Articole,  Nevoi de rugăciune,  Slides

Ziua a 15-a – Ramadan 2015: “Turkistan – Hristos Cel Viu”

Ramadan 2015  (2)

Turkistan este țara a 200 de milioane de popoare de origine turcă și cuprinde 227 de grupuri de oameni în 15 țări. Se întinde de-a lungul a 6437 km de stepe ale Asiei Centrale, din locul de origine din Munții Altai, din Mongolia, până la regiunea turbulentă a Caucazului, înainte de a se vărsa în Turcia din zilele noastre și statele balcanice din Europa. Cele mai proeminente grupuri turcești sunt uigurii din Xianjiang, China; kazacii, kârgâzii, uzbeii, turkmenii, azerii și tătarii din fosta Uniune Sovietă; și, bineînțeles, cei 75 de milioane de turci din Turcia. De la cucerirea otomană a Constantinopolului, odată capitală a creștinătății, în anul 1453, musulmanii turci au revendicat Turkistanul ca fiind o fortăreață islamică. De-a lungul ultimelor două decenii, Duhul Sfânt a lucrat în Turkistan, aducând mii de turci din Asia Centrală la viața nouă în Isus Hristos.

Recenta trezire spirituală a musulmanilor din Turkistan, care au venit la Hristos, își are rădăcinile din relocarea a mii de evanghelici de etnie germană în Asia Centrală, sub conducerea lui Iosif Stalin în anii 1940. Deși erau oameni pașnici, Stalin s-a temut de prezența acestor germani în apropierea războiului cu naziștii germani. Intenționând să-i exileze în zonele izolate din Turkistan, acesta i-a poziționat involuntar în mijlocul uneia dintre cele mai mari concentrații de musulmani de pe pământ. Rezultatul a fost o prezență persistentă de penticostali, baptiști și menoniți temători de Dumnezeu, care au arătat acestor musulmani o parte din Evanghelie, parte pe care aceștia nu o mai văzuseră înainte.

Odată cu prăbușirea Cortinei de Fier în 1989, mii de misionari evanghelici din Occident au intrat în Asia Centrală pentru prima dată, aducând cu ei traducerea Bibliei, Evanghelia prin mass-media creștină și lucrările de misiune care au transmis dragostea și compasiunea lui Isus Hristos. Astăzi, în ciuda multor biserici închise și expulzarea unor echipe de misiune, care erau odată înfloritoare, credincioșii cu trecut islamic descoperă propria lor bază. Credincioșii turci se adună subteran la părtășie și răspândesc în secret dragostea și puterea Evangheliei cu prietenii, familiile și vecinii lor.

Când au fost întrebați ce a folosit Dumnezeu ca să-i aducă pe ei la credința în Isus Hristos, credincioșii turkistani, cu trecut islamic, au descris modul în care Dumnezeu a lucrat prin vise, importanța deținerii unui Nou Testament în limba lor, vizionarea filmului „Isus”, precum și alți factori. Însă, cel mai important lucru care leagă împreună fiecare mărturie a fost descoperirea unui Hristos viu care a auzit și a răspuns rugăciunilor lor. Spre deosebire de golul lăsat de comunism, de islamul cultural sau de ateismul laic, Hristos Cel Viu a atins un loc adânc în sufletele lor așa cum nimeni nu a mai făcut-o vreodată.

Cum putem să ne rugăm? 

  • Rugați-vă pentru creștinii cu trecut islamic, care sunt persecutați și pentru bisericile din Turkistan.
  • Rugați-vă ca asuprirea curentă a misiunii creștine în Turkistan să-i facă pe credincioșii convertiți de la islam la creștinism să evanghelizeze cu și mai mare putere și îndrăzneală.
  • Rugați-vă pentru miile de sate din Turkistan care nu au niciun creștin care să fie drept mărturie pentru ei.

Sursa: ŞtiriCreştine.ro