“Victorie pentru demnitatea umană” – APCE a respins raportul privind mamele surogat

2,196 vizualizari

IMG_7585

O nouă victorie istorică la APCE. Cu o diferenţă de un singur vot, deputaţii promotori ai valorilor morale, inclusiv doi creştini evanghelici din România şi Republica Moldova, au câştigat o luptă dificilă în cadrul dezbaterilor raportului privind mamele surogat.

Raportul cu titlul: „Human rights and the ethical issues related to surrogacy – Drepturile omului şi aspectele etice legate de surogat” avea drept scop cercetarea practicii europene în domeniul surogatului şi combaterea traficului de maternitate. Moțiunea care a stat la baza raportului a fost înregistrată în 2014 la iniţiativa preşedintelui Comisiei Afaceri Sociale şi Dezvoltare Durabilă APCE de atunci, Valeriu Ghileţchi. Din păcate însă, raportul a fost elaborat de un raportor, care împărtășea o altă viziune asupra surogatului.

Raportorul principal a fost o polticiană socialistă din Belgia, cunoscută ca fiind militantă a comunităţii LGBT, o persoană transgender, Dr. Petra De Sutter. În cadrul elaborării raportului, Dna De Sutter a pus accent pe legalizarea așa numitului “surogat altruist”. Acceptarea acestui concept ar fi deschis larg ușa pentru practicarea surogatului, deoarece este extrem de dificil să se facă diferență între surogatul altruist și cel comercial.

Lupta pentru victorie a fost lungă şi a inclus mai multe evenimente. În cadrul sesiunii de primăvară APCE din 2015, s-au organizat audieri sub egida: „No Maternity Traffic – Nu traficului de maternitate”. Audierile desfăşurate în 22 aprilie 2015 au pus în dezbateri aspectul comercial al surogatului. Dezbaterile au scos în evidenţă mai multe probleme de ordin moral în practica surogatului. A fost subliniat faptul ca scopul înregistrării acestei moţiuni a fost elaborarea unei rezoluţii care să apere femeile de exploatare şi să nu permită transformarea copiilor în obiect comercial.

La sesiunea din iarnă din acest an s-a încercat schimbarea raportorului pe motiv de conflict de interese, având în vedere faptul că Dr. De Sutter conduce un departament dintr-o clinică din Belgia, care practică surogatul. Dar nu s-a reușit, în mare parte din cauza lipsei unei proceduri clare în regulamentul APCE și confuzia creată de noul președinte al comisiei, Dna Stella Kiryakides, deputat PPE din Cipru.

Lupta a continuat cu o serie de acţiuni, în care au fost mobilizate mai multe ONG-uri creştine, dar şi organizaţii feministe. Demersurile lor, asistenţa şi expertiza necesară acordată deputaților a fost de mare ajutor.

IMG_7656

Bătălia finală s-a dat pe 15 martie in cadrul Comisiei Afaceri Sociale și a durat peste trei ore. Ședința a decurs cu dezbateri aprinse şi cu proteste vocale la uşa sediului Consiliului Europei din Paris. La un moment dat, bătălia părea pierdută pentru că noul preşedinte al Comisiei Afaceri Sociale şi Dezvoltare Durabilă, de fiecare dată când era paritate de voturi, decidea în favoare Dnei De Sutter. Votul final, însă, a fost unul victorios.

Cu emoţii de bucurie, deputații creştini la APCE au  împărtăşit următoarele: “O luptă foarte grea, dar care s-a încununat cu o victorie frumoasă. În urmă unor dezbateri fierbinți, am reuşit împreună cu alți colegi să convingem Comisia Afaceri Sociale, APCE, să respingă în final controversatul raport cu privire la mamele surogat, care propunea propriu-zis legalizarea surogatului. Cu diferența de un singur vot, am obținut această victorie. Rugăciunile multora şi protestele de azi dimineață din fața sediului Consiliului Europei au fost din plin răsplătite. Cred că este o victorie foarte importantă. Dacă nu greşesc, este pentru prima oară în istoria APCE, când un raport este respins în comisia de fond”, a declarat deputatul moldovean, Valeriu Ghileţchi.

IMG_7606

“Azi am câştigat o mare bătălie. La şedinţa comisiei ce a dezbătut proiectul “mamei surogat”, după ce luni bune ne certam în încercarea de a arăta conflictul de interese a raportoarei Dr. Sutter – ce practică acest lucru în Belgia /India; după ce am reuşit să amânăm, să cerem respingere etc., azi am fost nevoiţi să ajungem la discutarea raportului pe fond. De dimineaţă au fost în faţa Consiliului Europei proteste cu sute de oameni în susţinerea noastră. Plin de poliţie. Nici metroul nu a oprit la staţia din apropiere, fiind blocată de poliţie. Am pregătit toata strategia, amendamente şi am discutat ce face fiecare. Pe majoritatea articolelor am fost la paritate, iar decizia a fost a preşedintei comisiei care a votat împotriva noastră (deşi era cipriota şi din grupul PPE!). Totul se juca la limită, aşa că doar o parte am reuşit să câştigăm. La final Dumnezeu a făcut o minune: 15 voturi pentru susţinerea raportului, iar 16 pentru respingerea lui în totalitate! Slava Domnului!”, a declarat membrul delegaţiei României la APCE, Ben-Oni Ardelean.

„Victorie pentru demnitatea umană”, „Dezbateri fierbinţi în Comisia Afaceri Sociale şi Dezvoltare Durabilă APCE”, „Consiliul Europei pichetat de organizaţiile feministe” sunt titluri care au titrat presa internaţională.

You may also like...