Ziua a 7-a – Ramadan 2015: “Africa de Nord – Credinţa părinţilor noştri”

1,408 vizualizari

Ramadan 2015  (18)
Secole la rând Africa de Nord a fost nucleul creştin care a dat naştere unora dintre cei mai mari părinţi şi mame ale credinţei creştine. Augustin, Tertulian, Ciprian alături de Perpetua şi Felicitas au inspirat şi informat generaţiile creştinilor până în prezent. În ciuda acestei mari moşteniri, apariţia islamului în secolul al VII-lea a marcat începutul sfârşitului uneia dintre cele mai mari fortăreţe a creştinismului. Până în secolul al XII-lea, odată cu invazia triburilor arabe beduine, pe care istoricul arab Ibn Khaldun le-a descris “luând cu asalt regiunea precum plaga lăcustelor”, creştinismul indigen a fost eradicat cu desăvârşire. Azi, naţiunile nord-africane care se întind din Mauritania până în Libia sunt 99% islamice, dar ceva începe să se schimbe.

Africa de Nord este din punct de vedere istoric ţinutul popoarelor berbere, popoare aborigene de munte care a văzut secole de invadatori – fenicieni, greci, romani, vandali, arabi, turci, francezi, italieni şi englezi – sosind şi plecând. O bună parte din populaţia de azi este un amestec de cultură berberă şi arabă care a stat în fruntea conflictului ce a durat secole între Casa Islamului şi Occident.

Rafiq a fost unul dintre milioanele de berberi care au plecat din ţara nord-africană căutând o viaţă mai bună în Europa. Deşi era musulman cu numele, Rafiq s-a considerat mai mult european decât musulman. Ca muzician şi compozitor talentat, Rafiq a fost încurajat să scrie piese muzicale.

Dintr-un motiv necunoscut lui, Rafiq a ales viaţa lui Isus ca subiect al teatrului său muzical. În săptămânile care au urmat, Rafiq s-a cufundat în Evanghelii. Prietenii lui Rafiq au început să observe o schimbare în comportamentul său şi l-au avertizat să nu petreacă atât de mult timp cu Isus. Rafiq a putut răspunde doar: “Îi aparţin deja”.

Rafiq a luat noua credinţă cu sine în Africa de Nord, unde a întâmpinat un val de convertiri ale miilor de compatrioţi berberi, care de asemenea au descoperit ceea ce strămoşul lor Augustin spunea în urmă cu cincisprezece secole mai devreme: “Sufletul nu-şi poate afla odihna până nu-şi găseşte odihna în Tine.”

Azi există mii de musulmani nord-africani care au cunoscut oboseala războaielor civile, a uciderilor răzbunătoare şi a opresiunii arabe care au curmat mai mult de o sută de mii de vieţi în Africa de Nord în ultima jumătate de secol. Un fost musulman a mărturisit: “Strămoşii noştri au fost urmaşii lui Isus. Augustin a fost un berber ca noi. Noi pur şi simplu ne întoarcem la credinţa părinţilor noştri.”

Cum să ne rugăm?

Rugaţi-vă pentru mişcările spirituale care apar în Africa de Nord. Rugaţi-vă pentru lucrarea din cadrul radioului şi al televiziunii prin satelit care au contribuit la aceste mişcări. Rugaţi-vă pentru familiile creştine din Africa de Nord care doresc să îşi crească copiii ca şi credincioşi în faţa opoziţiei puternice.

Sursa: ŞtiriCreştine.ro

You may also like...