Jale şi bucurie, lacrimi şi cântare, emoţii amestecate cu durere, speranţă şi dor după veşnicie a fost atmosfera care a dominat serviciul de închinare a Bisericii “Emanuel” din Bălţi la care s-au unit punctele de misiune şi alte Biserici din capitala de nord. Duminică, 19 iulie 2015, Comunitatea Baptistă din Republica Moldova a petrecut pe ultimul drum pastorul şi misionarul, Veaceslav Cheptea.
Fraţi şi surori din toată ţara, dar şi de peste hotare au venit să îşi ia rămas bun de la cel care a lăsat în urmă mărturia unui familist model, exemplul unei inimi dedicate lucrării şi o inimă de tată pentru orfani. O inimă de misionar, care a dus Vestea Bună a Evangheliei în zona de Bălţi cu multă râvnă şi pasiune, până la ultima picătură de putere.
În programul de închinare, în jur de 20 pastori din toată ţara au venit cu mesaje de încurajare şi mângâiere pentru familia îndurerată şi membrii Bisericilor “Emanuel”, “Sfânta Treime” din Hîjdieni şi Cajba pe care fratele Veaceslav Cheptea le-a plantat şi păstorit. Poeziile şi cântările care exprimă dorul şi speranţa după veşnicie au devenit atât de reale, atât de pătrunzătoare şi copleşitoare.
Marea familie Cheptea a cântat melodiile preferate a fratelui Veaceslav. În aceste cântări, durerea lor exprima speranţă şi dor după veşnicie. Dintr-o dată, parcă veşnicia a stat lângă fiecare din noi, iar pacea de pe chipurile lor transmiteau atâta mângâiere. Prezenţa lui Dumnezeu a cuprins întreaga audienţă în reverenţă. În această atmosferă conotaţia timpului şi-a pierdut semnificaţia, iar chipurile îndurerate sorbeau cu sete fiecare cuvânt citit din Sfânta Scriptură. În asemenea circumstanţe înţelegi mai bine sensul credinţei noastre şi legătura frăţească care ne uneşte prin această credinţă.
Veaceslav Cheptea a lăsat în urmă o mărturie impecabilă şi chiar dacă nu a spus la fel ca Apostolul Pavel: “Călcaţi pe urmele mele, pentru că şi eu calc pe urmele lui Hristos”, trăirea lui rămâne un model autentic şi demn de urmat pentru copii lui, pentru Bisericile în care a slujit ca păstor. În ziua de rămas bun, panoul informativ a Bisericii “Emanuel” a fost schimbat şi a prezentat prin imagini foto viaţa şi slujirea acestui om scump şi drag tuturor celor care l-au cunoscut.
Membrii Bisericii “Sfânta Treime” din Hîjdieni au exprimat dragostea lor şi ceea ce a însemnat pentru ei pastorul Veaceslav Cheptea interpretând melodia “Blândul păstor”.
Vice-episcopul Uniunii Baptiste, Alexandru Goncearuc a început mesajul său pentru adunarea prezentă cu salutul: “Hristos a înviat”. Citând pasajul în care Apostolul Pavel ne explică semnificaţia învierii, Alexandru Goncearuc a îndemnat adunarea să trăiască cu speranţa învierii la o viaţă nouă în veşnicie. Fratele nostru deja a înviat şi a primit un trup nou în Cristos, pentru veşnicie. Puneţi nădejdea în Domnul şi în veşnicia pe care o vom moşteni ca răsplată pentru alergarea cu El şi pentru El.
Pastorul Bisericii “Isus Salvatorul”, Valeriu Ghileţchi a împărtăşit amintirile trăite în familia Cheptea. “Vineri, fratele nostru a încheiat scrierea cărţii lui în care a adunat 20,345 de mii de pagini. L-am vizitat şase săptămâni în urmă şi împreună am citit de Scriptură. Mi-a spus că îşi doreşte şi înmormântarea lui să fie un serviciu de Evanghelizare şi o slujire care să atingă inimile oamenilor. Dumnezeu i-a împlinit această ultimă dorinţă, luându-l vineri, ca înmormântarea lui să fie duminică. Atunci când am venit la Bălţi la şcoală, părinţii mei au ţinut să fiu găzduit într-o familie creştină. Doi ani de studenţie, am văzut trăirea autentică în Cristos în familia Cheptea. Şi pentru mine Veaceslav a fost un frate, care m-a ajutat şi m-a învăţat multe lucruri care mi-au făcut viaţa de student mai uşoară”, a menţionat fratele Valeriu Ghileţchi.
Veaceslav Cheptea s-a născut la 6 august 1959 fiind primul fiu într-o familie cu 7 copii. Acasă el a fost numit badea şi de aceea a trăit ca un model demn de urmat pentru cei 6 care au venit după el în familia Cheptea. A încheiat un legământ în apa botezului la 17 ani şi de atunci a început viaţa unui slujitor dedicat pe cale de mână cu Domnul Isus. În 1983 se căsătoreşte cu Tabita, alături de care au dat viaţă la 7 copii. Doi dintre ei au plecat în veşnicie când erau mici, iar ca mângâiere, Domnul i-a dăruit două nepoţele.
În 1993 vine cu inţiativa de a începe un grup de studiu biblic în limba română în cadrul Bisericii “Betania” din Bălţi. Mai târziu creşterea acestui grup îl transformă în unul din ctitorii Bisericii “Emanuel” – prima adunare de limbă română din Bălţi. În 1996 este trimis ca misionar în satul Hîjdieni, iar în 2002 este ordinat la slujirea de pastor în Biserica Baptistă “Sfânta Treime” din Hîjdieni. Mai târziu plantează Biserica Baptistă din Cajba şi contribuie la plantarea punctelor de misiune a Bisericii “Emanuel” din Ciciulea şi Costeşti.
În 2013 alergarea fratelui Veaceslav Cheptea este încetinită de o boală cruntă – cancer. Durerile şi tratamentele costisitoare nu îl opresc din alergarea lui neobosită până în toamna lui 2014, când după o şedinţă de chimioterapie şi 31 de şedinţe de radiografie, durerile au impus regim sever de odihnă.
Vineri, 17 iulie 2015, ora 17:45 fratele Veaceslav Cheptea şi-a încheiat alergarea pe acest pământ. A lăsat în urmă durerea, lacrimile, oboseala şi a trecut Iordanul în odihna veşnică promisă de Domnul Isus celor ce cred în moartea şi învierea Lui.