Articole,  Nevoi de rugăciune,  Slides

Ziua a 14-a – Ramadan 2015: “Vorbitorii de limba uzbecă din sudul Kârgâstanului”

Ramadan 2015  (15)Există aproximativ 800.000 de vorbitori de limba uzbecă în sudul Kârgâstanului, inclusiv uiguri și turci, precum și cei de etnie uzbecă. Cei mai mulți locuiesc aproape de granița cu Uzbekistanul, în Valea Fergana.

Această zonă bogată din punct de vedere agricol este una din cele mai populate zone din toată Asia Centrală. Competiția pentru comerț, pământ și apă a fost adesea sursa conflictului, în special între diferite grupuri etnice.

În ultimul deceniu a existat o creștere a naționalismului kârgâz, care a făcut ca viața să fie dificilă pentru minoritățile vorbitoare de limba uzbecă. Această presiune s-a intensificat de la revoltele interetnice din 2010 prin discriminarea în sferele juridice și politice și pierderea de oportunități economice. Aproape toți vorbitorii de limbă uzbecă se identifică drept musulmani, dar în ultimul timp influența islamului a crescut și este însoțită de o creștere a fundamentalismului.

Aparent, tot mai mulți oameni își descoperă identitatea în islam, dar unii Îl caută cu adevărat pe Dumnezeu. Nadim este un vorbitor uzbec și locuiește în zona rurală a Kârgâstanului împreună cu soția și cei cinci copii. De peste douăzeci de ani a suferit din cauza coșmarurilor periodice și a apelat pentru tratament la mai mulți medici și psihologi. Nadim știa că doar un miracol ar putea opri coșmarurile și a început să ia în considerare o călătorie la Mecca, moment în care a cunoscut câțiva credincioși care au putut să se roage cu el și familia lui. Coșmarurile au continuat să apară și să dispară, însă, de fiecare dată când cineva se ruga pentru el în Numele lui Isus, el avea un somn liniștit. Acum este eliberat de toate acele coșmaruri. De când a primit un Nou Testament, Nadim îl poartă cu el în buzunar. Prin dorința sa mare de a studia Scriptura, toată familia și relațiile lor au posibilitatea de a asculta Cuvântul lui Dumnezeu.

Cum ne putem ruga?

Rugați-vă pentru oameni ca Nadim, care-L caută pe Dumnezeu, ca aceștia să-L cunoască pe Isus prin credincioși, semne și minuni, dar și prin cuvântul lui Dumnezeu.
Rugați-vă ca familiile și comunitățile întregi de oameni să intre în Împărăția lui Dumnezeu.
Rugați-vă pentru dreptate și speranță pentru minoritățile vorbitoare de limbă uzbecă din sudul Kârgâstanului.

Sursa: ŞtiriCreştine.ro