Retrospectiva anului 2018 – lucrarea cu copiii și cea socială este o prioritate

939 vizualizari

În cadrul Uniunii au avut loc mai multe ședințe în care s-a raportat ceea ce s-a realizat pe parcursul anului 2018 în bisericile din țară. Slujitorii responsabili din biserici au prezentat rapoarte ce conțin date statistice privind activitățile desfășurate la nivel local. Imaginea de ansamblu va fi disponibilă după procesarea tuturor rapoartelor, însă este clar că nu mai avem parte de o creștere a numărului de persoane botezate așa cum a fost în anii 90. Ne bucură însă faptul că în multe dintre biserici se pune un accent deosebit pe lucrarea cu copiii și tinerii. Pe lângă școlile duminicale, mai sunt organizate și tabere de vară la care vin un număr considerabil de copii, inclusiv din familii nepocăite. De asemenea, bisericile sunt implicate în diverse activități sociale. Toate acestea slujiri sunt o investiție care la timpul potrivit va aduce o recoltă mare.

La aceste întâlniri au fost prezenți și frații slujitori din cadrul Uniunii Bisericilor CEB: Nicolae Vozian, episcopul UBCEB, Ion Miron, secretarul executiv, și Serghei Ghermanov, vice-episcop, care au relatat despre lucrarea de slujire a Uniunii în anul ce se apropie de sfârșit.

Fratele Nicolae Vozian a prezentat lucrarea de slujire din cadrul Uniunii Bisericilor și a menționat faptul că motto-ul anului 2019 va fi “A fi un ucenic al lui Hristos”. Tema uceniciei va fi subiectul principal al conferințelor, seminarelor și serviciilor divine în biserici. De asemenea, fratele Vozian a prezentat o agendă-calendar, care a fost realizată de către Uniune, pentru a-i ajuta pe frații slujitori și membrii bisericilor să-și planifice activitățile de slujire în care vor fi implicați.

Fratele Serghei Germanov a prezentat lucrarea departamentelor: copii, tineret și social. Potrivit lui, cel mai important eveniment pentru tineri în acest an a fost conferința “Tinerii și Biserica”, la care au participat peste 1.200 de tineri. Unii pastori și-au exprimat rugămintea de a organiza conferințe pentru tineri la nivel regional, deoarece costurile de transport sunt adesea un impediment pentru participarea celor care locuiesc departe de Chișinău.

Ion Miron, secretarul executiv al UBCEB, a prezentat activitatea departamentului de evanghelizare și misiune. Potrivit lui, acest departament îi sprijină pe misionarii care lucrează la plantarea bisericilor, atât în țară, cât și în străinătate. În acest an s-au desfășurat trei conferințe misionare la Chișinău, precum și o tabără de 5 zile în satul Vatici, unde misionarii și familiile lor au putut îmbina odihna cu studiul biblic. De asemenea, datorită colaborării cu Asociația Evanghelică Slavonă, 25 de misionari din țară au devenit proprietarii unor motociclete noi, care îi ajută în lucrarea lor de slujire.

Fratele Igor Mordvinov, coordonatorul lucrării “Misiuni pe termen scurt”, a împărtășit despre  lucrarea din Republica Hakasia, unde în prezent sunt trimise grupuri mobile din țara noastră. Sora Marina Țapcova, din orașul Bălți, după una dintre călătoriile ei a decis să se mute în această Republică pentru o perioadă mai lungă. Acum ea slujește activ în rândul copiilor și tinerilor, cu sprijinul unor biserici din Moldova.

Frații pastorii au fost informați despre decizia importantă care a fost luată cu privire la Casa “Tabita” din satul Iabloana, raionul Glodeni. Consiliul de Administrație a aprobat candidatura unui nou director care își va prelua atribuțiile după Anul Nou. Fratele Veaceslav Aftinescu, care a lucrat mai mulți ani, va preda în curând lucrarea lui Timotei Grama, diaconul bisericii Betania.

Întâlnirile regionale, unde se vor analiza rapoartele finale, sunt planificate pentru luna februarie, anul viitor.

You may also like...