Scrisoare către prim-ministrul Republicii Moldova cu privire la reluarea închinării în biserici

1,428 vizualizari

Deputat al Parlamentului Republicii Moldova, Ion Groza, a trimis o scrisoare Primului Ministru al Republicii Moldova, Ion Cichu, cu propunerea pentru reluarea treptată a adunărilor în biserici. Scrisoarea, care a fost întocmită în comun cu fostul vicepreședinte al Parlamentului Valeriu Ghilețchi, a atras atenția asupra faptului că situația legată de răspândirea COVID-19 se stabilizează treptat, iar guvernul a făcut deja primii pași pentru a ușura interdicțiile instituie pe timp de carantină în anumite domenii ale vieții și afacerilor.

Mai jos publicăm textul scrisorii și rugăm toți frații și surorile noastre să se roage ca Domnul să deschidă inimile autorităților către această scrisoare și să ofere credincioșilor posibilitatea de a-și relua slujirile într-o formă accesibilă în acest moment.

Reamintim că Ion Groza este pastorul bisericii „Speranța” din satul Crihana Veche, raionul Cahul, care face parte din Uniunea Bisericilor CEB.

Prim ministrului Republicii Moldova

Domnul Ion CHICU

Onorate Domnule Prim-Ministru!

La începutul lunii martie, Guvernul condus de Dvs. a instituit codul roșu în legătură cu răspândirea Covid-19. Drept urmare a acestei decizii a fost interzisă desfăşurarea slujbelor divine în bisericile din țară în prezența enoriaşilor. Personal am susținut în mod constant faptul că bisericile trebuie să respecte deciziile anunțate de către autorități pe perioada acestei pandemii. Mai mult decât atât, creștinii au și datoria, ca din dragoste față de aproapele, să facă tot ce depinde de ei ca să prevină răspândirea infecției cu noul corona virus. Astfel, cea mai mare parte a bisericilor, inclusiv bisericile evanghelice din Republica Moldova, au anulat serviciile divine cu participarea credincioşilor și au organizat slujbe divine transmise on-line.

Având în vedere faptul că situația treptat se stabilizează, tot mai mulți credincioși se întreabă când ar putea fi ridicată restricția cu privire la participarea fizică la slujbele divine? Anularea serviciilor divine pentru o perioadă rezonabilă de timp poate fi justificată, dar interzicerea lor pe termen lung și nedeterminat ar putea duce la îngrădirea și încălcarea libertății religioase.

În contextul în care autoritățile planifică relansarea activităților economice în câteva etape, începând cu data de 27 aprilie, rog foarte mult să luați în considerare elaborarea unui plan similar pentru reluarea slujbelor religioase. Consider că reluarea serviciilor divine comune ar putea fi permisă cu condiția respectării unui set de criterii și reguli clare care ar permite revenirea în siguranță a enoriaşilor în lăcașele de închinare.

Din discuțiile pe care le-am avut cu unii slujitori ai bisericilor, inclusiv cu liderii de culte religioase, vă pot informa că ei sunt gata să asigure implementarea unor măsuri necesare cum ar fi: păstrarea distanțe sociale (organizarea mai multor servicii pe parcursul zilei de duminică pentru a micşora numărul de credincioși prezenți în încăpere, slujbe divine în aer liber etc.), respectarea strictă a igienei (utilizarea soluției pentru dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de închinare, interzicerea sărutului sfânt, îmbrățișărilor și salutului cu mâna, introducerea obligativității de a purta mască și mănuşi pentru persoanele din corpul administrativ al bisericii etc.), verificarea febrei înainte de a intra în lăcaşul sfânt pentru toți cei care au venit la închinare etc.

Revenirea treptată la activitățile economice este salutabilă și așteptată de toți, inclusiv de creştinii practicanți. Nu mai puțin, însă, importantă ar trebui să fie preocuparea autorităților pentru celelalte nevoi ale cetățenilor, care nu pot fi împlinite de lucrurile materiale. Închinarea și rugăciunea laolaltă sunt la fel de vitale pentru sănătatea mintală și spirituală a omului.

În speranța că Guvernul condus de Dumneavoastră va apleca urechea la doleanțele zecilor și sutelor de mii de credincioşi din țara noastră, vă urez mult succes în gestionarea acestei crize fără precedent. Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova!

Cu mult respect, Ion GROZA

You may also like...