Ştiri interne

Ion Miron: Slujeşte cu înţelepciunea lui Dumnezeu

IMG_3605Suntem pe ultima sută de metri a lui 2013. Ne stă în faţă necunoscutul 2014. La cumpăna dintre ani, echipa Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste este prinsă în activitatea dărilor de seamă. În perioada, 05-07 decembrie cele nouă regiuni au fost grupate în trei întâlniri pentru a face totalurile anului 2013 şi a împărtăşi viziunea pentru 2014.

Episcopul UBCEB, Ion Miron a venit în faţa slujitorilor uniunii cu un mesaj special, un îndemn puternic de a nu obosi şi de a sluji cu băgare de seamă înaintea lui Dumnezeu.

IMG_3646Având la bază textul din Iacov 3:13-18, Ion Miron a explicat în mesajul său diferenţa dintre înţelepciunea lumească şi cea Dumnezeiască. „Aici pe pământ avem trei mari duşmani: Primul dintre ei este lumea aceasta pe care noi trebuie să o iubim. Lumea care este terenul nostru de acţiune, unde trebuie să ducem Vestea Bună. Al doilea duşman este satan care lucrează în fii neascultării ca să ne distrugă. Şi al treilea, este firea noastră pământească. Noi trebuie să luptăm cu aceşti trei duşmani şi nu putem face asta fără înţelepciunea lui Dumnezeu. Noi suntem în lume şi Dumnezeu vrea să fim aici, este voia Lui să fim în mijlocul lumii. Domnul Isus s-a rugat pentru noi: „Nu te rog să îi ei din lume, ci să îi păzeşti în lume”. Lumea aceasta are înţelepciunea şi influenţa ei asupra creştinilor, de aceea este foarte important cum ne raportăm noi la slujirea în care ne-a pus Dumnezeu. Noi trebuie să veghem şi să slujim cu înţelepciunea lui Dumnezeu” a menţionat fratele Ion Miron.

Aflându-ne la câteva luni de la încheierea celui de-al XXXII-lea Congres al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Republica Moldova, fiecare slujitor şi responsabil din cadrul uniunii şi-a elaborat o nouă strategie pentru următorul de patru ani. Astfel, în cadrul dărilor de seamă 2013, un accent deosebit s-a pus pe viziunea pentru următorii patru ani în fiecare departament.

DSC00207Secretarul general, Nicolae Vozian, va coordona Departamentele: Misiune, Tineret, Şcoala Duminicală şi Informaţional. Fratele Nicolai a îndemnat fraţii să urmărească site-ul uniunii şi să fie receptivi la iniţiativele şi proiectele uniunii baptiste. "Adresa site-ului uniunii este: www.baptist.org.md, aici veţi putea găsi informaţii utile despre toate lucrările care se fac la nivel de ţară şi comunitate. În 2014, este foarte important ca fiecare pastor, prin exemplu personal, să înveţe membrii bisericii locale cum să facă evanghelizare de la inimă la inimă. Anul ce vine vrem ca fiecare creştin baptist din ţară să înveţe să mărturisească pe Isus ca Domn şi Mântuitor, iar o dată instruiţi să organizăm evenimente de evanghelizare în masă pentru ca să cucerim ţara noastră pentru Cristos. Vă îndemnăm să nu fiţi nepăsători la acest mesaj, fiecare membru trebuie să aibă în Biblia lui un semn de carte cu anul Misiunii şi Evanghelizării, care să îi amintească că menirea lui în această lume este să fie o lumină pentru Domnul Isus" a menţionat fratele Nicolai Vozian. 

DSC00345În strategia sa pe următorii patru ani, liderul naţional de tineret, Vitalie Carabeţ a exprimat dorinţa de a dubla numărul tinerilor membri în cadrul bisericilor noastre. În mod practic asta ar însemna ca fiecare biserică să aducă în rândurile ei trei tineri care să încheie un legământ prin apa botezului cu Dumnezeu şi să devină un mădular funcţional în lucrarea Lui.

"Lucrarea tineretului va avea 12 direcţii principale:

  1. Rugăciune
  2. Adolescenți
  3. Lucrarea cu studenții
  4. Creșterea spirituală
  5. Instruirea și echiparea liderilor
  6. Misiune
  7. Slujirea prin muzică
  8. Evanghelizarea prin sport
  9. Slujirea prin implicarea socială
  10. Evenimente
  11. Dizain și media
  12. Dezvoltare&Relații internaționale

Prin prisma acestor lucrări, vrem să aducem cât mai mulţi tineri la Cristos, vrem să transmitem valorile şi mesajul Evangheliei generaţiei care vine" a punctat liderul naţional, Vitalie Carabeţ. 

Igor Mordvinov, responsabilul de proiectul „Mobilizarea Bisericilor la Misiune” a explicat nevoia de a purta pe mâini de rugăciune ţările în care creştinii sunt persecutaţi. În urma acestor provocări la rugăciune pentru ţările prigonite, tinerii au fost atinşi de nevoile fraţilor noştri în suferinţe, au format echipe şi au plecat în misiuni de scurtă durată. În 2013 Dumnezeu a făcut mari minuni prin echipele de tineri care au plecat din Moldova să ducă vestea bună în Indonezia, Rusia, Ucraina, Italia şi alte ţări periculoase pentru creştini, pe care nu le putem numi aici.

DSC00333Episcopul adjunct, Alexandru Goncearuc, responsabil de Departamentele: Surori, Social, Muzical şi corelaţia între biserici a îndemnat fraţii să fie atenţi la ce se cântă în bisericile lor, să înveţe leviţii din bisericile lor ce mesaj să transmită în cântările lor. Mai mult, fratele Alexandru a amintit fraţilor mai în vârstă de vremurile anterioare când bisericile se vizitau reciproc şi se încurajau unii pe alţii prin părtăşii şi mese de dragoste, îndemnându-i să practice asemenea vizite şi să înveţe tinerii să facă şi ei la fel.

În cadrul departamentului de surori, pentru anul 2014, a fost editat un ghid de studiu biblic pentru femei: „Binecuvântată pentru a binecuvânta”. Viziunea sorei Eugenia Podoleanu este ca mamele să înveţe fiicele, surorile mai în vârDSC00231stă să înveţe pe cele mai tinere. „Ucenicia este principiul pe care vrem să îl dezvoltăm în lucrarea cu surorile. Prin toate evenimentele pe care le avem, dorim să creştem o nouă generaţie de femei care să trăiască în mod practic motto-ul pe care îl avem la baza lucrării noastre: „Un cuvânt spune Domnul, şi femeile aducătoare de veşti bune sunt o mare oştire” Psalmul 68:11” a explicat sora Eugenia Podoleanu.

În contextul anului Misiunii şi Evanghelizării 2014, a fost editat un semn de carte pe care fiecare membru din bisericile baptiste îşi va nota cinci persoane pentru care se va ruga anul împrejur şi va depune eforturi ca acea persoană să cunoască pe Domnul Isus ca Domn şi mântuitor.

Vom reveni cu mai multe detalii despre strategia fiecărui departament pe paginile tematice.

Ascultaţi aici mesajul episcopului UBCEB, Ion Miron: Slujeşte cu înţelepciunea lui Dumnezeu!