În satul Rujnița, raionul Ocnița, s-a desfășurat un serviciu divin dedicat începutului construcției Casei Milei, în care vor găsi adăpost și îngrijire individuală aproximativ douăzeci de oameni vârstnici și singuratici. Locuința va fi amplasată pe același teritoriu cu Casa de rugăciune, care se află în proces de construcție și casa de copii, de tip familial, deja construită.
Potrivit pastorului bisericii locale Alexandru Aftinescu, ideea de a construi un adăpost a apărut în urmă cu doi ani, când împreună cu fostul primar al comunei Rujnița, Fiodor Cucer, au vorbit despre cum ar putea ajuta oamenii singuratici și defavorizați. „În tot acest timp ne-am rugat și am așteptat un răspuns din partea Domnului. Răspunsul a venit după o întâlnire cu fratele Vladimir Leahovcenco, care a fost pătruns de această nevoie și a început să strângă fondurile necesare. Munca ar trebui să înceapă mâine, dar mai întâi vrem să-i cerem binecuvântări lui Dumnezeu ”, a remarcat fratele Alexandru.
Proiectul a fost posibil datorită sprijinului financiar al misiunii „Irlanda de Nord în Moldova”.
Mulți vârstnici au făcut tot posibilul pentru a ne îmbunătăți viața, la un moment dat. Acum este momentul să le mulțumim și să realizăm ceva pentru a-i face să se simtă mai bine. Totuși, binele trebuie să trăiască!
– Vladimir Leahovcenco, liderul misiunii
La evenimentul solemn au participat reprezentanți ai autorităților locale, care au asistat și la pregătirea documentelor necesare construcției.
Printre aceștia: primarul local Marina Varzari, președintele adjunct al raionului Ocnița – Galina Zalevscaia, deputata în parlamentul Republici Moldova – Irina Lozovan.
Începutul construcției unei case de bătrâni este o faptă foarte bună și foarte necesară. Până în prezent, în Ocnița, aproximativ 800 de persoane sunt pe punctul de a supraviețui. Casă de bătrâni din satul Calarașovca găzduiește doar 35 de persoane. Fie ca Dumnezeu să ne ajute ca binele să fie continuat. – Galina Zalevscaia
Din păcate, tot mai mulți vârstnici rămân fără îngrijire și trăiesc în frig și foame. Prin urmare, în calitate de membru al parlamentului, voi fi întotdeauna alături de cei care fac bine în viață și susțin în orice mod posibil astfel de proiecte. Binele ar trebui să trăiască cu adevărat și-n acest mod, această lume va deveni mai bună, mai frumoasă și mai amabilă. Într-un ceas bun pentru construcția acestei case, cu ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu. – Irina Lozovan
Irina Lozovan a remarcat participarea la acest eveniment și pe pagina sa de Facebook.
Înainte de a fi pusă prima piatră, a fost făcută o rugăciune specială de binecuvântare, la care au luat parte pastorii: Alexandru Aftinescu, Alexandru Polișciuc, Iurii Bostan, Andrei Luca, Petru Mihalciuc.
Reamintim că prima Casă a Uniunii BCEBM „Tabita” a fost construită în satul Iabloana din raionul Glodeni. Anul trecut, Casa Milei „Tabita” a marcat 20 de ani de când și-a deschis porțile pentru primii săi locatari. În acest timp, peste 300 de persoane în vârstă și defavorizate și-au găsit adăpostul acolo. În acest moment, aproximativ 40 de persoane locuiesc acolo. În toți acești ani, directorul Casei îndurării din Iabloana a fost tatăl pastorului Alexandru, Veceaslav Aftinescu. Așa că binele continuă să trăiască, fiind răspândit din generație în generație, de la tați la fii.