ALERGIILE DE PRIMĂVARĂ
„Să cunoaştem, să căutăm să cunoaştem pe Domnul!
Căci El Se iveşte ca zorile dimineţii şi va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primăvară care udă pământul!”
Osea 6:3
Este primăvară! Timpul e frumos şi însorit, zilele sînt mai lungi şi călduroase. Dar, totuşi, primăvara este sezonul apariţiei alergiilor. Este momentul în care acestea sunt declanşate din cauza vântului care împrăştie pe calea aerului diverşi antigeni.
Alergia este o reacţie inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului faţă de anumite substanţe numite alergene. Alergiile, apar de obicei, la persoanele mai sensibile, cu imunitate scăzută, odată cu trecerea de la un anotimp la altul. Acest lucru se petrece frecvent la începutul primăverii. Aproximativ 10% din populaţia lumii suferă de diverse forme de alergii. Reacţia alergică poate fi uşoară, de exemplu strănutul, cînd miroşi o floare; dar poate fi de asemenea gravă, ajungând să pună in pericol viaţa pacientului, dacă acesta este, de exemplu, alergic la penicilină şi alte substanţe sau la înțepătură de albină. Cei mai expuşi la alergiile de primăvara sunt copiii. Netratarea primelor semne de alergii pot cauza astm.
Alergenele pot pătrunde în organism o dată cu hrana, aerul inspirat, înţepătura insectelor sau simplul contact cu pielea. Alergenele cele mai frecvente sunt polenul, praful, alimentele, mucegaiurile. Alţii includ proteinele animale sub formă de păr, blană, celule descuamate ale pielii; substanţe care cauzează reacţii alergice ale pielii, ca de exemplu: diverse extracte din plante, cosmeticele, bijuteriile şi medicamentele.
Ce este o reacţie alergică?
Sistemul nostru imunitar are sarcina de a apăra organismul contra substanţelor străine precum bacteriile, virusurile sau toxinele. Dar la persoanele alergice, acest sistem de protecţie este prea eficient şi percepe substanţele comune precum polenul florilor sau mucegaiul drept periculoase. La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine pentru apărarea împotriva bolii) care se fixează pe anumite celule din ţesut şi din sânge şi eliberează puternici agenţi chimici, care circulând prin organism declanşează simptomele alergiei.
Care sunt simptomele alergiei
Simptomele sunt variate: ochi iritaţi şi înlăcrimaţi, strănuturi, congestia şi curgerile nazale şi gât inflamat. Fiecare caz este deosebit, iar simptomele alergiei depind de locul organismului în care se fixează anticorpii şi unde se eliberează agenţii chimici. Congestia (roşeaţa) mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecţiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronşite. Pentru pacienţii predispuşi, această alergie sezonieră se termină deseori prin crize acute de astm.
În general, afecţiunea debutează în copilărie sau la începutul vârstei adulte şi poate dispărea o dată cu îmbătrânirea. Cu timpul poate antrena şi alte afecţiuni precum oboseala cronică sau insomnia. Studiile au arătat că există o predispoziţie genetică ereditară. Astfel că o persoană care are unul dintre părinţi sau ambii atinşi de o boala alergică prezintă riscuri mai mari de a dezvolta ea însăşi o asemenea maladie.
Care sunt cauzele alergiei
Responsabili sunt polenul florilor şi praful. Astfel se disting trei tipuri de alergii sezoniere:
- alergia de primăvară cauzată de polenul pomilor şi arbuştilor – debutează la jumătatea lunii martie şi se termină în iunie;
- alergia de vară cauzată de polenul gramineelor: gazon, fân, secară, porumb;
- alergia de la sfîrşitul verii cauzată de polenul erbaceelor.
Câteva sfaturi care te vor ajuta să eviţi alergiile de sezon:
- Consultaţi-vă medicul si urmaţi tratamentul prescris (de obicei, cele mai bune sunt antihistaminicele). Dacă folosişi medicamente mai uşoare, ce se dau în farmacii fără reţetă, nu le folosiţi mai mult de 3-5 zile consecutiv, deoarece pot avea reacţii adverse.
- Începeţi tratamentul cu 15 zile înainte de venirea primăverii. El trebuie urmat timp de 2-3 luni.
- Evitaţi contactul cu substanţele ce vă provoacă alergie.
- Staţi în casă sau în incinte închise ori de cate ori este posibil cînd nivelul polenurilor din zona în care locuiţi este mare;
- Ţineţi geamurile maşinii închise cînd conduceţi. Utilizaţi filtrele pentru polen la sistemul de aer condiţionat al maşinii;
- Încercaţi, daca este posibil, sa vă luaţi concediu în perioada în care în zona dumneavoastră de rezidenţa nivelul polenului este ridicat şi deplasaţi-vă într-o zona cu nivel scăzut de polen (de exemplu, la plajă);
- Evitaţi să primiţi sau să mirosiţi flori;
- Evitaţi excursiile la pădure în perioada de polenizare;
- Dacă aveţi alergie la polenul de iarba, flori şi în acelaşi timp aveţi o grădină sau gazon, evitaţi să le îngrijiţi, folosiţi plante la care nu sunteţi alergici sau sunteţi doar într-o mică măsură.
- Evitaţi plimbările dimineaţa, între orele 5-10, cînd nivelul polenului este foarte ridicat.
- Cel mai bun tratament este evitarea sau prevenirea expunerii intr-un mediu nesănătos.
- Lichidele consumate zilnic (apa, supe, ceaiuri) ajută foarte mult la protecţia organismului.
- Spălaşi zilnic hainele pe care le-aţi purtat pentru a le curăţa de polen şi uscaţi-le într-un mediu ferit de aerul de afară.
- Nu trebuie sa vă îngrijoraţi dacă simptomele alergiilor apar frecvent. Există şi alergeni ce irită doar nasul, astfel fiind nevoie doar de un spray nazal utilizat zilnic.
Importanţa efectuării testelor de alergie
Testele cutanate pot confirma implicarea uneia sau mai multor substanţe alergene. Aceste teste constau în injectarea sub piele a foarte mici cantităţi de substanţe care provoacă alergii. Observarea reacţiilor cutanate permite fixarea diagnosticului. Atunci cînd un alergen este identificat este posibilă vindecarea alergiei. Din nefericire, cel mai adesea vindecarea este iluzorie, dar se poate reduce cantitatea alergenelor. Alte teste sunt timbrele sau aşa-numitele patch-teste, care sunt lipite pe pielea pacientului şi lăsate acolo câteva ore sau zile.
Testele pentru alergie sunt complet inofensive şi conferă răspunsuri rapide. Scopul imediat al testelor este de a simula în mod vizibil, pe piele, conflictul generat de sensibilizarea alergică în interiorul organismului.
Tratamentele antialergice folosite în ziua de azi sunt foarte eficiente dacă sunt utilizate în mod corect. Cel mai important lucru este că, de fiecare dată, să consultaţi medicul.
Vă doresc o primăvară frumoasă pentru TOŢI!