În Ucraina nu încetează rugăciunile pentru pace și buna înțelegere pe fundalul luptelor. Pe 24 ianuarie Biserica Luterană din orașul Dnepropetrovsc a adunat laolaltă creștinii de diferite confesiuni ca să se roage Domnului împreună pentru țara lor. Întâlnirea s-a petrecut exact în acel moment, când la estul Ucrainei s-a reînnoit escaladarea armată între forțele guvernamentale și bărbați înarmați care se asociază cu așa – numita Republică “DNR” și „LNR”.
Spre întristarea profundă a tuturor celor adunaţi, în ajun, în oraş au fost aduse trupurile neînsufleţite a celor 52 de militari, care au murit în lupta de eliberare a aeroportului din Doneţk. În templu, care prin unele atribute aminteşte de biserica protestantă din Evul Mediu, s-au adunat reprezentanții confesiunilor: baptiști, penticostali, carismatici, luterani și ortodocși.
Durerea comună i-a făcut pe cei adunaţi să uite de diferențele doctrinare și să se unească în rugăciuni cu lacrimi pentru țara sfâșiată de războiul fratricid.
A surprins plăcut profunzimea mesajului evanghelic predicat de preotul parohiei din Doneţk, Alexander Medvedev. După ce a citit textul Evangheliei după Ioan despre întâlnirea lui Hristos cu femeia samariteancă, el a atras atenția asupra faptului că Hristos nu a disprețuit femeile care erau considerate căzute. Preotul a cerut creștinilor să fie gata să-i accepte pe cei proscrişi, mai ales pe cei care sunt într-o situație dificilă din cauza distrugerii și haosului din estul Ucrainei. Părintele Alexandru a atras atenția la cuvintele lui Hristos despre închinarea lui Dumnezeu.
“Indiferent de locaţia noastră sau convingerile religioase, să ne închinăm Celui Atotputernic în duh și în adevăr”, a îndemnat preotul Alexander pe cei adunaţi.
În discursurile scurte pastorii Alexandru Zhuravel (penticostală), Gennady Gvozdetsky (carismatici), Serghei Omelin și Oleg Bondar (BCE), au sprijinit ideea preotului Alexandru și au chemat ca prin milă și compasiune pentru nevoiași, creștinii să împlinească marea poruncă a Domnului Isus, predicând în cuvânt și faptă Evanghelia, oamenilor ce pier în păcat.
Unul dintre pastori a amintit că războiul mărturiseşte în mod clar împlinirea semnelor din zilele de pe urmă şi a revenirii Domnului. Prin urmare, pentru un creștin, este foarte important în aceste vremuri dificile, să-şi păstreze temelia credinței și să fie gata să întâlnească Venirea Domnului Isus pe nori.
Pastorii, de asemenea, au vorbit despre modul în care membrii comunităților lor ajută soldații răniți care sunt acum în clinicile și spitalele orăşeneşti. Potrivit acestora, mulți răniți au acum mai multă nevoie de îngrijire pastorală decât de cea materială. Unii slujitori au împărtășit experiența unică de slujire a capelanilor, care acționează conform legilor adoptate de Rada Supremă “Cu privire la Capelani”. Deosebit de impresionant e faptul că capelanii ajută nu doar răniții, dar și pe cei din spatele frontului. Conform datelor neoficiale, aproximativ 40 de preoți din diferite confesiuni, sunt acum într-o zonă de luptă . Ei nu iau armele în mâini, chiar și aflându-se în tranșee, ci doar încearcă să îndeplinească nevoile spirituale ale personalului militar.
În concluzie, pastorul bisericii, care a găzduit evenimentul, a cerut tuturor preoților și pastorilor să meargă înainte și să ridice mâinile lor într-un duh de rugăciune la cer. Fiecare dintre slujitori s-a rugat conform tradiţiei, dar creştinii din sala au sprijinit activ toți slujitorii.
Rugăciunea interconfesională pentru instaurarea păcii au început în mai multe orașe din Ucraina, în primăvara anului trecut, când în Est a izbucnit conflictul armat. Rana sângerândă a războiului de pe trupul țării natale, i-a făcut pe credincioşi să uite de ceea ce le părea recent extrem de important. Lăsând la o parte dezbaterea despre cine este “mai drept și mai sfânt”, au început să strige împreună după ajutor la Cel, în ale cărui mâini este soarta planetei, țării și a fiecărui om în parte.