RO / RU

Ziua a 5-a – Ramadan 2015: “Africa de Vest: O poveste a două oceane”

1,057 vizualizari

Ramadan 2015  (5)
Aurul, fildeşul şi sclavii din Africa de Vest au atras invadatorii străini încă de la începutul istoriei. Africa de Vest este povestea a două oceane: Atlanticul în vest şi marele Deşert Sahara în nord. Aceste oceane au izolat, iar apoi au oferit acces în regiune la mai mult de 300 milioane de locuitori. Din partea atlanticului, europenii au început să sosească în secolul al XV-lea pentru a miza pe posturi de comerţ din care îşi strângeau sclavi şi aur, în cele din urmă formând colonii din ceea ce azi este Mauritania, în nord, până în Nigeria, în sud. Celălalt ocean, Deşertul Sahara, unul pe care adesea nu reuşim să îl vedem, a oferit deja trecere cuceritorilor nordici ai secolelor precedente.

Sahara, o barieră de netrecut pentru o bună bucată de vreme, a deschis drum invadatorilor arabi şi berberi din Africa de Nord pe cămile, caravane, pe drept numite “corăbiile deşertului”, încă de la începutul secolului al VIII-lea căutând acelaşi câştig: sclavi, fildeş şi aur – lăsând în urmă credinţa lor islamică.

În anii 1960, mişcările de independenţă au copleşit Africa de Vest, dar vechiul conflict dintre comunităţile creştine şi musulmane s-a intensificat. Astăzi, Africa de Vest este divizată între populaţii musulmane în nord şi est, până la Sahel (termen Arabic pentru “ţărm”), iar populaţiile creştine până la zona coastală sudvestică atlantică.

Atracţia veche pentru sclavi, fildeş şi aur a fost înlocuită de alte atracţii precum diamantele care au dus la războaiele genocidale din Sierra Leone şi Liberia (1980-2002), precum şi vastele sonde petroliere care au generat bogăţie şi conflict în cea mai mare ţară din Africa: Nigeria.

Creştinismul a crescut rapid în Africa de Vest de-a lungul ultimelor secole, şi multe dintre regiunile bogate au fost sub controlul comunităţilor creştine care trăiau aproape de coastele atlantice ale regiunii. Musulmanii din interiorul arid şi-au văzut averile degenerând odată cu încălzirea globală şi Sahara expansivă care au epuizat terenurile agricole şi păşunile. Rezultatul este o populaţie islamică din ce în ce mai împovărată şi disperată, dând naştere la răspunsuri militante din partea grupărilor precum Boko Haram din Nigeria, Ansaru şi Mişcarea pentru Unitate şi Jihad din Africa de Vest.

Cum să ne rugăm?

Rugaţi-vă pentru mişcările de întoarcere la Cristos în Africa de Vest. Rugaţi-vă pentru nevoile fizice şi spirituale ale populaţiei musulmane din Africa de Vest. Rugaţi-L pe Dumnezeu să protejeze musulmanii care vin la Cristos de asaltul grupărilor militante islamice cum ar fi Boko Haram, Ansaru şi Mişcarea pentru Unitate şi Jihad din Africa de Vest.

Sursa: ŞtiriCreştine.ro

You may also like...