Sâmbăta, 26 februarie, în biserica „Betel” din Chişinău a avut loc Conferinţa Naţională de slujire „Mame în rugăciune”. „Iată, vine mirele…” – anume aceste cuvinte, scrise în Matei 25:6, au devenit tema acestei întîlniri, la care au venit peste 370 femei din toate colţurile ţării. Timp de o zi, surorile au meditat asupra apropierii revenirii lui Hristos şi pregătirea Bisericii pentru acest eveniment grandios din istoria omenirii.
„Chiar și timpul ne vorbeşte despre necesitatea revizuirii atitudinii noastre cu privire la întâlnirea cu Hristos. Noi trebuie să fim gata să ne întâlnim cu Salvatorul. Să ne binecuvânteze Dumnezeu cu înţelepciune, astfel ca să nu uităm să punem ulei în candelele noastre, căci cel mai important este să ne păstrăm credinţa şi credincioşia pînă la urmă. Cuvântul spune: „Nu ştiţi când va veni Fiul Omului”, „Veghează şi roagă-te”, – a subliniat Alexandr Goncearuc, vice-episcopul Uniunii Bisericilor Evanghelice Creştine Baptiste din Moldova.
„Biblia începe şi sfârşeşte cu o nuntă: una a avut loc pe Pămînt, iar alta va avea loc în Ceruri. În viaţă destul de des se întâmplă că mireasa, care trebuie să reuşească să facă atât de multe – să îşi aranjeză părul, să îmbrace rochia şi voalul, – se reţine. Totuşi, în cazul Mirelului Ceresc, se reţine anume El. Nu este aceasta oare pentru că Aleasa Lui nu este gata încă?”, – a menţionat Alla Verenciuc, coordonatoarea lucrării „Mame în rugăciune” din Moldova.
Ce aşteaptă Mirele de la Biserică? Cum se arată Ea Lui? În adresarea sa către surorile adunate, sora Olga Mocan a vorbit despre calităţile Alesei lui Hristos şi a amintit eroii credinţei. „A păstra credincioşia înseamnă a păstra dragostea, în pofida oricărui fapt. Mireasa trebuie să sufere, căci aşa ea devine matură”, – a menționat sora Olga.
Sora Eugenia Podoleanu – coordonatoarea slujirii femeilor din ţară, a meditat despre indiciile revenirii apropiate a lui Hristos şi starea moralităţii societăţii noastre.
Aducând statistica reală despre boli, numărul de copii lipsiţi de grija părintească, creşterea numărului de divorţuri, şi, de asemena, despre numărul crescând de avorturi şi suicidului printre adolescenţi, ea a îndemnat participanţii întâlnirii să se gîndească asupra problemelor sociale şi starea spirituală a copiilor lui Dumnezeu, care sunt chemaţi la acţine: „Ce facem noi în aşteptarea Mirelui? Am obosit? Am adormit? Am murdărit haina? Poate în suferinţe ni se pare că El nu va veni? Tot Universul proclamă venirea Lui. Ceea ce se petrece în lume mărturiseşte despre aceea ce paşii lui Hristos deja se aud. Astăzi Dumnezeu ne dă timp ca să spunem: „Doamne, spală-mă! Doamne, spală-ne!””
Tema stării Bisericii în timpurile de pe urmă a continuat-o Mariana Dubceac, coordonatoarea regională a lucrării „Mame în rugăciune” în Europa de Est . Făcînd paralele cu candela din pilda celor 10 fecioare, ea a atras atenţia la pericolul transfomării în creştini nominali: „Fecioarele neînţelepte sunt creştinii „duminicali” de azi. Ei vin la adunare o dată pe săptămînă, stau timpul cuvenit şi pleacă… Dar după pereţii bisericii – duc o altă viaţă, în care nu este loc de rugăciune şi închinare, ceea ce presupune umplerea „rezervoarelor”. Uleiul din candele pur şi simplu este insuficient… În ce constă principiul celorlalte 5 fecioare? Ele şi-au arătat înţelepciunea prin faptul că au avut grije de candele, îndreptîndu-le, curăţindu-le şi turnând ulei. Noi suntem chemaţi să luminăm. Dumnezeu este unica sursă de lumină şi doar o părtăşie strânsă cu El ne va permite să luminăm emanând căldură şi dragoste.”
„Cum aşteptăm Mirele? Cum ne pregătim pentru aceast eveniment important? Ce sentimente experimentăm când ne închipuim întâlnirea cu Hristos? Să ne ajute Domnul să fim veşnic treji, să ne rugăm neîncetat, îndreptând candelele, exclamînd: „Vino, Doamne Isuse!”, – a încheiat sora Alla, chemând pe toţi la rugăciune.
Menționăm că slujirea „Mame în Rugăciune” a început în 1984 în Columbia Britanică. Astăzi, ea uneşte mame din peste 140 de ţări din lume, iar scopul ei este să stea în spărtură pentru generaţia viitoare, rugîndu-se pentru copii şi instituţii de învăţămînt.