70 de ani de osanale: Corul Bisericii „Golgota” din Ceadîr-Lunga a sărbătorit 7 decenii de la înfiinţare (VIDEO)

5,311 vizualizari

Хор-Гологофы-1

Corul Bisericii „Golgota” din Ceadîr-Lunga înregistrează anul acesta 70 de ani de istorie. Cu acest prilej, alături de oaspeţii din Comunitatea Bugeac, Bălţi şi Chişinău a sărbătorit şi listat cele 7 decenii de file istorice.

La bucuria Bisericii „Golgota” a fost prezent secretarul general al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste (UBCEB), Nicolae Vozian, pastorul Bisericii „Betania” din Bălţi, Andrei Malanciuc, pastori şi membri din Bisericile Baptiste din Comunitatea Bugeac precum: „Harul” din Ceadîr-Lunga cu pastorul Ioan Vasile, Biserica „Golgota” din Basarabeasca cu patsorul Ion Secară şi pastorul Bisericii Baptiste din Vulcăneşti, Stefan Anghelicev.

În mesajul său către sărbătoriţi şi oaspeţi, Nicolae Vozian a citat Psalmul 70:22-23, care aparent a fost scris pentru acest eveniment:

“Şi Te voi lăuda în sunet de lăută, Îţi voi cânta credincioşia, Dumnezeule, Te voi lăuda cu harpa, Sfântul lui Israel! Când Te voi lăuda, voi fi cu bucuria pe buze, cu bucuria în sufletul pe care mi l-ai izbăvit”.

Cu mesaje de felicitare au venit şi pastorii, Andrei Malanciuc din Bălţi şi Ştefan Anghelicev din Vulcăneşti.

Pentru serviciul de aniversare, corul Bisericii „Golgota” a antrenat în repetiţii şi programul de sărbătoare 70 de corişti din toate generaţiile. La fel ca şi acum 70 de ani, leviţii de ieri şi de azi, au interpretat cântări din anii 50 – 60, provocând fiori şi amintiri în inimile celor prezenţi la sărbătoare.

Corul Bisericii „Golgota” din Ceadîr-Lunga îşi are începuturile prin anii 30 ai secolului trecut, mai exact după anii 35’. Potrivit mărturiilor orale, în ciuda faptului că Biserica număra o cifră foarte mică de membri, fraţii şi surorile se uneau în grupuri mici şi învăţau să cânte organizat. Oamenii trăiau prin muzică, aveau o mare râvnă faţă de această slujire şi Dumnezeu îi conducea, îi binecuvânta deosebit.

Prima ieşire a corului la un serviciu divin se atestă în 1945, la sărbătoarea „Coborârea Duhului Sfânt”. Timpul trecea, filele istoriei se închideau şi alta se deschidea, corul creştea, o generaţie pleca şi alta venea. Numele Dumnezeului Prea Înalt nu a încetat să fie lăudat şi a răsunat ne-ncetat.

Un moment foarte emiţionant al sărbătorii de 70 de ani a fost prezenţa lui Vasile Capanji, unul din primii corişti ai anilor 40. Acesta a binecuvântat coriştii îmbrăcaţi în haine albe încheiînd serviciul aniversar cu rugăciune.

Pe acest câmp au muncit:
– Dişli Ilie şi Ivanov Pentru (1945)
– Ormanji H., Kristev I. D. , Ivancev S. K. (1949)
– Vornikov A. G., Ormaji G.F. (1968)
– Kurudimov V. A., Kioroglo G., Konstantinov V. A., Konstantinov P.D.,Culev V. M.(1980)
– I. Mercicari, V. Ormanji(1986.г.)
-A.P. Ormanji, Antonina Mercicari
– Lilia Vornicova, Diana Buzaji. (conducătorul corului de copii).

Marea sărbătoare a continuat seara cu o masă de dragoste pentru coriştii din toate generaţiile. Coriştii plecaţi peste hotare au transmis mesaje de felicitare video sau online. Solemnitatea istoriei a lăsat loc pentru părtăşie şi cu emoţii cei care au trăit această istorie au împărtăşit amintiri din viaţa corului Bisericii „Golgota” din Ceadîr-Lunga.
Vă invităm să urmăriţi programul de sărbătoare din 21 iunie, integral în fişierul VIDEO:

AUTOR: Sergiu Cusursuz

TRADUCERE de Iulia-Lidia Kara

You may also like...