — a menționat fratele Serghei. La rugăciunea de binecuvântare a «Tabitei» au participat 12 pastori din diferite raioane ale Moldovei.


Pe parcursul funcționării timp de 20 de ani a Casei Milei din satul Iablona, aici au găsit adăpost peste 300 de oameni cu vârsta înaintată. O mare parte din ei au trecut deja în veșnicie, iar peste 40 de oameni continuă să trăiască aici, fiind înconjurați de grija angajaților dedicați. Tânăra și atât de responsabila «Tabita»  are ușile deschise pentru bătrânii dezavantajați și uitați de familie și apropiați. Nouă ne rămâne să ne rugăm și să cerem Domnului protecție și binecuvântare pe această insulă a bunătății și milei, într-o lume marcată de egoism și cruzime. Și nu doar să ne rugăm, dar și să aducem un aport considerabil, ca pentru Domnul, în această faptă bună. Cum a expus unul dintre acești pastori, care a participat la eveniment: «Fie ca Domnul să vă dea o inimă recunoscătoare, dragi locatari ai acestei case, iar vouă, dragi frați și surori, o inimă milostivă, ca să ajutăm prin ea și să să sprijinim pe tânăra noastră casă «Tabita».

You may also like...