„Ucenicia este un mod de viață promovat de Domnul Isus”- acesta a fost motto-ul primei conferințe de ucenicie din acest an, ce s-a desfășurat pe data de 27-28 ianuarie, la Biserica Betel din Chișinău. Pastori, misionari, diaconi, lideri de tineret, învățători de școală duminicală, responsabili de lucrarea surorilor, precum şi alţi doritori ce au fost interesați de tema conferinței au avut binecuvântata ocazie de a învăță lecții prețioase și de a dezvolta și mai mult calitatea de a fi ucenici adevărați ai Domnului Isus.
Deschiderea conferinței a debutat cu mesajul episcopului Uniunii Bisericilor CEBM, Ion Miron, întitulat „Esența uceniciei”. Bazat pe pasajul din Evanghelia către Luca 14:25-35, ce relevă condițiile pe care trebuie să le întrunească o persoană ce dorește să devină ucenicul Domnului Isus, fratele Ion a conturat profilul unui ucenic ce renunță la sine, își ia crucea și merge după Învățătorului său. De asemenea, explicând etimologia cuvântului ucenic/ucenicie, ce se regăsește atât în Vechiul cât și în Noul Testament, fratele Ion a dat răspuns la întrebarea: ce este ucenicia? explicând că esența acestui cuvânt se regăsește într-o relație frumoasă și strânsă dintre ucenic și Învățătorul său. Ucenicia implică umblarea, dedicarea, dăruirea, capacitatea de a te lăsa învățat și capacitatea de a învăța pe alții.
Cea de-a doua zi a conferinței a avut un bogat program spiritual, împărțit în 2 sesiuni. Fratele Wilhelm Daiker, invitat din Germania, în prezentarea sa cu genericul „Evanghelizare și ucenicie” a subliniat importanța și necesitatea de a avea un învățător și de a face ucenici. El a menționat că o biserică poate crește dacă fiecare nou venit în biserică ar avea câte un învățător care să-l ajute, să-l îndrume și să-i dea hrană corespunzătoare nivelului lui de cunoaștere.
Apoi au urmat în paralel alte trei seminari, cei prezenți având posibilitatea de a participa la unul dintre ele. Cornel Sorbală, pastor al Bisericii „Golgota” din Chișinău, în baza textelor din Scriptură, a dat răspuns la întrebarea: Cum să alegi un viitor ucenic? Fratele Vitalii Pokidko, pastor al Bisericii „Vocea Adevărului” a abordat tema: Relația dintre învățător și ucenic, iar Mihai Malancea, pastorul Bisericii „Speranța” a condus seminarul „Ucenicia în slujirea pastorală” la care au participat numai frații pastori.
În cadrul unei panel de discuții moderat de fratele Nicolai Vozian, secretar executiv al Uniunii Bisericilor CEBM, câțiva pastori și misionari au avut ocazia să împărtășească celor prezenți experiența lor cu privire la ucenicie și cum aceasta a lucrat la zidirea și creșterea bisericilor din care fac parte.
Programul conferinței a fost încheiat cu mesajul fratelui Serghei Ghermanov, care a subliniat importanța stabilirii unei relații bune între învățător și ucenic. „Dacă noi nu suntem disponibili oamenilor din jurul nostrum, noi nu putem fi ucenicii Domnului Isus. Ucenicul trebuie să fie alături de învățătorul său”- a conchis fratele Serghei.
După fiecare temă prezentată de vorbitori, cei prezenți la conferință au avut binecuvântata ocazie de a forma grupuri a câte 3-4 persoane și de a se ruga împreună și unul pentru altul. Tematica conferintei a fost completată de programul muzical la care au luat parte: corul Bisericii Betel, grupul de laudă și închinare al Bisericii Betania, familia Bozbei și grupul Sion.
Ca Trup al lui Hristos pe pământ, noi trebuie să continuăm lucrarea pe care au început-o ucenicii în primul secol. După ce oamenii vin la Hristos, ei trebuie să fie ucenicizați și să crească spiritual fiind îndrumați de un învățător. „Şi, ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii.” (2 Timotei 2:2)
Așa să ne ajute Dumnezeu!