Slides,  Ştiri interne

Festivalul „Muzica și credința” în satul Gura Căinarului

Satul Gura Căinarului este cunoscut atât oamenilor din Moldova, cât și celor din străinătate, așa cum aici se produce apa minarală ce are un gust bun și este bună pentru sănătatea oamenilor. Pe data de 6 mai, pentru prima dată în istoria satului, a avut loc festivalul cu genericul „Muzica și credință”, organizat cu eforturile bisericii creștine evanghelice baptiste din satul Zarojeni.

Festivalul a adunat interpreți și muzicanți în mare parte din raionul Bălți, dar și din bisericile din regiune. Printre ei s-au numărat: orchestra „Balsam”, ce a cântat împreună cu grupul „Gloria”, colectivul vocal „Елей” al bisericii Covceg, corul bisericii din satul Biruința și fanfara bisericii „Betania” din orașul Bălți.

Participanții la serviciul de sărbătoare au fost salutați de fratele Nicolae Vozian, episcopul UBCEB, care a rostit și o rugăciune de binecuvântare. Organizatorii festivalului au menționat că scopul acestui eveniment nu a fost de a arăta muzica în diversitatea ei, ci vestirea prin muzică a  Veștii bune. De aceea, la sărbătoare nu au fost prezenți numai credincioșii din bisericile vecine, dar și locuitori ai satului, care încă nu-L cunosc personal pe Domnul.

 

Pe lângă muzica live care a atins multe inimi, cei prezenți au putut auzi mărturia personală a fratelui Victor Rusacov, membru al bisericii „Emanuel” din orașul Bălți. Fratele Victor a povestit cum un fost alcoolic, cu ajutorul Domnului, și-a schimbat viața la 180 grade și l-a urmat pe Isus Hristos.

Vorbitorul principal al festivalului a fost Cristian Florea, fost preot ortodox, din România. Mesajul său a fost mai mult o mărturie personală decât o predică. Fratele Cristian a povestit celor prezenți că studiind Biblia cu creștinii evanghelici a aflat Adevărul și s-a lăsat de religia formală, începând o viață nouă cu Dumnezeu.

 

„ Mi-am scos hainele de preot și am îmbrăcat altele albe, pentru a-I spune Domnului: cred! Și am încheiat cu El un legământ în apa botezului” — a spus fratele Cristian. El i-a îndemnat pe cei prezenți să lase religia formală și tradițiile și să-L primească pe Domnul ca Salvator personal.

În momentul chemării la pocăință, condus de fratele Nicolae Vozian, au ieșit în față câțiva locuitori ai satului, iar fiecare dintre ei a avut ocazia să se roage rugăciunea de pocăință.

În prezent, în satul Gura Căinarului nu este o biserică creștin evanghelică baptistă. Câțiva credincioși locali frecventează biserica din satul vecin, Zarojeni. Conform spuselor fratelui Vladimir Casapciuc, pastorul bisericii, în Gura Căinarului se organizează tabere la care participă până la 100 copii. La sfârșitul fiecărei tabere se organizează o seară deosebită, la care sunt invitați părinții copiilor pentru a asculta cântări creștine, scenete, poezii.

 

În anul 2017, cu sprijinul Fondului „Poduri în Viață”, în acest sat a fost construită o casă de tip familial, iar o familie de credincioși au înfiat 9 copii orfani.

Rămâne să ne rugăm ca Festivalul „Muzica și credința” să pună baza unei biserici evanghelice în satul Gura Căinarului. Fie ca acest sat să fie recunoscut nu doar datorită izvoarelor de acolo, ci și izvoarelor de apă vie, care va sătura sufletele și îi va încuraja la o viață nouă cu Domnul.

Secvențele video de la eveniment vor fi disponibile în curând pe site-ul Uniunii.