Kurdistan se află în partea de nord a Irakului. Kurdistanul este împărțit între 4 state – Turcia, Iran, Irak și Siria și nu are niște granițe stabilite. Fiind parte a Irakului, după moartea lui Sadam Husein, Kurdistanul a devenit stat independent. În prezent Kurdistanul are parlament și președinte.
Capitala – or. Erbil
Populația – 10 mln. locuitori. Kurzii locuiesc la fel și pe teritoriul altor țări: Turcia – 20 mln locuitori, Iran – 11 mln. locuitori, Irak – 7 mln. locuitori, Siria – 3 mln. locuitori. Înafară de kurzi, în Kurdistan mai locuiesc și azerbaijani, arabi, armeni, sirieni, perși, turci.
Majoritatea kurzilor sunt musulmani suniți.
Păstorul uneia din Bisericile baptiste din Moldova, regulat de 2 ori în an merge în călătorii misionare de scurtă durată în Kurdistan împreună cu o echipă de alți frați și surori din alte țări.
Iată câteva secvențe din scriosoarea fratelui:
“În capitala Kurdistanului, or. Erbil, este o regiune unde locuiesc aproximativ 40 mii creștini din diferite denominații: catolici, ortodocși, protestanți. Ei se deosebesc prin faptul că, cu părere de rău, sunt creștini nededicați și nu spun Evanghelia musulmanilor. Deși islamul este religia majoritară, totuși există multe oportunități de a vesti evanghelia în rîndurile lor. În Kurdistan în orașele mari ca Erbil, Dohuk și Sulimania sunt în jur de 30 misionari din afara țării, care sunt o mărturie a Evangheliei prin lucrări sociale, predarea limbii engleze sau proeicte de bussines.
În Timpul călătoriilor noastre, ocupația noastră de bază este evanghelizarea personală, de la inimă la inimă. Kurzii sunt foarte ospitalieri. În timp ce mergem pe stradă, oamenii care ne văd, ne cheamă în ospeție să gustăm din ceaiul tradițional. Se adună să ne vadă toți cei care locuiesc în casă, toți împreună avem părtășie. Noi începem a le spune că suntem urmași ai lui Hristos, și am venit pe pământul lor ca să ne rugăm pentru ei. Ei apreciază mult când cineva se roagă pentru ei și încep a pune întrebări.
Nu se insistă în predicarea Evangheliei la primă vizită. De obicei la prima întâlnire facem poze comune, iar la a 2-a întâlnire le facem cadou albumul cu pozele făcute. La prima întâlnire obișnuim să le facem cadou câte un Nou Testament, la a 2-a și următoarele întâlniri discutăm întrebările apărute în urma citirii Noului Testament. Pe străzile Erbilului poți vedea mulți bărbați din Siria, care vând mâncare, haine și altele pe străzi.
În Kurdistan sunt foarte multe tabere de refugiați kurzi din Siria. Kurzii din Kurdistan retrăiesc mult pentru frații lor din Siria, și îi slujesc cu ce pot în acele tabere. Pe parcursul călătoriilor noastre, am reușit să vizităm circa 60 familii, majoritatea cărora le-am vizitat de mai multe ori. Cu unii din ei s-au format legături foarte bune, care sunt întreținute și în momentul de față cu ajutorul rețelelor de socializare.
Am fost uimit să văd la anumite ore fixe din zi bărbații merg în grabă la moscheie să nu întârzie pentru rugăciune. Cei mai mulți erau de la serviciu chiar din construcții , cu salopete murdare, își spălau picioarele și intrau în genunchi la rugăciune. În Kurdistan există și un radio creștin, toți doritorii au posibilitatea să-l asculte”.
Nevoi de rugăciune:
• Pentru echipa de misionari, care regulat 1 dată în jumătate de an vizitează Kurdistanul. În echipă sunt aproximativ 25 oameni, și pentru acei misionari care se află acolo permanent;
• Pentru pocăința tuturor celor care au auzit Cuvântul lui Dumnezeu;
• Pentru strategia practică în răspândirea Evangheliei;
• Pentru posibilitatea studierii limbii sorani, care este vorbită în Kurdistan;
• Pentru posibilitatea evanghelizării în taberele de refugiați.